Kasni isporuka PzH 2000

 

Photo: Goran ZorjaVeliko je uzbuđenje vladalo prošloga ljeta, točnije u srpnju i kolovozu 2015., kada je najprije novinarima, a potom i javnosti na svečanom mimohodu, predstavljeno najveće čudo opremanja i modernizacije HKoV-a, njemačka PzH 2000. Još su ljepše zvučale najave da će umjesto 2 PzH, pristigle za potrebe mimohoda, do kraja prošle, 2015. u RH stići prvih 6 od ukupno 12 kupljenih “topničkih zvijeri”. Nažalost, najava se nije ostvarila, štoviše, cijeli se posao dodatno odužio. To nam je potvrdilo i Ministarstvo obrane:

„Možemo Vas izvijestiti kako zbog složenog procesa pregovaranja kojeg u ime RH vodi NATO agencija NSPA, dolazak prve remontirane i nadograđene haubice u RH može se očekivati u drugoj polovici 2016. godine, a kompletna isporuka preostalih 12 haubica očekuje se do sredine 2017. godine.“

Ovakvo kašnjenje ima više implikacija.

Prilikom predstavljanja prve dvije PzH u Remontnom zavodu OS RH krajem srpnja prošle godine, najavljeno je da će prvih 6 biti isporučeno do kraja 2015. godine, te da se ostalih 6 u Hrvatskoj očekuje do kraja 2016. godine. Sada su se ti rokovi pomaknuli na, kako kaže sam MORH, drugu polovicu 2016. (za isporuku prvih 6 PzH), odnosno na sredinu 2017. (za isporuku preostalih 6 komada). U srpnju je načelnik GS OS RH general Drago Lovrić najavio kako očekuje da će PzH 2000 biti u potpunoj operativnoj uporabi pri OS RH krajem 2016., odnosno početkom 2017. godine – što se s ovim kašnjenjem neće ostvariti, već će se očito pomaknuti na 2017., ili čak početak 2018. godine.

Iako MORH ne otkriva gdje je nastao problem, osim da je riječ o „složenom procesu pregovaranja kojeg u ime RH vodi NATO agencija NSPA“, može se naslutiti kako su stvari zapele kod „prilagodbe za hrvatske uvjete“. Brigadir Tomislav Pavičić, zapovjednik Topničko-raketne pukovnije, najavio je da se prilagodba odnosu na radio-uređaje, koji trebaju biti interoperabilni s ostalim radio uređajima na uporabi u OS RH, te na sustav za upravljanje vatrom (uključujući i opremu za otkrivanje ciljeva). Hrvatska se itekako nadala da će uključenjem u zajedničke nabavne službe NATO-saveza (kojima na čelu stoji NSPA, odnosno bivša NAMSA), nabava nekih usluga, opreme i streljiva, biti brža i jeftinija. To je prije točno godinu dana, na predstavljanju provedbe javnih nabava u obrani tijekom 2014. godine,  potvrdio i sam načelnik GS Lovrić, izričito spominjući PzH 2000 kao primjer. Nažalost, obje najave načelnika Lovrića (rokovi isporuke i efikasnost NSPA) izjalovile su se na samo jednom poslu.

Photo: Goran ZorjaDok je na početku čitave priče bilo jasno kako je Hrvatska tu imala sreće i stala u red za ovo moderno oružje prije no što se o njegovom otpisivanju Njemačka predomislila, stvari nakon toga izgleda da nisu išle jednako glatko. A da i uz sve najbolje želje u takvome poslu ima bezbroj mjesta gdje postupak može zapeti vidjelo se još sredinom 2014. godine. Da podsjetimo – još u srpnju 2014. godine MORH je od nadležnog saborskog Odbora za obranu zatražio mišljenje o nabavi PzH. Tada se prva na tu temu sazvana sjednica Odbora nije održala, jer se na njoj nije pojavio dovoljan broj uvaženih saborskih zastupnika za kvorum. Tako je MORH išao dvaput po saborsku dozvolu za nabavu PzH 2000. A sada su i rokovi za isporuku dobili “popravni”. Samo se treba nadati kako pribavljanje tih nekoliko PzH 2000 na kraju neće preći u one “uklete” poslove kakvih je u sektoru obrane nekoliko, pa da će se stvari po pitanju stupanja sustava Panzerhaubitze 2000 u službu OS RH i stvarno riješiti nadolazećih mjeseci.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.