Ranjeni vojnici stabilno

 

Nakon što se jučer, u srijedu 27. travnja, tijekom popodneva Hrvatskom proširila vijest o nesreći na karlovačkom inženjerijskom poligonu “Cerovac”, iza 18 sati s dodatnim detaljima o eksploziji tijekom obuke polaznika Temeljne časničke izobrazbe (smjer Inženjerija, u kojoj su korištena minsko eksplozivna sredstava) javnosti se obratilo i Ministarstvo obrane. I ovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Doktor Suad Crnica u Karlovcu upoznaje nadležne s poduzetim medicinskim zahvatima

Tijekom provedbe planirane obuke, u sklopu Temeljne časničke izobrazbe smjera Inženjerija, na vojnom poligonu “Cerovac” kod Karlovca, danas, u srijedu 27. travnja 2016., oko 13 sati došlo je do eksplozije prilikom završnog uništavanja minsko eksplozivnih sredstava korištenih u obuci, na za to predviđenom prostoru. Uslijed eksplozije teško su ozlijeđena dvojica pripadnika Oružanih snaga RH, 22-godišnji polaznik 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe te 41-godišnji instruktor, koji je bio i zadužen za uništavanje eksplozivnih sredstava nakon provedene obuke.

Obojica pripadnika OS RH odmah su prevezena u Opću bolnicu Karlovac gdje su podvrgnuti hitnom medicinskom tretmanu. O ovoj nesreći obaviještene su i njihove obitelji. Na teren je, zajedno sa suradnicima odmah stigao i načelnik Glavnog stožera OS RH general pukovnik Mirko Šundov, koji je razgovarao s liječničkim timom i provjerio stanje nastradalih pripadnika Oružanih snaga. U ovom trenutku poduzimaju se svi potrebni medicinski zahvati, dvojica pripadnika smještena su na Odjelu intenzivne njege“.

Za to su vrijeme mediji već imali ponešto dodatnih detalja o povrijeđenima. Spominjalo se da mlađa osoba nije kadet, već polaznik temeljne časničke izobrazbe podrijetlom iz Vrlike, dok je starija ozlijeđena osoba podrijetlom iz Zagreba, gdje je na Hrvatskom vojnom učilištu bila aktivna i kao nastavnik. Ponovo se moglo čuti da su oni danas stigli iz Zagreba ne bi li na vojnome poligonu u Vukmanićkom Cerovcu (dio Inženjerskog centra Hrvatske vojske, vojarna Kamensko) obavili planiranu praktičnu obuku. Ujedno se citiralo i izjave generala Šundova, dane pred Općom bolnicom u Karlovcu, o tome kako se nesreća dogodila tijekom redovite specijalističke izobrazbe, gdje je teško ranjeni polaznik bio pri kraju deset mjeseci duge izobrazbe. Iako se službeno nije moglo saznati mnogo o tipu eksploziva ili naprave koja je ranila pripadnike OS RH, mediji su nagađali da se tu radilo o eksplozivu TNT, preostalom od vježbe aktivacije eksploziva u okviru obuke, koji je eksplodirao ranije od očekivanja. Kako je u trenutku nesreće na poligonu bilo mnogo vojnika na obuci, čitav jedan naraštaj, ne čudi i da su ozlijeđeni dopremljeni do Opće bolnice u Karlovcu vlastitim snagama OS RH, dok su očevid na mjestu nesreće krenuli provoditi kriminalistička vojna policija i Državno odvjetništvo RH. Načelnik GS OS RH Šundov najavio je i osnivanje posebnog istražnog povjerenstva koje će iznaći uzroke tragedije.

Kasno popodne u Karlovac je stigao i ministar obrane Josip Buljević, koji je dodatnim detaljima dopunio naznake o tekućoj istrazi ove nesreće:

Očevid na mjestu eksplozije još nije gotov, a uz očevidne ekipe formirana su tri povjerenstva, jedno u sklopu postrojbe, drugo u sklopu Vojnog učilišta i treće na razini Glavnog stožera OS RH“.

Ministar obrane Buljević u Kliničkoj bolnici Dubrava

Do 20 sati već je postalo jasno kako se ozlijeđenog instruktora u međuvremenu prevezlo put Zagreba, u Kliničku bolnicu Dubrava. Prema informacijama dobivenim od doktora Suada Crnice, ujedno i sanacijskog upravitelja karlovačke bolnice – ranjeni instruktor je nakon ranjavanja bio zbrinut u Karlovcu, ali je tijekom večeri prevezen u Zagreb, zbog potrebe obavljanja dijagnostičkih pregleda glave i nastavka liječenja. Za to je vrijeme bitno teže ranjeni polaznik 15. naraštaja temeljne časničke izobrazbe ostao u Karlovcu na višesatnoj operaciji, tijekom koje je do 19,30 stabilizirano njegovo zdravstveno stanje. Prema doktoru Crnici, njega se po prijemu i reanimiralo, s obzirom da su mu bili životno ugrožen vitalni znakovi – “Radi se i dalje o teškim ozljedama opasnim po život, te će se nastaviti mjere intenzivnog liječenja tijekom noći i nadati se oporavku sljedećih dana“.

Jučer iza 21 sat u javnost je stiglo i treće priopćenje MORH-a vezano uz današnju nesreću kod Karlovca. Osim sumiranja današnjeg događanja, u njemu se opisalo posjete ministra Buljevića obim bolnicama – onoj u Karlovcu, a kasnije i Kliničkoj bolnici Dubrava, u kojoj ga je voditelj kirurške službe dr. Toni Kolak upoznao s trenutnim stanjem ondje zaprimljenog ranjenika.

Danas, četvrtak 28. travnja 2016. godine, ima malo vijesti o stanju ranjenih, osim najava iz Karlovca da se priprema medicinski transport teško ranjenog polaznika obuke iz karlovačke Opće bolnice, također u Kliničku bolnicu Dubrava u Zagrebu. Razlog ovoj odluci navodno leži u činjenici da ranjeniku zbog ozljeda glave i posebno lica trebaju liječnici maksilofacijalne kirurgije, kakvih u Karlovcu nema.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.