Prvo tehničko gađanje PzH 2000

 

Gotovo dva i pol mjeseca nakon što su prve dvije Panzerhaubice 2000 došle u RH, s namjerom da ovdje i ostanu, danas je s njima izvedeno i prvo tehničko gađanje. I to ne samo iz ove već spomenute dvije, nego iz tri PzH 2000, što znači da pristizanje ovog topničkog naoružanja iz Njemačke napokon ide prema planu.

MORH je o provedenom gađanju izvijestio priopćenjem u kojem, među ostalim, kaže:

“Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja danas je,  23. lipnja 2017. uspješno provedeno tehničko gađanje iz tri PzH2000.

Osim gađanja provedeno je i tehničko ispitivanje svih sustava koje smo primili – softvera koji je preveden na hrvatski jezik, balističkog računala koji izračunava početne elemente te svih sustava bitnih za preciznost i točnost pogodataka.

Nakon završenog gađanja zapovjednik samohodne haubičke bojne 155 mm bojnik Dražen Musić je rekao kako je pored pobrojanih ispitivanja provjeren i rad same PzH2000 u području paljbenih položaja, uključujući popunu, punjenje i gađanje, te provjera preciznosti pogodaka na području ciljeva.

‘Moja ocjena današnjeg gađanja je iznimno visoka i pohvalio bih sve pripadnike Topničko raketne pukovnije u čijem sastavu se nalaze ova sredstva kao i sve koji su pripremali ovo gađanje te pokazali iznimnu motiviranost pri obavljanju zadaće,’ istaknuo je bojnik Musić.”

Ukupno je, kaže MORH, za potrebe OS RH nabavljeno 16 Panzerhaubica,odnosno “topničkih sustava 155 mm L52 sa sposobnošću gađanja na efektivnim daljinama od 40 km, uz mogućnost korištenja ‘pametnog streljiva’ i istodobnog udara više projektila u isti cilj”. Od mogućih 16 PzH, njih 12 će biti u operativnoj upotrebi, jedna će služiti za obuku vozača, dok će preostale tri biti korištene za pričuvne dijelove. Ukupna vrijednost ove nabave je 55 milijuna eura.

PzH 2000 prvi je puta javnosti predstavljena na ovogodišnjem TT zboru na Jarunu, povodom Dana OS RH i Dana HKoV-a.

 

* Photo: MORH/T.Brandt

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.