Rafale stižu u Zagreb!

 

Dok mnogi laici ponavljaju izjave o “kvantnome skoku” koji dolazak prvih borbenih aviona Dassault Rafale predstavljaju za Republiku Hrvatsku, treba konstatirati da je polijetanje prvih 6 tih novih/rabljenih aviona za Hrvatsko Ratno Zrakoplovstvo bilo predviđeno oko 10:50 iz francuske baze Merignac kod Bordeaux-a – da bi oni u Zagrebu sletjeli oko 12:30. Dakle, riječ je o otprilike sat i 40 minuta leta. Za razliku od većine leta koji je obavljen na visini od oko 8,5 km, a njihov konačni prilaz Zagrebu trebao je biti odrađen na oko 300 metara visine.

Kako se doznaje, u hrvatski zračni prostor su ti avioni prispjeli i nešto brže od plana, s ulaskom na Sjevernom Jadranu. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda pristigla su u dvije grupe po tri aviona, a u toj se formaciji planiralo i slijetanje na Pleso, gdje im je priređena nužna infrastruktura. Plan je vremenski ostvaren praktično u minutu, iako se na kraju slijetalo pojedinačno s radarskim razdvajanjem letjelica, koje su dobile po nekoliko minuta razmaka između pojedinih aviona. Srećom, najave lošeg vremena s kišom, ipak se nisu u potpunosti ostvarile. Nakon slijetanja bez naoružanja i s dodatnim podvjesnim rezervoarima za gorivo, obavljen je ulazak na vojnu stajanku prispjelih 6 aviona Rafale. Oni su oko 13 sati zauzeli svoja mjesta u numeriranim garažama, a unutar idućih 20 minuta odrađeno je postrojavanje pilota te pozdravi s uzvanicima.

Uz slijetanje borbenih aviona Rafale bio je planiran i prelet akrobatske grupe “Krila Oluje”, što je onda otpalo zbog lošeg vremena. No, ovo je bila prilika na jednom te istom mjestu okupiti i čitav državni vrh – kako predsjednika RH Zorana Milanovića, tako i tehničkog premijera Andreja Plenkovića i njegovog tehničkog ministra obrane Ivana Anušića, te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Ujedno, prisutan će biti i vojni vrh OS RH i HRZ kao grane, načelnik GS OS general-pukovnik Tihomir Kundid, zapovjednik HRZ general bojnik Michael Križanec, ali i niz francuskih dužnosnika (veleposlanik Fabien Guillaume Edmond Fieschi, predstavnik proizvođača Richard Lavaud, te Gael Diaz de Tuesta iz Uprave za naoružanje Ministarstva obrane Francuske). Dok se kod samih aviona moglo vidjeti pažljivo obigravanje domaćih političara pod laganom kišom, tek je kasnije odvojeno vrijeme za njihove govore sa simultanim prevođenjem na tri jezika (hrvatski, engleski i francuski).

Prema prvim izjavama premijera Plenkovića, s Milanovićem nije bilo ni pozdrava, a takve podjele u hodu su obilježile i ostatak događanja čiji je protokolarni dio započeo predstavljanjem uzvanika te pozdravima u novim hangarima oko 13:40. Prvi je riječ uzeo zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Križanec, koji je podsjetio na povijest svoje grane i zahvalio na novoj opremi. Idući je na francuskom nastupio Richard Lavaud, predstavnik Dassault Aviation, a onda također na francuskom i Gael Diaz de Tuesta iz Uprave za naoružanje Ministarstva obrane Francuske kao predstavnik francuskog ministra obrane Sébastiena Lecornua, te konačno i francuski veleposlanik Fieschi. Nakon toga, oko 14 sati ponovo je s prigodnom zrakoplovnom pjesmom nastupila klapa HRM “Sveti Juraj”, kao uvod u obraćanje načelnika Kundida svim okupljenim gostima o “eksponencijalnom skoku u sposobnostima HRZ“.

Ministar obrane Ivan Anušić u svom je obraćanju pun ponosa pozdravio sve, a onda je podsjetio na početke borbenih djelovanja HRZ u Domovinskom ratu. Nakon njega, na pozornicu je oko 14:10 stupio tehnički premijer Andrej Plenković – pozdravio uzvanike, prisjetio se pokojnog Rudolfa Perešina, zahvalio pilotima HRZ i konstatirao da novi avioni jačaju odvrćanje te stratešpko partnerstvo s Francuskom, mijenjajući ulogu RH u okvirima EU i NATO. S ponosom se osvrnuo i na samu nabavu borbenih aviona, pozdravivši i bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, te istaknuo kako se nakon dugo godina ipak krenulo u nabavu – koja je uspjela u drugom navrati, nakon “određenih poteškoća” prvog pokušaja s Izraelom.

Velik i zahtjevan proces obavljen je kroz više dimenzija, koje je Plenković opisao kao “branjiv posao“. Financiranje letjelica i naoružanje uklopljeno je u državne financije, i na vrijeme je dovršena i potrebna infrastruktura za avione koje se misli koristiti “četrdesetak godina” – na hvalu “od Bavarske do Grčke“. Nakon toga riječ je oko 14:20 uzeo predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a onda i Zoran Milanović – predsjednik RH te Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH. Osvrnuvši se na kupovinu zapadnih borbenih aviona, on je konstatirao kako će nam te letjelice “dobro služiti“, prije nego se i on prisjetio pilota koji su na samim počecima Domovinskom ratu borbeno djelovali iz Čepina kod Osijeka, a onda i onih koji su u Hrvatsku preletjeli s mlaznim borbenima avionima.

Pri tome, Milanović je podsjetio i na potrebu modernizacije i ostalih grana OS RH – Hrvatske kopnene vojske, a posebno Hrvatske ratne mornarice te Obalne straže. Podsjetio je na potrebu nabave streljiva, dok u Slavonskom Brodu traje priprema i borbenih oklopnih vozila Bradley – koji su osigurani na vrijeme, prije nego se tu tehniku krenulo masovno slati u Maroko i Ukrajinu. Nakon što je njegov govor završen francuskim citatima Dantona (“Il nous faut de l’audace, encore de l’audace, toujours de l’audace!” – “Treba nam odvažnost, još više odvažnosti, uvijek odvažnost!”), opet je na red došla klapa HRM da prigodnom pjesmom “Vivat Croatia” zaključi prigodni program na Plesu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.