Afera “remont” – Čović u očekivanju početka suđenja

 

Nakon što je početkom ožujka optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo USKOK-ovu optužnicu za Josipa Čovića i Ivicu Josipovića u aferi „remont MiG-ova“, za ponedjeljak, 22. svibnja, zakazano je pripremno ročište u ovom slučaju. Na tom bi se ročištu trebao odrediti datum početka suđenja, kao i popis svjedoka koji će biti saslušani i dokumenata koji će se priložiti tijekom rasprave. Pripremno ročište vodit će sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Rahela Valentić.

USKOK je protiv umirovljenog bojnika Čovića i zastupnika ukrajinske tvrtke Ukrspecexport u RH i BiH Josipovića pokrenuo istragu prije gotovo godinu dana, točnije 05. srpnja 2016., da bi 30. prosinca prošle godine i službeno podignuo optužnicu. Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo je optužnicu 01. ožujka ove godine, a u ponedjeljak bi se trebalo saznati kada će početi suđenje.

Umirovljeni bojnik Josip Čović

Dvojac Čović-Josipović USKOK tereti za „počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita“, i to u iznosu od ukupno najmanje 10.000 eura. Inicijator ove „akcije“ je, prema USKOK-ovoj optužnici, bio danas umirovljeni Čović koji je trebao kao „član povjerenstva MORH-a (…) osigurati pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta“ zrakoplova MiG-21. Na ispitivanju u USKOK-u Čović je izjavio da nije kriv, jer „nije ni tražio ni primio mito“, već je od Josipovića „dobio poklon za svoju korektnost u radu“, i tako dva puta u iznosu od po 5.000 eura. Josipović je također tvrdio da se ne radi o podmićivanju, već o „pomoći“, budući mu je Čović najavio da odlazi u mirovinu, a muče ga i zdravstveni problemi.

Suđenje Čoviću i Josipoviću drugi je veliki sudski proces zbog sumnji u zakonitosti pri nabavi u obrani. Prvi je, podsjetimo, bio „slučaj kamioni“ u kojem je glavni akter i prvoosumnjičeni, bivši ministar obrane Berislav Rončević, oslobođen početkom 2014. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.