Afera “remont” – suđenje nije za javnost!

 

Radi zaštite sigurnosti RH i radi zaštite tajne kojoj bi štetila javna rasprava odlučeno je o isključenju javnosti“! To je sažetak današnjeg početka glavne rasprave u postupku protiv Josipa Čovića i Ivice Josipovića u aferi „remont MiG-ova“, a koja se vodi na zagrebačkom Županijskom sudu. Čovića kao bivšeg šefa MORH-ovog voditelja Odjela za zrakoplovno-tehničke standarde Samostalne službe za vojni zračni promet tereti se za traženje, a potom i primanje do 10.000 eura mita kako bi namjestio „pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21“. Iako je to, prema USKOK-u, danas umirovljeni bojnik Čović tražio od oba ponuđača, na isplatu mita pristao je samo onaj ukrajinski, pa se danas na Županijskom sudu zastupniku ukrajinske tvrtke Ukrspeceksport u RH i BiH Ivici Josipoviću sudi za davanje mita. No tko je tu kome dao što, koliko i zašto – hrvatska javnost neće imati prilike saznati, jer je USKOK zatražio da se kompletno suđenje zatvori za javnost, s čime su se složili i branitelji obojice optuženika, a potom i sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Rahelom Valentić.

Optuženici Josip Čović i Ivica Josipović, u svjedok Goran Sesar (stoji)

Zahtjev za zatvoreno suđenje podnio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Krešimir Ostrogonac, navodeći kao razlog to što će se tijekom postupka „ispitati više svjedoka“ i „čitati dokumentacija MORH-a i GS OS RH koja je klasificirana“. Spomenuti dokumenti su, prema navodima USKOK-a, klasificirani oznakama „povjerljivo“, „ograničeno“ i „tajno“. Nastavljajući se na USKOK-ovo obrazloženje, sudsko vijeće je nakon kraćeg vijećanja zaključilo da se vođenjem ovog postupka iza zatvorenih vrata i van očiju javnosti štiti nacionalna sigurnost RH. Naime, u postupku koji preispituje remont 5 zrakoplova MiG-21 iz sastava HRZ i PZO priložit će se dokumenti s detaljnim podacima o tehničkoj ispravnosti MiG-ova i mogućnostima njihove svakodnevne uporabe u OS RH, te će se ispitivati svjedoci „u odnosu na koje također postoji obveza čuvanja tajne“. Što se tiče svjedoka, već danas je na sudu bio prisutan kontroverzni dvojac Đuro i Goran Sesar, otac i sin, zastupnici rumunjskog Aerostara, drugog ponuđača na natječaju za remont MiG-ova. Sesari su bili najglasniji u optužbama o nezakonitostima u poslu modernizacije i remonta MiG-ova, kako što se tiče dobivanja posla, tako i kvalitete obavljenog remonta.

Umirovljeni bojnik Josip Čović u sudnici je pokušavao izbjeći fotoaparate

Današnja odluka o zatvaranju suđenja za javnost sporna je na više razina. Prvo, zaista se radi o postupku od iznimnog značaja za javnost, što je potvrdilo i prošlogodišnje medijsko zasipanje detaljima tog navodno spornog remonta, kao i bombastične izjave o veleizdaji. Na temelju toga, neko vrijeme prizemljeno je bilo 5 zrakoplova MiG-21, i to baš onih pet dokupljenih u Ukrajini, pa bi temeljem sudskog postupka bilo zanimljivo i saznati jesu li oni prizemljeni s pravom, zbog opasnosti po pilote (ali i stanovništvo u RH), ili se radilo samo o politički „nabrijanoj“ priči koja je naglo nestala s popisa nacionalnih tema i problema nakon odlaska iz fotelje prošlogodišnjeg kratkotrajnog ministra obrane Josipa Buljevića.

Drugo – poučeni iskustvom iz „slučaja kamioni“, USKOK je – da je htio – mogao i u ovom slučaju zatražiti deklasifikaciju određenih dokumenata, pogotovo onih s nižim stupnjem klasifikacije („ograničeno“ i „povjerljivo“). Pritom upada u oči da niti jedan spomenuti dokument, prema navodima USKOK-a, a potom i prema zaključku sudskoga vijeća, nema oznaku najvećeg stupnja tajnosti („vrlo tajno“), pa je i USKOK-ova briga o zaštiti nacionalnih interesa tu ipak malo preuveličana. Bez obzira na zahtjev USKOK-a, sud je mogao pribjeći za medije i javnost popularnijoj mjeri – djelomičnim isključivanjem javnosti u trenucima kada je to zaista potrebno. No, kako bi rekli zli jezici, u traženju ove tajnosti se izgleda poklopilo više različitih interesa. S jedne strane, teško je u slučaju javnosti ovoga postupanja održati famu skandala nad spomenutim remontom borbenih zrakoplova, na čemu dugo inzistira dio hrvatske političke scene. S druge strane, uz dugu i ozbiljnu javnu raspravu još je teže izbjeći detaljno razlaganje rada samoga USKOK-a, kojem je vjerojatno na vojne teme još kiselo u ustima od tužiteljskog brodoloma u „slučaju kamioni“.

Ivicu Josipovića, zastupnika Ukrspeceksporta, USKOK tereti za davanje do 10.000 eura mita u višemilijunskom poslu

I na kraju treće, možda i najvažnije – objašnjenje sudskog vijeća da će se tijekom postupka razmatrati dokumenti s detaljnim podacima o tehničkoj ispravnosti MiG-ova i mogućnostima njihove svakodnevne uporabe u OS RH. USKOK je u srpnju prošle godine u vlastitom priopćenju naveo da vodi istragu protiv Čovića i Josipovića zbog novčane nagrade kojom bi se „bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osiguralo pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta i nabavke dodatnih aviona MiG-21“. Namještanje izvođača radova ima malo veze s „tehničkom ispravnošću MiG-ova“ i sposobnostima „njihove svakodnevne uporabe, osim ako se optužnica ne tiče puno većeg opsega kaznenih djela od onog zbog kojeg su Čović i Josipović bili pod lupom USKOK-a. No što piše u optužnici, i kako će svjedočiti Čović, Josipović, Sesari i drugi svjedoci iz Ministarstva obrane i OS RH – nažalost, nećemo saznati.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.