Remont hrvatskih MiG-21, između javnosti i tajne

 

Nedoumice oko hrvatske modernizacije i dokupa borbenih zrakoplova MiG-21 nikako da se stišaju. Kao prvo, u obzir treba uzeti jučerašnju izjavu Ante Kotromanovića, ministra obrane RH. A prema njoj:

Otvaranje ponuda bit će ispred novinara, to smo obećali, potpuno transparentno i javno. Skinuli smo oznaku tajnosti, i nama je cilj i želimo to remontirati“.

Upravo se to moglo čuti i jučer, u večernjim vijestima RTL televizije, prilikom izvještavanja s vojne vježbe “Spremnost 2013”, održane posljednjih dana na vojnome poligonu kod Slunja.

 

I da je sve ostalo na ovoj izjavi, ne bi bilo dilema – samo bi se u miru iščekivalo skori poziv na javno otvaranje ponuda. Ali onda u oči upada jučerašnje službeno priopćenje MORH-a, objavljeno pod naslovom “Zaprimljene obje ponude za remont MiG-ova 21” na internetskim stranicama Ministarstva. A ono kratko kaže:

Do isteka roka za dostavu ponuda za remont i nabavu borbenih zrakoplova MiG 21 koji je trajao do danas, 7. svibnja 2013. godine, u 14 sati, Ministarstvo obrane zaprimilo je ponude rumunjske tvrtke AEROASTAR i ukrajinske tvrtke UKRSPETSEXPORT.

Povjerenstvo MORH-a otvorilo je pristigle ponude koje će u narednih nekoliko dana biti pregledane te će se ocijeniti zadovoljavaju li tražene uvjete. Nakon detaljnog pregleda pristigle opsežne dokumentacije, donijet će se odluka o pozivanju ponuditelja na pregovaranje“.

Osim nekoliko podataka o kojima se dosad tek nagađalo – recimo, točnoga datuma isteka roka za dostavu početnih ponuda vezanih uz remont i kupovinu dodatnih borbenih zrakoplova MiG-21 (7. svibnja 2013. godine), te potvrde za činjenicu o dva poziva na slanje ponuda – saznali smo tu i da je povjerenstvo MORH-a te dvije zaprimljene ponude VEĆ OTVORILO, doduše, bez jučer od ministra spominjanih novinara i transparentnosti.

Kako se do sada tu radilo o postupku javne nabave provođenom uz isključenje javnosti, zapravo i ne bi čudilo da je i nastavak postupka išao tajno. No ponešto je manje razumljivo da na isti dan saznajemo i da su ponude već otvorene, i da će tek u nekom budućem trenutku biti otvarane javno, uz prisustvo novinara. Pa ti ga sad znaj!

Kako stvari stoje, malo je vjerojatno da će već otvorene i pregledane ponude biti zatvorene i onda otvarane iznova, ovoga puta za zabavu javnosti. A jednako je malo vjerojatno da će i ostatak ovog dosad mutnog postupka naglo postati transparentniji. Imajući u vidu dosadašnje vojne nabave – obalnih radara koji ne rade, kamiona za koje se već godinama sudi, ili transportera – što je posao koji se svako malo spominje kao mogući novi predmet istraga – bilo bi korisno, potrebno i dobro da se remont i dokup zrakoplova MiG-21 ne rade na način kako je to posljednjih tjedana krenulo. Ali, kad već nema ni traga ozbiljnim informacijama o čitavom ovom postupku (recimo o uzvratnim poslovima, offset, koje bi obrana bila dužna ugovoriti ako kupovina rabljenih zrakoplova MiG ispadne u ukupnome iznosu većem od 2 milijuna eura), javnost se tu može tek nadati transparentnosti, dok svaka stvarna odluka ostaje na nadležnima – pa i onda kada se njihove javne izjave radikalno krenu razilaziti sa  sadržajima objavljivanih službenih priopćenja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.