Psi Vojne policije na Zagreb Winter Classic

 

Ovoga vikenda, točnije od petka 24. studenog do nedjelje 26. studenog, u Zagrebu je održana međunarodna izložba pasa pod nazivom „Zagreb Winter Classic 2017“, u sklopu koje je bila i natjecateljska izložba „CACIB Zagreb“. Već je postalo uobičajeno da u show-programu ovakvih priredbi sudjeluju i službeni psi MUP-a i OS RH, pa njihove pokazne vježbe nisu izostale ni ovoga puta. Osim standardne metodsko-pokazne vježbe, Vojna policija zagrebačkoj je publici pokazala i pasji pomladak iz svoga uzgoja. Sve je to fotoaparatom zabilježio naš suradnik Goran Zorja.

U travnju ove godine u vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu svečano je obilježena 25 godišnjica ustrojavanja Satnije za obuku vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ iz sastava Pukovnije Vojne policije. Ti su psi (belgijski, njemački i nizozemski ovčari, te labradori) postali prepoznatljivi dio postrojbi Vojne policije OS RH i njeni su ravnopravni pripadnici, koji još od daleke 2003. godine sudjeluju i u međunarodnim mirovnim operacijama ISAF, te kasnije „Resolute Support“ u Afganistanu. Osim za potrebe OS RH, Satnija provodi obuku službenih pasa i za potrebe drugih državnih institucija, ministarstava i Carinske uprave. U dugoselskom obučnom centru provodi se licenciranje vodiča i službenih pasa za detekciju eksploziva, opojnih droga, te za zaštitno-tragačke namjene. S obzirom na specifičnost zadaća, službeni psi i njihovi vodiči obavezni su pristupiti takvom licenciranju jednom godišnje.

Obuku službenih pasa uspješno se provodilo i za potrebe stranih partnera OS RH – za potrebe Iračkih snaga sigurnosti. Sada već davne 2009. godine, tijekom posjeta izaslanstva MORH-a Iraku (izvedenog tada još aktivnim hrvatskim transportnim zrakoplovom An-32B), iračkom Ministarstvu unutarnjih poslova donirano je 6 službenih pasa s pripadajućom opremom, koji su u obučnom centru u Dugome Selu obučeni za detekciju eksploziva. Time je bio završen i projekt obuke sedmorica pripadnika Iračkih snaga sigurnosti za vodiče službenih pasa za detekciju eksploziva, koji su svoju 7-mjesečnu obuku završili u vojarni „Pukovnik Milivoj Halar“ u Dugom Selu. Obuka pripadnika Iračkih snaga sigurnosti provodila se u sklopu programa NATO obučne misije – Irak (NATO Training Mission-Iraq, NTM-I).

*Photo: Goran Zorja

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.