Afera “remont” – potvrđena optužnica za Čovića i Josipovića

 

Danas točno u podne, na Županijskom sudu u Zagrebu, optužno vijeće pod predsjedanjem sutkinje Gordane Mihele Grahovac potvrdilo je USKOK-ovu optužnicu protiv Josipa Čovića i Ivice Josipovića u aferi „remont MiG-ova“. Ova je optužnica rezultat istrage koju je USKOK pokrenuo 5. srpnja 2016. godine, o čemu smo već pisali na portalu Obris.org.

USKOK je, podsjećamo, protiv tog dvojca podignuo optužnicu 30. prosinca prošle godine, „zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita“. Pritom se prvookrivljenom Čoviću na teret stavljalo da je „u tijeku postupka koji je prethodio donošenju odluke MORH-a o provođenju postupka javne nabave i odluke o potencijalnim izvršiteljima koji će biti pozvani da dostave svoje ponude, od zastupnika dvaju inozemnih društava zatražio novčanu nagradu kako bi zauzvrat, kao član povjerenstava MORH-a u čijem je radu sudjelovao, bez obzira na stvarnu tehničku sposobnost potencijalnih izvršitelja za obavljanje remonta aviona, osigurao pozitivno mišljenje i prednost u obavljanju posla kapitalnog remonta…“.

Prema USKOK-ovoj optužnici, drugookrivljeni Josipović, zastupnik ukrajinske tvrtke Ukrspecexport u RH i BiH, udovoljio je Čovićevom zahtjevu, isplativši mu „u dva navrata tijekom siječnja i veljače 2016. godine“ najmanje 10.000 eura (iako je Čović, navodno, tražio 50.000 eura). Uzevši u obzir konačnu vrijednost remonta i modernizacije MiG-ova u Ukrajini (oko 13,998 milijuna eura), ispada da je Čović uzeo mito od 0,07 posto (odn. 10.000 eura) vrijednosti posla, kojeg se primilo mjesecima po okončanju radova. Osim toga, kaznena djela za koja su optuženi Čović i Josipović ne treba brkati ili poistovjećivati s medijskim navodima o tzv. „prekucanim šasijama“ i frankesteinovski skalupljenim ukrajinskim MiG-ovima, jer prema onome što je javno dostupno – USKOK se u optužnici bavi isključivo mitom oko pitanja izbora izvođača radova, a ne navodima o kasnijim fazama posla, te navodnoj kvaliteti obavljenog posla (dakle remonta).

Nakon što je jutros optužno vijeće Županijskog suda potvrdilo USKOK-ovu optužnicu, slijedi utvrđivanje datuma za početak sudskog postupka u slučaju Čović i drugi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.