Nakon eksplozija, vojni pirotehničari nanovo u Pađene

 

U srijedu, 22. kolovoza 2012. godine, u popodnevnim satima, došlo je do niza manjih eksplozija u Pađenima, nedaleko Knina. Radi se o prostoru bivšeg vojnog skladišta “Stara straža” – poprištu niza velikih eksplozija 13. i 14. rujna 2011. godine, koje su u širem krugu razbacale ondje pohranjenih oko 1800 tona neperspektivnih ubojnih sredstava (UbS). Dok je prije godinu dana uzrok eksplozija bio požar koji se proširio na prostor vojarne i zahvatio skladišne objekte, ovih je dana stvar ponešto drugačija.

Prostor bivšeg skladišta krajem rujna prošle godine, tjedan dana nakon eksplozije 2011.

Naime, eksplozije koje su bivše skladište potresle u srijedu između 14:45 i 16 sati (prema navodima Policijske uprave Šibensko-kninske), prema vojnim izvorima – navodno su bile uzrokovane iznimno visokim temperaturama koje posljednjih dana prže Knin (oko 38 stupnjeva u hladu tijekom dana). Ta je vrućina pregrijala na otvorenome pohranjen oštećeni UbS, prikupljen tijekom sanacije područja prošlogodišnje velike eksplozije. Prema MORH-u, radi se o poslu tijekom kojeg je “od razasutog UbS-a očišćeno 35 milijuna četvornih metara područja, odnosno u polumjeru oko 3,5 kilometra oko bivšeg skladišta“. Budući je do prekjučerašnjih eksplozija došlo praktično u epicentru te zone, ne čude ni navodi iz priopćenja MORH-a: “do eksplozija razasutih ubojitih sredstava (UbS) došlo je na opožarenom području, tako da nema mogućnosti eventualnog proširenja vatre, niti opasnosti za civilno stanovništvo“.

No, detalje o ovoj posljednjoj epizodi prošlogodišnje nemile nesreće jučer se moglo čuti od Višnje Tafre, zamjenice ministra obrane RH.  Po njoj:

…sa snagama koje imamo unutar Oružanih snaga, radili smo razminiravanje, nakon eksplozije u Pađenima, područja 3,5 kilometara izvan skladišnog kompleksa Pađeni, i nerazminiran nam je ostao dio u samom kompleksu – gdje je prekjučer, u tom tehničkom dijelu kompleksa, došlo do nekoliko eksplozija. I, također su nam se eksplozije dogodile u prostoru gdje se skupljaju pronađena neeksplodirana sredstva, od nakon te eksplozije“.

Dakle, prvenstveno se tu radi o donekle ukopanom skladišnom prostoru na otvorenom, na kojem su počele detonacije. U taj dio bivšeg vojnog kompleksa, jednako kao i širom donekle sanirane okolice još uvijek opasnog epicentra prošlogodišnjih eksplozija, u srijedu nakon eksplozije ponovo su izašli vojni pirotehničari. Privremeno je zaustavljen pružni te cestovni promet, tijekom trajanja pregleda. Tražilo se ima li išta od toga što je eksplodiralo blizu tamošnjih prometnih pravaca? Prema Tafri – nije pronađeno ništa. Jučer ujutro dodatno je pregledan prostor uz prometnice, u dužini od 3 kilometra. Danas još ostaje ponoviti pregled međuprostora između ceste i željezničke pruge. I naravno, nakon svih tih pregleda – ostaje još i temeljito čišćenje prostora bivše vojarne od svog zaostalog opasnog smeća. Sve to ukazuje na probleme u hrvatskom skladištenju viškova starog i neperspektivnog streljiva te eksplozivnih sredstava. Nije čudo da i Višnja Tafra o tome ima  za reći tek:

A to što kažete ‘Da li je sigurno stanje?’ – ne možemo ga nazvati dobrim. Jednostavno da vam kažemo, u prostoru zbrinjavanja UbS-a ne možemo biti zadovoljni. Ali, jednostavno, mi se trudimo pronaći rješenja u okviru financijskih sredstava koja imamo“.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.