“Krila Oluje” opet u Rivoltu

 

U nastavku dosadašnjih dobrih odnosa, jučer je akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje posjetila akrobatsku grupu Talijanskog ratnog zrakoplovstva „Frecce Tricolori, službeno poznatu i kao „313° Gruppo Addestramento Acrobatico. Ovo već treće po redu gostovanje „Krila Oluje u talijanskoj zrakoplovnoj bazi Rivolto, u sjeverno-istočnoj Italiji, nedaleko Udina, održano je u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine. Hrvatske pilote predvođene satnikom Darkom Belančićem, vođom „Krila Oluje, dočekali su i pozdravili bojnik Gaetano Farina, zapovjednik talijanske akrobatske grupe „Frecce Tricolori,  te bojnik Stefano Vit, vođa grupe, zajedno sa svim pilotima „Frecce Tricolori.

Hrvatski piloti u kabini talijanskog Aermacchi MB-339 PAN

Kao i u prethodna dva navrata, 4. travnja 2017. i 29. ožujka 2018. godine, najzanimljiviji dio posjeta bili su zajednički letovi u miješanim posadama hrvatskih i talijanskih akrobatskih pilota. Tako su piloti talijanske akrobatske grupe letjeli s hrvatskim kolegama u avionima Pilatus PC-9M, dok su piloti „Krila Oluje letjeli u avionima MB-339 PAN tijekom zajedničkih uvježbavanja za nastupe u predstojećoj sezoni. „Frecce Tricolori lete na zrakoplovima Aermacchi MB-339 PAN od 1982. godine, a usprkos najavama o zamjeni ovih aviona nešto novijim letjelicama istog proizvođača, Alenia Aermacchi iz Varesea – do tog velikog koraka još nije došlo.

Uz trenažne letove, razgovaralo se i o uzvratnom posjetu grupe „Frecce Tricolori bazi u Zemuniku, koji je planiran 4. travnja 2019. godine, kada bi zajednička uvježbavanja ovoga puta izveli iznad piste u Zemuniku. Iako je od početka ove suradnje bila načelna ideja da se tipovi obuke godišnje variraju, izmjenama letenja iznad kopna i nad morem, ova bi činjenica lako mogla rastužiti brojne ljubitelje zrakoplovstva. Naime, takav je letni program izvođen iznad zadarske Rive i obližnjeg Foruma 2017. godine bio iznimno atraktivan, dobro primljen u javnosti, a održan i na izričitu dobrobit zadarskoga turizma. Upravo bi zato bilo dobro da se takav spektakl ponovi i ove godine! Nažalost, prošlogodišnji najavljeni dolazak talijanske skupine u Zemunik propao je zbog bolesti vođe grupe, pa se treba nadati da će se ovogodišnja najava ipak ispuniti na radost ljubitelja akrobatskog letenja.

Satnik Belančić i talijanski kolega u hrvatskom Pilatusu

Vođa „Krila Oluje“, satnik Darko Belančić, kazao je kako su obje grupe tek započele s pripremama za nastupe u ovoj godini, a posebno ga veseli što jedni drugima mogu prikazati kako izgledaju pojedini elementi i figure iz kabine aviona na kojima lete. „Letjeti s pilotima jedne od najpoznatijih svjetskih akrobatskih grupa, koji djeluju gotovo 60 godina, je iskustvo koje nigdje ne možete steći, niti u jednoj školi. Jednako tako, talijanske kolege puni su dojmova i nezaboravnih trenutaka dok lete s nama u našim Pilatusima, istaknuo je satnik Belančić.

Photo: HRZ/M. Karačić, Krila Oluje

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.