Opremanje OS RH sustavom PzH 2000 – sporo, ali sigurno

 

Kada su prije dvije godine, uoči svečanog mimohoda povodom 20. obljetnice Oluje, došle 2 Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) u RH, bilo je najavljeno da će prvih 6 (od ukupno 12 operativnih) zauvijek stići do kraja te godine. Kraj 2015. došao je brzo, ali ne i Panzerhaubitze – te godine, kao ni sljedeće, u Hrvatsku nije stigla ni jedna jedina. Početkom travnja ove godine, preko graničnog prijelaza Bregana u Lijepu našu napokon su dopremljena 2 primjerka PzH 2000, s najavom da će do kraja godine stići i sve ostale, dinamikom 1 do dvije mjesečno. Glavni razlog ovakvog zapravo velikog kašnjenja u isporuci je prilagodba pojedinih PzH 2000 zahtjevima OS RH. Naime, budući su ti topnički sustavi bili opremljeni sustavom za upravljanje vatrom njemačke vojske, što je uključivalo i radna sučelja na njemačkom jeziku, kao i softver za detektiranje ciljeva prilagođen opremi njemačke vojske, zahtjev OS RH bio je dizajniranje posebnog sustava za upravljanje vatrom za hrvatske potrebe, što je u konačnici i napravljeno.

Rujan 2017. – transport PzH kroz Sloveniju prema RH (Izvor: društvene mreže)

Međutim, ova se godina ubrzano primiče svome kraju, a haubice još nisu sve na broju. U MORH-u nam kažu da sve ide prema planu, te da je u RH  stiglo već više od polovice od 12 operativnih PzH.

„Do sada je u Hrvatsku dopremljeno osam haubica PzH 2000, i to sedam operativnih i jedna za obuku vozača. Dolazak preostalih pet operativnih haubica očekuje se do kraja godine, kako je i planirano“,

odgovorili su nam na upit iz Ministarstva obrane Republike Hrvatske. I prilikom nedavnog posjeta njemačke ministrice Ursule von der Leyen njenom hrvatskom kolegi Krstičeviću, projekt nabave 16 samohodnih haubica PzH 2000 spomenut je kao posebno uspješan primjeran vojno-tehničke suradnje Njemačke i Hrvatske.

Sve pristigle haubice su remontirane, modificirane i prilagođene za uporabu u OS RH. Za sve isporučene haubice osigurane su posade, a njihova obuka za korištenje i održavanje provedena je u Njemačkoj, potvrdili su nam u MORH-u. Nakon prezentacije na mimohodu 2015. godine, ove je godine sustav PzH 2000 bio prikazan i na Jarunu, povodom obilježavanja Dana OS RH i Dana HKoV, da bi onda u lipnju bilo provedeno i prvo tehničko gađanje ovim oružjima u rukama pripadnika OS RH – što je predstavljalo uvod u provedbu raznolikih ciklusa domaće topničke obuke.

Domaća obuka na PzH 2000

Nije lako vozačima PzH

Od 25. rujna do 13. listopada na vojnom poligonu „Cerovac“održan je prvi tečaj za vozače samohodnih haubica, i to pod vodstvom 2 instruktora vožnje iz Oružanih snaga SR Njemačke. Ovo je bio prvi takav tečaj u inozemstvu, pa su se u prvome tjednu tečaja njemački instruktori najprije upoznavali sa samim poligonom i njegovim mogućnostima za obuku, a tek onda započeli s provedbom teorijskog dijela tečaja. Drugi i treći tjedan bio je rezerviran za praksu, odnosno za obuku vožnje u otežanim terenskim uvjetima, vožnju sa spuštenim lukom vozača, prelazak vodenih prepreka i mosta Bailey, te izvlačenje haubice pomoću tenka za izvlačenje. No najzahtjevniji dio bila je obuka za noćnu vožnju uz korištenje borbenih svjetala. Tečaj je uspješno završilo 6 pripadnika Topničko-raketne pukovnije HKoV-a (koja je ujedno bila i nositelj provedbe tečaja), te 4 pripadnika Remontnog zavoda Zapovjedništva za potporu. Troškove boravka njemačkih instruktora u RH snosi MORH, što je ugovoreno kao dio projekta opremanja OS RH s PzH 2000.

