Proračun 2013. – modernizacija na sitno

 

Na prošlotjednoj sjednici Odbora za obranu čulo se i ponešto detaljnije o planovima za opremanje i modernizaciju u 2013. godini. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra tom je prilikom objasnila i osnovne obrise novouvedene proračunske stavke “Opremanje, modernizacija i izgradnja“. Za to je iduće godine predviđen iznos od 1.018.747.250 kuna – 77 milijuna kuna manje od iznosa predviđenog za te stvari u planu za 2012. godinu, kada je po podacima iz MORH-a za poslove opremanja, modernizacije i izgradnje bilo odvojeno 1.095.700.000 kn. Pri tome, ispada da se iduće godine modernizacija, opremanje i izgradnja misle voditi kroz dva načelna segmenta – velike i male programe, koji sežu od remonta prastarih MiG-21 pa sve do navodne izgradnje vojnog računalnog centra za sigurnosnu pohranu podataka.

Veliki programi modernizacije i opremanja

Čitavom pričom o modernizaciji i opremanju u OS RH protekih godina dominira program pribavljanja novih borbenih oklopnih vozila (BOV). U to je utrošen najveći dio sredstava za modernizaciju u 2012. godinu – negdje oko 690 milijuna kuna. U 2013. godini za ispunjavanje preostalih obveza iz tog ugovora potrebno je još oko 320 milijuna kuna – čime će se u ovoj razlici osloboditi oko 330 milijuna kuna. Upravo su to sredstva kojima će iduće godine biti financirani veći programi modernizacije. Uz projekt BOV, Višnja Tafra je pred Odborom za obranu prošloga utorka istaknula još tri velika projekta modernizacije u 2013. godini – obalni ophodni brod, protupožarni zrakoplov AT-802 i remont borbenih zrakoplova.

Dakle, kao prvo, pogledajmo pitanje borbenih oklopnih vozila Patria AMV u 2013. godini. Projekt pribavljanja borbenih oklopnih vozila 8*8 ugrubo dovršava iduće godine i za to će iz obrambenog proračuna biti izdvojeno 320.299.000 kuna. U taj projekt 2013. godine još spada i plaćanje 15 baznih vozila, 17 borbenih stanica 12,7 mm, a planirana su i 43 intercom sustava. Iz Ministarstva ističu da je u ovom iznosu planiran i avans za ugovor koji imaju namjeru sklopiti iduće godine – riječ je o borbenim stanicama od 30 mm, koje se planira za 8 BOV-ova. Dok nije jasno hoće li se za ovaj posao provesti ozbiljan javni natječaj – to bi bilo dobro, budući se čitavo postupanje oko borbenih vozila od stanja limitirane transparentnosti u doba kupnje vozila pretvorilo u nepreglednu močvaru kada se prešlo na poslove opremanja kupljenih vozila.

Kao drugo, na red dolazi financiranje pribavljanja prvoga u nizu obalnih ophodnih plovila, o kojima je na portalu obris.org već više puta bilo riječi. Kako je sredinom rujna bilo odlučeno na Vladi RH, obrambeni je proračun u 2013. predvidio oko 34 milijuna kuna za opremanje Obalne straže obalnim ophodnim plovilima. Iz Ministarstva očekuju da će do kraja godine biti raspisan tender za 5 obalnih ophodnih brodova (koji je navodno pripremljen u okrilju MORH-a). Prema Tafri, predviđa se da bi okvirna cijena za pojedini ophodni brod bila oko 10 milijuna eura, a za iduću je godinu planirana cca 1/3 tog iznosa. Ukupno gledano, to bi trebalo biti višegodišnje financiranje, ritmom od 5 brodova do 2018. Zanimljivo je da taj plan nije vidljiv iz tablica dokumenta “Strateški plan Ministarstva obrane 2013-2015“, gdje se iz relevantnih tablica iščitava tek očekivanje da 2014. i 2015. bude ukupno sagrađen samo jedan obalni ophodni brod.

Kao treće, na red je došlo pribavljanje dodatnog protupožarnog zrakoplova AT-802, što je također bilo najavljeno u dokumentima “Strateški plan MORH za 2013.-2015.” iz lipnja, te “Strategija vladinih programa za razdoblje 2013. do 2015.” iz srpnja ove godine. Riječ je tu o 25 milijuna kuna za jedan novi zrakoplov Air Tractor, kojim praktično pa nadomještamo onaj koji je 25. lipnja 2011. pao tijekom gašenja požara na Braču. Pri tome, novi će zrakoplov biti dvosjed. Dok se povodom njegove prave namjene u strateškim dokumentima ljetos pričalo tek o “povećanju kvalitete i stabilnosti obuke pilota na takvom tipu protupožarnog zrakoplova“, prošloga se tjedna pred Odborom za obranu moglo čuti da je dvosjed potreban “za obuku naših pilota na Canadair-ima“, te da se on (iako ima svojstva i za sudjelovanje u gašenju) nabavlja isključivo za obuku.

