Bojno gađanje iz PzH 2000

 

Danas je na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja provedeno bojno gađanje iz Panzerhaubica PzH 2000. Iz dvije samohodne PzH 2000 ispaljeno je ukupno 36 projektila. Time je uspješno okončana obuka 22 polaznika, kao i certificiranje operatera na ovoj samohodnoj haubici.

Program obuke predviđa ciklus od šest tjedana. Ovaj krug obuke započeo je 27. srpnja, no zbog poštivanja epidemioloških mjera obuka se otegnula na 9 tjedana.

„Bojevo gađanje je uspješno provedeno. Zadovoljan sam kako je protekla vježba tijekom koje se pokazalo da su sve posade na istoj razini obučenosti. Dobit će certifikat i sad je njihova jedina zadaća baviti se sredstvom, razvijati svoje znanje i vještine kako bi u budućnosti na bilo kojoj aktivnosti mogli odraditi svoju zadaću“,

rekao je nakon završetka pripremnog topničkog bojnog gađanja voditelj gađanja natporučnik Mihael Lach, zapovjednik 1. samohodne haubičke bitnice u Topničko-raketnoj pukovniji Hrvatske kopnene vojske.

Prošle godine na saborskom Odboru za obranu postavljeno je pitanje o problemima sustava za upravljanje vatrom na PzH 2000. Tadašnji ministar obrane Damir Krstičević priznao je probleme, ali je optimistično odgovorio kako su oni rješivi. U Godišnjem izvješću o obrani za 2018. godinu napominje se da je tijekom te godine „razvijan sustav za upravljanje vatrom u sklopu čega je provedeno više poligonskih ispitivanja, te se konačna integracija sustava očekuje do potkraj 2019. godine“. Godinu dana kasnije, u Godišnjem izvješću o obrani za 2019. godinu, navodi se da je tijekom te 2019. na vojnom poligonu u Slunju „provedeno završno testiranje softvera za sustav upravljanja paljbom (Artillery Systems Cooperation Activities – ASCA)“. Također su obavljena i završna testiranja komunikacijskih elemenata – „provedeno je kompletiranje i ugradnja kabina veze i kabina za promatrače na sustavu samohodnih haubica 155 mm PzH 2000“, piše u Godišnjem izvješću koje bi upravo u četvrtak, 24. rujna trebalo biti na raspravi na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora. Uz sve to, tijekom 2019. je za potrebe održavanja samohodnih haubica 155 mm PzH 2000 provedena i dodatna obuka uz ispomoć njemačke tvrtke Krauss-Maffei Wegman.

 

*Photo: MORH/T.Brandt, G.Resovac

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.