Odluka o avionima – sljedeće godine

 

Iako su pojedini mediji, što u neznanju, što u brzopletosti, najavljivali kako će se na današnjoj redovitoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost razgovarati o nabavi novih višenamjenskih aviona za potrebe HRZ i PZO, to se nije dogodilo. Kao što mu u opisu obima poslova tiče, a nakon sjednice potvrđeno je i u kratkom priopćenju, Vijeće za nacionalnu sigurnost (1) usvojilo je godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2018. godinu, te su (2) članovima Vijeća prezentirani ključni elementi nove Strategije nacionalne sigurnosti, Zakona o sustavu domovinske sigurnosti i (3) dosadašnjih aktivnosti Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti. Sukladno odredbi čl. 8. st. 4. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti usvojen je (4) Godišnji plan rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2018. godinu.

No zato je o predstojećoj odluci o nabavi aviona ponešto rekao premijer Andrej Plenković, odgovarajući na upite novinara nakon večerašnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Kako je do kraja godine ostalo još točno 10 dana, uključujući i neradne dane, odnosno božićne i novogodišnje blagdane, Plenković je potvrdio da na sljedećoj sjednici Vlade (koja bi se prema rasporedu trebala održati u četvrtak, 28. prosinca) NEĆE biti donesena odluka o izboru novog aviona za HRZ.

„Na idućoj sjednici Vlade – ne! Prije moramo ići na Vijeće za obranu. Nema veze što je kraj godine, danas smo imali drugu temu – imali smo Vijeće za nacionalnu sigurnost. Želimo još temeljito tu temu s nadležnim Ministarstvom… Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade, ministru obrane i njegovom timu, koji su u proteklih pa otprilike 8 mjeseci vodili cijeli proces, dakle razgovora s onim zemljama koje su uključene u ponudu za prodaju Hrvatskoj borbenih zrakoplova. Želimo da se te ponude još detaljno i temeljito analiziraju, a onda ćemo zajedno, u dogovoru s predsjednicom i s ostalim članovima Vlade, donositi konačne odluke“.

Iako se neslužbeno spekuliralo kako će sjednica Vijeća za obranu biti sazvana za sljedeći tjedan (koji ima samo 3 radna dana), Plenković je to demantirao: „Dogovorit ćemo se, nije još preciziran datum, sigurno u ovoj godini to neće biti“.

Time se odluka o nabavi aviona prebacuje u sljedeću godinu, što neznatno odudara od planova koje si je ministar obrane Damir Krstičević zacrtao još početkom svog ministarskog mandata. Istodobno, ostaje nejasno da li Plenkovićev spomen „da se te ponude još detaljno i temeljito analiziraju“ ujedno otvara prostor i za kakvu konačnu komunikaciju s državama ponuđačima – te ujedno i mogućnost nekakvog završnog dopunjavanja pristiglih ponuda (njihovog dovođenja na razinu tzv. Najbolje i zaključne ponude“, Best and Final Offer“ – BAFO), o čemu se također u više navrata spekuliralo u javnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.