Plenković dogovorio izraelske avione?

 

Nakon jučerašnjeg susreta izraelskog i hrvatskog premijera, Benjamina Netanyahua i Andreja Plenkovića, na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, više izraelskih medija objavilo je kako je „pao“ dogovor o hrvatskoj kupovini izraelskih borbenih aviona F-16. Medijske napise potaknula je objava na web-stranici izraelske Vlade, kao i na Facebook stranici samog Benjamina Netanyahua, na kojoj uz sliku susreta s hrvatskim premijerom, piše: „Premijer Benjamin Netanyahu susreo se jučer (četvrtak, 25. siječnja 2018.) u Davosu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Dogovorili su se da će promicati prodaju izraelskih F-16 Hrvatskoj, sukladno uvjetima natječaja. Ovaj razvoj je još jedan pokazatelj dubokih odnosa između dviju zemalja. Dvojica čelnika složili su se da će proširiti gospodarsku, sigurnosnu, poljoprivrednu, akademsku i turističku suradnju.“

Iz ove objave krenula je lavina medijskih napisa o prodaji izraelskih F-16 kao dogovorenom poslu. Tako je izraelski poslovni portal „Globes“ pod naslovom „Izrael će prodati Hrvatskoj avione F-16 za 500 milijuna dolara“ objavio da su se na sinoćnjem radnom sastanku izraelski premijer Netanyahu i hrvatski premijer Plenković dogovorili da će „nastaviti s prodajom borbenih aviona F-16 iz sastava Izraelskih Zračnih snaga Hrvatskoj“. Podsjećajući kako Izrael i Hrvatska imaju diplomatske odnose tijekom više od 20 godina, napominje se da se dosadašnja suradnja fokusirala na zajedničke turističke i istraživačko-razvojne projekte iz kemije, optike i drugih sektora. Jerusalem Post je danas objavio slično intonirani tekst, uz (pogrešnu) naznaku da će „konačna odluka o pobjedniku natječaja biti donesena do kraja godine“.

Jutros je na Hrvatskom vojnom učilištu, promovirajući Dan sporta u OS RH, ministar obrane Damir Krstičević o natječaju za avione ponovio sve ono što je do sada već rečeno:

„Vi znate da radimo u kontinuitetu na jačanju sposobnosti Hrvatske vojske. Pitanje borbenog aviona je nešto što traje već nekih 15-ak godina. Vi znate da smo imali jedan proces, imali smo jedno natjecanje, i sada smo u procesu donošenja odluke na državnoj razini. Želimo odgovorno, priuštivo, donijeti odluku koju Hrvatska može ispuniti, ali jasno da moramo voditi računa o svim drugim aspektima, svim društvenim skupinama u Hrvatskoj.“

Izbjegavajući konkretno odgovoriti da li je proces donošenja odluke zapeo, te kada bi se sama konačna odluka mogla očekivati, Krstičević je rekao tek:

„15 godina smo čekali. Mi smo u procesu donošenja odluke. Malo strpljenja, jer odluka mora biti odgovorna i priuštiva!“

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon jučerašnjeg sastanka s Netanyahuom u Davosu rekao da „s Izraelom očekujem daljnji razvoj gospodarske suradnje, osobito u području poljoprivrede i mediteranske suradnje. Ponudili smo suradnju koja bi se odnosila i na brodogradnju, a koja bi zahtijevala jedan dodatni angažman, te naravno u području političkih multilateralnih foruma i obrambene suradnje“. Dodao je još i to da je pozvao izraelskog premijera u Hrvatsku, što bi se moglo realizirati negdje u lipnju ili srpnju ove godine.

Danas poslijepodne ipak se oglasio i premijer Plenković, komentirajući napise izraelskih medija:

“Proces vrednovanja ponuda je u tijeku. Jučer sam razgovarao i s grčkim premijerom Ciprasom i na tom razgovoru je bila tema i grčka ponuda, s izraelskim premijerom izraelska ponuda, a prije dva i pol mjeseca u Švedskoj sam o tome razgovarao sa švedskim premijerom. To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti nakon što sa svih aspekata budemo sigurni da donosimo pravi odabir. To je dugoročno rješenje za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina i to je odluka koju ćemo s posebnom pažnjom vagati i na kraju odlučiti”.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.