PzH 2000 uskoro i u našem gradu

 

Zvijer! Takav je dojam ostavilo samohodno oružje tipa Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000), danas predstavljeno medijima u Remontnom zavodu OS RH na zagrebačkome Jankomiru. Dva komada ovog samohodnog topničkog oružja pristigla su krajem prošlog tjedna u Zagreb radi sudjelovanja na vojnom mimohodu za 20. obljetnicu VRA „Oluja“, a nakon prebojavanja u boje OS RH bit će labudicama prebačena u vojarnu „Croatia“, gdje će dočekati probe mimohoda. Još uvijek se razmatra i način na koji će haubice sudjelovati u samom mimohodu, pa nije potpuno nemoguće da se, umjesto na labudicama, to oružje samo, na vlastitom pogonu, proveze Vukovarskom ulicom. Najveći problem predstavlja tramvajska pruga, koja zasigurno ne bi izdržala 49 tona tešku PzH 2000.

Potom će se, tijekom kolovoza, haubice privremeno vratiti u SR Njemačku, gdje će ih tehnološki „ušminkati“ za stalnu predaju u ruke Oružanih snaga RH. Iako se proteklih dana u medijima moglo čuti da PzH 2000 dolaze samo zbog mimohoda, načelnik GS OS RH general Lovrić danas je to demantirao, rekavši kako će haubice ostati još neko vrijeme i nakon mimohoda, radi provjere i osvježavanja razine obučenosti naših snaga.

Brigadir Tomislav Pavičić i general Drago Lovrić

Brigadir Tomislav Pavičić i general Drago Lovrić

Domaćini jutrošnje prezentacije, načelnik GS OS RH gen. Drago Lovrić i zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Tomislav Pavičić, nisu mogli naći dovoljno pohvala za oružnu prinovu u Oružanim snagama.

„S osobitim zadovoljstvom mogu reći da smo mi u potpunosti savladali uporabu ovog sredstva, obučili prve posade i spremni smo da čim potpišemo ugovor s proizvođačem ovog oružja, tvornicom Krauss-Maffei Wegmann, o prilagodbi za hrvatske uvjete i popunjavanju sa sustavom za upravljanje vatrom, uređajima veze, u skorom vremenu te haubice prihvatiti u operativnu uporabu u OS RH.  S njihovim ulaskom u operativnu uporabu možemo slobodno reći da ćemo biti na razini najbolje opremljenih topničkih postrojbi u NATO savezu, a time i u cijelom svijetu. A bez daljnjega možemo reći da je sama haubica u ovome trenutku najnaprednije topničko oružje koje se koristi “,

rekao je brigadir Pavičić.

Dva komada PzH 2000 koja se trenutno nalaze u Zagrebu samo su dio od njih ukupno 12 koliko ih je Hrvatska nedavno kupila. Nakon određenih manjih proceduralnih trzavica, ugovor je bio uspješno sklopljen, a prvih 6 oružja trebalo bi biti isporučeno do kraja ove godine, dok se ostalih 6 u Hrvatskoj očekuje do kraja 2016. godine.

Načelnik GS general Lovrić očekuje da će PzH 2000 biti u potpunoj operativnoj uporabi u OS RH krajem 2016., odnosno početkom 2017. godine.

„Mi ćemo potpuno težiti da ove haubice budu dio doktrine koju upotrebljavamo, doktrine Kopnene vojske, doktrine Oružanih snaga, ali i doktrine uporabe topništva. Mi ćemo u doktrini težiti tzv. doktrini integrirane bitke. U toj doktrini integrirane bitke želja nam je uvezati sve senzore u jedinstveni sustav upravljanja paljbom, i zbog toga upravo vršimo modernizaciju ovoga, interes nam je uvezati i helikoptere Kiowa i ove haubice i sve druge senzore da bi mogli ostvariti jedinstveni sustav upravljanja vatrom,“

najavio je načelnik GS OS RH gen. Drago Lovrić.

Nove hrvatske PzH 2000 stare su 10-ak godina, a njemačka ih je vojska koristila i u operaciji ISAF u Afganistanu. Top na PzH 2000 ima kalibar od 155 mm i duljinu cijevi od 52 kalibra, oružja su opremljena lakom balističkom zaštitom, a Hrvatska je kupila i dodatnu balističku zaštitu koja povećava težinu haubice za oko 3 tone. Prazna PzH 2000 teži 49 tona, a potpuno opremljena, s punim borbenim kompletom, dodatnom zaštitom i 5-članom posadom – 55 tona. Domet same haubice ovisi o streljivu koje se upotrebljava, pojasnio je brigadir Pavičić:

„S klasičnim streljivom bez plinskih generatora, bez raketnog pogona, ona ima domet do 30 km. S plinskim generatorom i s raketnim pogonom do 40 km. A u međuvremenu razvijeni su projektili koji imaju karakteristike raketnog projektila, Excalibur i Vulcano, s kojima se ostvaruje domet do 80 km.“

Tu će se kao svojevrsni problem za OS RH javiti pitanje mjesta pogodnog za vježbe gađanja, budući da je na VP „Eugen Kvaternik“ u Slunju moguće izvoditi gađanje samo do 20 km. Zato se razmišlja i o nekim drugim lokacijama na kojima bi se, uz minimalne rizike, neometano moglo vježbati gađanje iz PzH 2000. Dok uvijek ostaje mogućnost takvog dalekometnog gađanja na more, bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li za neka od spomenutih posebnih tipova streljiva doći u obzir i gađanja na kontinentu, recimo iz Petrinje po ciljevima na slunjskome poligonu (oko 65 kilometara zračne linije).

———————–

———————–

Prilagodba za hrvatske uvjete odnosi se na radio uređaje, koji trebaju biti interoperabilni s ostalim radio uređajima na uporabi u OS RH, te na sustav za upravljanje vatrom.

„Najznačajniji element tog sustava je oprema s kojom se otkriva cilj, dakle sama haubica isporučuje vatru i uništava cilj. Al prije svega trebate ga detektirati, otkriti, i također oprema za otkrivanje cilja je dio ovoga projekta. I bit će, u okviru projekta opremanja s Panzerhaubitzom, opremljeni i timovi za otkrivanje ciljeva,“

najavio je brigadir Pavičić.

U Ugovor o nabavi PzH 2000 uključena je i obuka osoblja koje upravlja i održava ovo oružje. U prvoj polovici godine obuku u školskom centru Bundeswehra u Aachenu prošlo je 20-ak pripadnika OS RH, koji će dalje obučavati svoje kolege u OS RH. O tome ćemo uskoro pisati i opširnije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.