Obnova eskadrile – ponude su na stolu

 

Ukupno četiri informativne ponude za nabavku vojnih lovačkih aviona zaprimilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske do sada. Podsjetimo, plan je već dogodine donijeti odluku hoće li se ići u obnovu nadzvučne eskadrile, a i ako da, koji će se avion odabrati.

Za sada je bilo poznato samo da su Šveđani poslali ponudu za Gripene, jer su oni sami to objavili. No, kako je Novom listu službeno potvrđeno iz MORH-a, još su tri informativne neobvezujuće ponude dostavljene, s tri različita aviona. Prije svega, tu su Korejanci, odnosno njihova tvrtka Korean Airspace Industry, s vlastitim produktom FA-50 Golden Eagle. Izrael je pak ponudio F-16 ACE, američke avione koje koristi njihovo ratno zrakoplovstvo, a koje se uskoro mijenja s F-35 modelima. Treća ponuda je iz Francuske, koja nudi Dessault Mirage 2000. Sve četiri ponude su neobvezujuće i samo će služiti kao orijentir prilikom odluke o novom nadzvučnom lovcu za Hrvatsku.

Više verzija ugovora

Izvor: SAAB

Švedski Gripen za HRZ….?

Neslužbeno se doznaje kako su Šveđani bili najkonkretniji i najtemeljitiji od svih pristiglih dokumenata. Naime, ponudili su nekoliko verzija mogućih ugovora, od 8 do 12 zrakoplova, leasing i kupnju, stare i nove avione. Iako u današnjem svijetu offset, odnosno dodatni gospodarski program, više nije uobičajena praksa kod vojnih ugovora, Novi list doznaje kako bi Šveđani bili spremni i na gospodarsku suradnju u sklopu kupoprodaje. Što ponovo nije čudno, s obzirom da im je offset i prije bio jedan od glavnih aduta. Dapače, još 2012. godine pokušali su Hrvatsku odgovoriti od remonta MiG-ova ponudom kupnje jednog brodogradilišta. Većina brodogradilišta je tad, podsjetimo, bila u velikim problemima. Sada ne bi bili spremni ići u takve dogovore, ali je brodogradnja jedan od sektora u kojima bi ponudili suradnju ukoliko dođe do kupnje Gripena.

Polovni avioni

… ili američki F-16 za HRZ?

Ono što bi Šveđanima mogao biti veliki problem, unatoč ovakvim ponudama, svakako je cijena. Naime, od ova četiri prijedloga koje je MORH dobio, Gripeni su najskuplji. Iako se cijene još uvijek čuvaju kao tajna, nije nepoznato da se prijašnjih godina osam aviona nudilo za otprilike 300 milijuna eura, jasno, u ratama. S druge strane, korejski FA-50 drži na svjetskom tržištu cijenu od oko 20 milijuna eura po komadu. Znači gotovo dvostruko jeftinije. Iznosi izraelske i francuske ponude niti se ne mogu nagađati, jer se radi o polovnim avionima, tako da ponude uključuju mnogo različitih opcija. Uz sve to,  hrvatske vlasti očekuju i dodatne ponude, prije svega od Sjedinjenih Američkih Država, od kojih se očekuje da predaju dokumentaciju za prodaju F-16 iz njihovih vojnih rezervi. Kako SAD upravo ulazi u razdoblje kada bi se F-16 trebao početi zamjenjivati s F-35, u Hrvatskoj se nadaju da bi cijena mogla biti izuzetno primamljiva.

 

* tekst pod naslovom “MORH planira obnovu eskadrile: Šveđani za lovce nude suradnju u brodogradnji”, autora Danka Radaljca, objavljen je u Novom listu danas, 04. studenog 2015. godine, a u web izdanju NL može se naći na adresi: http://www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/MORH-planira-obnovu-eskadrile-Svedani-za-lovce-nude-suradnju-u-brodogradnji

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.