Prve izjave nakon Vijeća za obranu

 

Nakon današnjeg kasnovečernjeg Vijeća za obranu, a usprkos najavama da će za javnost biti izdano samo pisano priopćenje, okupljenim novinarima na Markovom trgu ipak  su se oko 22 sata u utorak, 27. ožujka, obratili Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović te premijer Andrej Plenković. Kao prvo je riječ uzela Kolinda Grabar Kitarović:

„Kao što ste vidjeli, nakon duge i iscrpne rasprave o sve četiri ponude koje nam je predstavilo povjerenstvo… stručno povjerenstvo za izradu preporuka i analizu ponuda – donijeli smo odluku, odnosno prihvatili smo prijedlog tog povjerenstva o najpovoljnijoj ponudi za nabavku višenamjenskog borbenog aviona od Države Izrael. Odluka je donešena jednoglasno… doista smo razmotrili sve elemente koji su predstavljeni, od financijskih aspekata do, naravno, potreba Hrvatske, i svih drugih elemenata. Odluka je donešena odgovorno, vodeći računa o nacionalnim interesima, o našim potrebama, o mogućnostima, i naravno vodeći računa isto tako i o cjelokupnom razvoju i stanju u Hrvatskoj“.

Nakon toga, red za obraćanje medijima došao je i na predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića:

„Evo, naravno da sam suglasan sa svime što je Predsjednica kazala. Želio bih još jednom zahvaliti stručnom timu… timu Ministarstva obrane, koji je proveo ovaj cijeli postupak javne nabave, dakle, na koncepciji “vlada-vlada”. Vrlo smo detaljno proteklih mjeseci… nakon što su ponude dostavljene u Ministarstvo obrane, i otvorene… analizirali sve aspekte ovih ponuda – i tehničke, i stručne, i financijske, i strateške – i smatramo da je ovaj odabir na konsenzualan način plod jedne odgovorne procedure, uz punu svijest da je ovo strateški gledano dugoročna odluka za jačanje hrvatskih Oružanih snaga, i naravno, za stvaranja novih sposobnosti Hrvatskoga zrakoplovstva – čime ćemo u potpunosti, vjerujem, moći ispuniti zadaće koje smo i danas čuli u Strateškom pregledu obrane, a i našu ulogu kao odgovorne saveznice u okviru Sjevernoatlantskog saveza, i partnerice u Europskoj uniji… i mislim da će Vlada na temelju ovih preporuka Vijeća za obranu nastaviti proceduru i donijeti konačnu odluku o odabiru“.

Pitanja novinara – premijer Plenković

Nakon toga, došao je red i na novinarska pitanja – kao prvo o mogućim raspravama u hrvatskome društvu koje će ovakva, po mnogima sporna odluka otvoriti. O tome je premijer Plenković kazao:

„Svaka odluka u zadnje vrijeme donosi brojne rasprave. To je prirodno. Jedna zahtjevna odluka koju su brojne Vlade i brojne političke garniture do sada odgađale. Želim podsjetiti javnost da smo na prošlogodišnjoj sjednici Vijeća za obranu donijeli odluku da krenemo u proces. On je napravljen i prema pravilima struke, po hrvatskim zakonima, i smatramo da je ta procedura provedena u najboljem redu – i ono što sada slijedi je njena realizacija. Vodimo računa da su na odgovarajući način planirana i sredstva u državnom proračunu“.

Kao drugo, pitalo se i o dvojbi je li ono što je jeftinije ujedno i dobro – ili ipak vrijedi narodna poslovica da tko jeftino plaća, višestruko plaća. Premijer Plenković je u svom odgovoru priznao postojanje sadržajnih primjedbi u medijima i široj javnosti – čemu se izgleda misli doskočiti pojačanom komunikacijom i pojašnjavanjem stava kojeg se usuglasilo…

„Pa evo, mi smo dogovorili da zbog velikog interesa javnosti stručni tim Ministarstva obrane napravi jednu prezentaciju i za medije i za najširu javnost, kako bismo upravo otklonili sve te aluzije… na neki način, primjedbe koje govore o tome koja je ponuda bolja. Naravno, i Predsjednica je kazala danas, da je Hrvatska ekonomski i financijski snažnija, da bismo mogli odabrati ponudu koja je puno, puno skuplja – međutim, temeljem svih parametara koji su nama bili dostupni… a stručni tim je imao zadaću da ispita baš sve detalje… smatramo da donosimo odgovornu odluku, koja će u više od slijedećih 30 godina osigurati sposobnost Hrvatskog zrakoplovstva“.