I konačno, kao četvrto, spomenut je remont borbenih zrakoplova MiG-21, o kojem smo također već pisali proteklih dana. Da citiramo ponovo Višnju Tafru, zamjenicu ministra obrane RH: “…ovih dana donesena je odluka da se ide u remont borbenih zrakoplova, za što smo predvidjeli 80 milijuna kuna. Znači, riječ je o remontu MiG-ova 21, odnosno o remontu i nabavi do punog broja od 12 komada koji bi činili eskadrilu. Za iduću godinu predviđeno je u tom dijelu remonta polovina potrebnih sredstava“. Ovaj rashod nije poimence i vidljivo izdvojen u tablicama proračuna za 2013. godinu, kao ni ostali pobrojani tzv. “mali programi modernizacije i opremanja“, koje ćemo promotriti u nastavku.

Mali programi modernizacije i opremanja

Za početak, pogledajmo tu pitanje održavanja helikoptera u oružanim snagama. Dok nije do kraja izvjesno je li to razlog što su sredstva za remont borbenih zrakoplova završila podijeljena na dvije godišnje tranše, ovo je ipak područje gdje će biti ponešto događanja. Najveći dio sredstava će otići za održavanje – 34 milijuna kuna su u 2013. godini predviđena za redovno održavanje helikoptera. Uz to, iduće godine na red dolazi i početak postupka redovnog remonta helikoptera gdje se, prema riječima zamjenice Višnje Tafre, planira veliki tender koji bi za početak trebao riješiti 5 helikoptera kojima ističu resursi.

Zatim, tijekom 2013. na red dolaze i terenska vozila – kojih će dio biti kupljen, a dio unajmljen na operativni leasing. Za kupovinu, što je nova stavka u području operacija, planira se 2013. utrošiti 28,7 milijuna kuna. Prema Tafri, u prvom je redu tu riječ o sanitetskim vozilima koja Hrvatskoj nedostaju za popunu bojne deklarirane u borbene skupine EU. Uz to, bit će pribavljeni i kamioni s posebnom zaštitnom opremom, dvije cisterne za vodu, labudica, i još poneko vozilo za potrebe inženjerijskih postrojbi. Naravno, to su sve tek manje i interventne nabave, koje ukupno zbrojene nisu ni sjena programa nabave neborbenih vozila o kojem se pričalo prije nekoliko godina. Uz klasičnu kupnju, bit će sklapani i ugovori o najmu vozila na operativni leasing. Za to je u 2013. godini predviđeno 19,1 milijun kuna, a riječ je o 247 vozila – što terenskih, što opće potrebe. Od toga broja, za njih 131 već je u ovoj godini proveden natječaj, tako da se tu u idućoj godini radi tek o nastavku višegodišnjeg financiranja.

U 2013. godini nastavit će se i opremanje OS RH hrvatskom jurišnom puškom – za što je predviđen iznos od 19,8 milijuna kuna. Jurišna puška VHS, proizvod tvrtke HS Produkt iz Karlovca, uvedena je u sustav OS kao osnovno naoružanje. Do sada je nabavljeno 3 tisuće komada, a planira se daljnja nabava sve do ciljane količine od 15 tisuća komada. Uz to, iduće se godine planira provesti i nabava nove ABK-opreme vrijedne oko 4,4 milijuna kuna – 1000 kompleta zaštitnih maski, ogrtača, dozimetara, te jedan kompletni sustav za dekontaminaciju. Za ovu se investiciju MORH odlučio na temelju dosadašnje suradnje OS RH s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, gdje je uočeno da DUZS nema dovoljno sredstava i da je to nešto što u slučaju eventualne potrebe koristi i RH općenito, a ne samo za OS RH. Riječ je tu o još jednoj od situacija gdje obrambeni sustav upada i iz svoje proračunske kvote rješava nemar drugih resora – ovdje, konkretno, DUZS, koji se financira iz kvote Ministrastva unutarnjih poslova. Zanimljivo bi bilo vidjeti barem jedan slučaj gdje bilo koji drugi resor države postupa na iole sličan način!

Za modernizaciju i održavanje komunikacijsko-informacijskih sustava  MORH će u 2013. godini izdvojiti 31,8 milijuna kuna. To je više sredstava nego proteklih godina, budući je, usljed zapuštanja, informatika postala jedno od gorućih pitanja u obrani. Navodno je informatički sustav u MORH-u bio u dosta lošem stanju, pa će se iduće godine kupiti nešto nove računalne opreme (serveri, licence), a oko 7 milijuna kuna biti će uloženo i u obnovu mrežnog računalnog sustava. Pri tome, na red bi trebao doći i čitav novi računalni centar, specijaliziran za backup podataka u računalnim sustavima sektora obrane – nešto što navodno do sada nije postojalo.

Izgradnja objekata i infrastrukture

Za izgradnju objekata infrastrukture u obrambenom je proračunu za 2013. godinu planirano 15,5 milijuna kuna. Tu je bitno spomenuti da se Ministarstvo obrane prijavilo na listu projekta za javno-privatno partnerstvo, koje je pokrenula Vlada RH. Konkretno, u pitanju je izgradnja 5 skladišta za UBS na lokalitetima Debela Glava (Slunj) i Hrvatski ždral (Doljani). Za projektnu dokumentaciju potrebno je 1,5 milijuna kuna, a ako bi došlo do finalizacije posla na barem jednome od tih skladišta, onda bi to vjerojatno bilo regulirano najmom. Prema Tafri, unutar gotovo 72 milijuna kuna u stavci “Investicijsko održavanje objekata i infrastrukture“, oko 10,2 milijuna kuna predviđeno je za obnovu jednog objekta na Hrvatskome vojnom učilištu (HVU) u Zagrebu, predviđenom za smještaj kadeta.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.