Prošloga tjedna, točnije u srijedu 18. listopada, na poligonu „Eugen Kvaternik“ na Slunju provedeno je vodno posredno bojno gađanje sa SH (samohodnih haubica) 155 mm PzH 2000 na rbr. 1 i 2. Gađanje je provedeno u posljednjem, 6. tjednu obuke poslužitelja, desetina i vodova bitnice PzH – obuka je provođena od 11. rujna do 20. listopada, kako bi se stekao uvid u obučenost i uvježbanost poslužitelja, desetina i vodova bitnice PzH 2000. Nakon ove obuke, uslijedit će u narednom razdoblju zajednička obuka bitnice i bitničko gađanje. Kako je još 2015. godine, prilikom prezentacije prve dvije PzH netom pristigle iz Njemačke najavio brigadir Tomislav Pavičić, tadašnji zapovjednik Topničko-raketne pukovnije: „Mi smo strukturirali našu bojnu od 12 haubica s 3 bitnice od po 4 haubice. U Njemačkoj strukturiraju bitnice sa po 8 haubica, u Grčkoj sa 4 kao i mi. Dakle, to je naša unutarnja odluka“,

Nastavak započetog

Trenutno se, kažu u MORH-u, kroz redovne obučne aktivnosti provodi obuka i uvježbavanje osoblja koje je već prošlo obuku u SR Njemačkoj (Obučni centar topništva u pokrajini Rheinland-Pfalz, te Tehnički obučni centar kopnenih snaga Bundeswehra u pokrajini Nordrhein-Westfalen), ali i dodatnog osoblja za uporabu PzH 2000. Prvi pripadnici OS RH su obuku za PzH prošli još u prvoj polovici sada već daleke 2015. godine. Kako je svojedobno objasnio brigadir Pavičić, koji je trenutno zamjenik hrvatskog vojnog predstavnika pri NATO-u, …

Njemački “učenici”: bojnik Marko Dedić – obuka za podvozje (motor, gusjenice, pogon), satnik Ivica Rađa – obuka mehaničara za kupolu s naoružanjem, i bojnik Dražen Musić – obuka za posadu

„06. siječnja 2015. na obuku u Njemačku je poslano 20 pripadnika OS RH. Obuka za posadu (korisnike haubica) trajala je 3 mjeseca, uključivala je i bojna gađanja, izvršena je u Topničkom školskom središtu njemačke vojske u Idar-Obersteinu. Za ostale je obuka bila dizajnirana za sustave obučavanja, odvojeno se obučavao tim za održavanje motornog dijela i same šasije haubice, a posebno se obučavao tim za održavanje topa, kupole i elektronskih sustava. Za održavanje motora obuka je trajala 3 mjeseca, a za kupolu i elektronske sustave 6 mjeseci. Obuke su bile u Aachenu u Njemačkoj, u njihovom središtu za održavanje. Mi smo obučili 8 topnika i 12 specijalista za održavanje“.

Ova početna obuka zapravo je bila obuka za buduće instruktore, budući je, kao i za Kiowe, princip „train the trainers“. Kako to funkcionira, pokazalo se upravo na slučaju bojnika Dražena Musića, koji je kao zapovjednik bojne SH 155 mm bio i voditelj prošlotjednog završnog gađanja na Slunju. Bojnik Musić bio je među prvim pripadnicima OS RH koji su prošli obuku za posadu PzH u Njemačkoj početkom 2015. godine, o kojoj je tada rekao:

„Obuka je trajala 3 mjeseca, ili nekih 12 tjedana ukupno. Bio sam tamo u ulozi prevoditelja, polaznika obuke i budućeg obučavatelja. Obuka je bila intenzivna, ali ništa što bi se dalo naslutiti da je teško za pratiti. Sve ono što su pripadnici njemačke vojske odredili sebi limite nekih perioda što bi s nama radili ispunili smo otprilike i u kraćem vremenu od njihovog očekivanja. Obuka je bila zahtjevna, bila je intenzivna, ali je bila i uspješna. Na kraju smo je uspjeli savladati, došli smo do samog bojevog gađanja gdje smo isto pogađali dobre rezultate“.

Poručnik Antonio Burazer, zapovjednik desetine PzH

Obuka je bila ciljana za pripadnike OS RH u standardu za pripadnike Bundeswehra, kazao je Musić: „Kod nas je bio fokus obuke na zapovjednike desetina, i buduće obučavatelje, tako da možemo reći da je to bila obuka dvosmjernog karaktera – i kao člana posade, i kao budućeg obučavatelja za naše članove posade u RH kada dobijemo te oružane sustave“.

Prema najavama iz MORH-a, uskoro bi sve Panzerhaubice trebale biti u RH, i tek tada će se zapravo vidjeti kvaliteta ovakvog sustava obuke.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.