Pukovnik Ninić na RTL televiziji

Odmah nakon završetka sjednice Vijeća za obranu, u emisiji RTL Direkt urednika i voditelja Zorana Šprajca gostovao je pukovnik Željko Ninić, zapovjednik 91. ZB HRZ-a i član Stručnoga tima za nabavu borbenog aviona. Ninić je upozorio da večeras nije donesena odluka o nabavi, već preporuka Vijeća obrane Vladi RH da nastavi pregovore u cilju potpisivanja ugovora“. Na pitanje voditelja kako će taj izraelski F-16 izgledati za 5 godina kada uđe u operativnu uporabu u HRZ, budući da se radi o modelu Barak Blok 30, koji je 30 godina star, te da će hrvatski piloti biti mlađi od njega, Ninić je odgovorio:

„To su tako relativne stvari i relativni pojmovi. Da, točno je da to nije novi avion, nije najstariji – Rumunjska je kupila od Portugala i dijelom od Amerike još starije modele AB verzije upgrade-ane na taj standard NLU koji su još nekih 7-8 godina stariji nego taj avion Barak iz serije Bloka 30. Izraelska država ima mlađe avione, Blok 40 – par godina, i Blok 50 – značajno mlađi, koji su potpuno drukčiji ili novije generacije. Što se tog konkretnog aviona tiče, mogu samo reći da operativna uporaba tog aviona i rezultati koje on pokazuje svakodnevno u toj zemlji afirmativno govori u prilog da je to jedan od najboljih aviona u toj klasi. Govorimo o polovnim avionima starim 30 godina, točno!“.

O konkretnoj cijeni posla Ninić nije želio govoriti:

„Mogu samo reći da se Povjerenstvo, čiji sam član s ponosom bio, vodilo sa 4 domene, od kojih je financijska domena svakako valorizirana u značajnom postotku, a čiju izradu i procjenu je donijelo Ministarstvo financija. Znači, ne struka, piloti i zrakoplovni tehničari, nego struka financijska“.

„Prelazak Zrakoplovstva i države sa istočnog lovca 2. generacije MiG-21 na zapadnog lovca 4. generacije – to je nezamisliv skok u svakom pogledu“, nastavio je Ninić, dodavši kako će se s novim avionom otvoriti cijeli spektar novih sposobnosti, novih tehnologija i novih znanja na brojnim područjima. Tu je postavljeno i pitanje o kompatibilnosti izraelskih F-16 Barak Blok 30 s NATO-standardima:

„Zahtjev koji smo mi postavili, neovisno tko se javio na naš zahtjev za ponudu, je bio isključiv i jasan – NATO kompatibilan avion. Postoje NATO standardi koji su poznati, kako Državi Izrael tako i ostalim zemljama ponuđačima, i tu nema nikakvih dvojbi. Avion će biti potpuno NATO kompatibilan, opremljen ili spreman za opremanje u dijelu kojeg ne može država-ponuđač ispuniti nego mi kao krajnji kupac, da bude potpuno kompatibilan. Pozvani smo na vježbu u zemlju Izrael ukoliko se odlučimo, a i ako se ne odlučimo za kupnju tog aviona, na Blue flag, i s tim avionom oni sudjeluju u vježbama Red flag, Green flag – to su sve velike NATO vježbe sa preko 100 zrakoplova različitih zemalja i nikakvih problema s kompatibilnošću nema,“

uvjeren je pukovnik Željko Ninić. Dinamika isporuke je, kaže on, usklađena s Ministarstvom financija i predviđena s hrvatskim RfP-om, pa će tako 2020. u Hrvatsku stići 2 izraelska zrakoplova i simulator letenja, sljedeće 2021. – 6, a 2022. – 4 aviona.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.