Prvi US Kiowa Warrior helikopteri u Hrvatsku i Tunis

 

Dok hrvatski izvori šute o izvršnim detaljima već kompletiranog dogovora po pitanju američkih helikoptera Kiowa Warrior, na tu smo temu u inozemstvu našli dodatnih detalja. Tekst kojeg je 6. lipnja objavio portal AINonline (Aviation International News) prenosimo u cjelini:

Hrvatska i Tunis su prve nacije koje će dobiti OH-58D Kiowa Warrior naoružane izviđačke helikoptere, koje se povlači iz službe u kopnenim snagama Sjedinjenih Američkih Država. Tunis, kojeg se tek vrlo nedavno objavilo kao primatelja, te će helikoptere koristiti u borbi s islamističkim ekstremistima, prema navodima Ministarstva obrane SAD.

Kopnene snage SAD rješavaju se oko 340 jednomotornih Bell OH-58D helikoptera tijekom iduće tri godine, što je posljedica njihovog plana “2013 Aviation Restructure Initiative”, koji je odgovornost za misije borbenog izviđanja prebacio na kombinaciju borbenih helikoptera AH-64 D/E Apache i bespilotnih letjelica. Otpisani Kiowa helikopteri raspoloživi su kroz programe Excess Defense Articles (EDA) i Foreign Military Sales (FMS), a prema navodima nadležnih – interes za njih izrazio je niz država.

Hrvatska je postala prva država koja je pribavila dio viška Kiowa, kada je sredinom veljače ove godine njeno Ministarstvo obrane potpisalo “Pismo ponude i prihvata” (Letter of offer and acceptance) za 16 helikoptera. “Taj prvi OH-58D FMS posao predstavlja veliku količinu ozbiljnog posla i promišljanja od strane mnogih organizacija, uključujući tu i Non-Standard Rotary Wing Project Office, Armed Scout Helicopter Project Office i AMCOM (Aviation and Missile Command) pri Security Assistance Menagement Directorate“, izjavili su iz Kopnene vojske SAD.

Dok će se ta prva isporuka sastojati od letjelica u osnovnoj konfiguraciji snaga Vlade SAD, mnoge države izražavaju interes za primanje unaprijeđenih verzija ovih letjelica“, dodali su iz te službe.

Početkom svibnja, Agencija za obrambeno-sigurnosnu suradnju (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) pri američkom Ministarstvu obrane obavijestila je američki Kongres o mogućnosti FMS posla prema Tunisu – za Kiowa Warrior opremu, obuku i podršku, uključujući tu i 10 AGM-114R Hellfire projektile, te 82 komada Advanced Precision Kill Weapon System streljiva – u okviru transakcije procijenjene na oko 100 milijuna USD. Prema odvojenoj obavijesti, za Tunis je odobreno primanje još i 24 komada OH-58D, putem Excess Defense Articles programa. Taj je posao “odobren i prebačen na provedbu“, odgovorili su iz Kopnene vojske SAD-a na upit AIN portala.

Ti će helikopteri “unaprijediti sposobnosti Tunisa za izvođenje operacija osiguranja granica i borbenih operacija protiv terorista, uključujući tu ‘Al-Qaedu u islamskome Magrebu’, ‘Islamsku državu Iraka i Sirije u Libiji’, te ‘Ansar al-Sharia’ u Tunisu“, rečeno je u dokumentu iz DSCA.

Helikopteri OH-58D koje se šalje u Hrvatsku i Tunis dolaze iz 1. skvadrona 17. konjaničke pukovnije stacionirane u bazi Fort Bragg, savezna država Sjeverna Karolina. U travnju su pripadnici 1-17. sa svih svojih 32 helikoptera Kiowa Warrior održali konačan prelet iznad baze Fort Bragg i obližnjeg grada Fayetteville, u Sjevernoj Karolini.

——————–

15.4.2016. – Jedna od brojnih snimki spomenutog preleta

——————–

* ovaj tekst autora Billa Careya objavljen je na portalu www.ainonline.com 06. lipnja ove godine, a u originalnom obliku može se naći na adresi http://www.ainonline.com/aviation-news/defense/2016-06-06/croatia-tunisia-first-receive-us-kiowa-warriors

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.