Provedba sanacije VSK “Pađene”

 

U sjeni tužne vijesti o tome da je vojni pirotehničar, skupnik Marko Odžak, podlegao ozljedama zadobivenima u jutrošnjoj eksploziji, Ministarstvo obrane objavilo je informacije o provedbi sanacije VSK “Pađene”, uključujući i današnje zadaće čišćenja. Priopćenje objavljujemo u cijelosti:

“Nakon eksplozije u Vojnom skladišnom kompleksu Pađene u rujnu 2011. godine izrađen je Plan pregleda i čišćenja područja skladišta od zaostalih UBS i ostalog otpada nastalog eksplozijom.

Plan sanacije se provodi u tri faze, od kojih je prva faza realizirana tijekom 2012. godine, u kojoj je očišćeno područje oko skladišta polumjera od 3,5 km, a u tijeku je realizacija druge faze. Drugu fazu čišćenja terena od neeksplodiranog UBS-a (ubojna bojna sredstva) u tehničkom dijelu VSK Pađene provodile su namjenski organizirane snage pirotehničara Zapovjedništva za potporu i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. 

Planom sanacije u drugoj fazi bilo je predviđeno čišćenje i pregled terena u ukupnoj površini od 156.200 m2, te pregled, sanacije i čišćenje skladišnih objekata. Zaključno s 21. lipnjem 2013. ukupno je vizualno pregledano 116.617 m2, detaljno pregledano, sanirano i očišćeno 27.000 m2, te potpuno očišćena četiri skladišna objekata, a dva skladišna objekta su djelomično očišćena. Za pregled, sanaciju i čišćenje prestalo je 42 583 m2, s tim da je s preostale površine za pregled (oko 80%) uklonjen vidljivi, neeksplodirani UBS.

Dubinski je pregledan teren, a uklanjanje UBS, metalnog otpada koji je zatrpan građevinskim materijalom i zemljom, te pregled preostala četiri skladišna objekta nastavlja se prema planu provedbe. Preostale količine vidljivog UBS-a s površine i drugi radovi izvodit će se do kraja studenog 2013. godine, sukladno vremenskim uvjetima.

Na poslovima sanacije i čišćenja terena VSK Pađene 10. srpnja 2013. radilo je 12 pripadnika OSRH – certificiranih pirotehničara, koje je osiguravao jedan sanitetski tim u sastavu liječnik, medicinski tehničar i vozač. Radovima su rukovodila dva iskusna časnika – pirotehničara”.

Pri tome, neizrečenim je ostalo nekoliko činjenica. Kao prvo, dalo se naslutiti da je posao čišćenja rađen smjenski – gdje je oko 10:40 zapravo završavala jutarnja smjena. Imajući u vidu vrućine i teške radne uvjete u kraju oko vojarne “Stara straža”, to i nije čudno. Bitno je čudnije pitanje jesu li preminuli pirotehničar i njegovi ranjeni kolege pri poslu imali potrebnu zaštitnu opremu. Dok su kompleti teže zaštitne opreme bili nabavljani za korištenje u misijama, a onda i izlagani na priredbama – bilo bi jako neugodno kad bi ispalo da su to ujedno i sve svrhe za koje se išlo u takvu specijalnu investiciju. Imajući u vidu da teži kompleti pancirne zaštite za pirotehničare dolaze s vlastitom klimatizacijom, dovoljnom da se normalno koriste usred ljeta u pustinjskim krajevima Iraka, vjerojatno je to oprema koja ni u Pađenima ne bi bila baš potpuni višak – kad je jednom već kupljena.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.