Kiowe uspješne i na noćnom gađanju

 

Nakon što je u utorak, 1. kolovoza, uspješno provedeno prvo bojno gađanje i raketiranje iz helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, u večernjim satima srijede, 2. kolovoza, piloti i tehničari Eskadrile helikoptera isto su ponovili i u noćnim uvjetima. Kako je danas priopćio MORH, „gađanja i raketiranja u noćnim uvjetima provedena su iz zraka puškostrojnicama 12,7 mm i nevođenim raketnim zrnima (NRZ) Hydra 70 mm na ciljeve na zemlji, pri čemu su piloti koristili NVG opremu za noćno letenje (Night Vision Googles – NVG)“.

Zapovjednik HRZ-a u helikopteru OH-58D

Demonstraciji noćnog gađanja prisustvovali su ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, načelnik GS OS RH general Mirko Šundov, te zapovjednik HRZ i PZO general Miroslav Kovač, sa suradnicima. Zadovoljan provedbom noćnog gađanja, ministar obrane Krstičević ponovno je naglasio kako nabava i uvođenje u operativnu uporabu helikoptera OH-58D Kiowa Warrior predstavlja iznimno značenje i vrijednost za izgradnju novih sposobnosti OS RH. Inače, prilikom posjete načelnika GS OS RH Šundova 93. ZB u Zemuniku prošloga petka, 28. srpnja, i sam zapovjednik HRZ i PZO general Kovač okušao se u pilotiranju helikopterom Kiowa Warrior. Svjedoci kažu da je to napravio iznenađujuće uspješno.

Po završetku bojnog gađanja i raketiranja na vojnom poligonu Slunj pripadnici Eskadrile vraćaju se u svoju matičnu 93. zrakoplovnu bazu u Zemuniku, a helikopteri Kiowa Warrior javnosti će se po prvi puta predstaviti u Kninu, u subotu, 5. kolovoza tijekom svečanog obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 22. obljetnice VRO „Oluja“. Naime, u sklopu prigodnog programa obilježavanja „Oluje“, pripadnici HRZ i PZO sudjelovat će u zračnom mimohodu zrakoplova s ukupno 8 postroja: helikopteri Bell, helikopteri KW OH-58D, helikopteri Mi-8, zrakoplovi Zlin 242, zrakoplovi AT-802, zrakoplovi CL-415, zrakoplovi PC-9, te zrakoplovi MiG-21. Prigodni program počinje u subotu, 05. kolovoza u 9:20 sati, i traje do 10 sati, kada se očekuju prigodna obraćanja. Mimolet HRZ-a očekuje se na kraju programa, netom prije početka govora visokih uzvanika.

Foto: MORH, OS RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.