Vozila Patria – oružni sustavi kalibra 30 mm za 114 milijuna

 

Saborski Odbor za obranu jutros je podržao namjeru Ministarstva obrane o nabavci daljinski upravljanog oružnog sustava 30 mm s protuoklopnim vođenim raketnim sustavom (DUOS 30 L). Okončanjem ovog postupka nabave i integriranjem oružnog sustava napokon će završiti opremanje BOV Patria AMV 8X8, s kojim je Hrvatska započela još 2007. godine.

Dok je većina Patrijinih BOV-ova opremljena oružnom stanicom 12,7 mm, MORH i OS odlučili su 8 vozila opremiti daljinski upravljanom oružnom stanicom 30 mm. Za tih osam komada oružnih stanica, MORH je namijenio ukupno 114 milijuna kuna (15,053 milijuna eura, po tečaju od  7,573 kuna za euro).

Kongsberg M151 Protector na hrvatskim vozilima Patria AMV

Kongsberg M151 Protector na hrvatskim vozilima Patria AMV

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra jutros je pred članovima saborskog Odbora za obranu iznijela načelni plan integriranja i financiranja dotičnog sustava, prema kojem bi se već ove godine, po završetku javnog natječaja i odabiru ponuđača, ovome uplatio predujam od oko 14 milijuna kuna. Potom bi uslijedilo:

„U 2016. godini planirana je nabava i ugradnja jednog sustava i osigurano je negdje oko 14 milijuna i 250 tisuća kuna, i u 2017. planirana je nabava i ugradnja 7 sustava za 85 milijuna 750 tisuća kuna.“

Taktičko-tehničku studiju izradile su Oružane snage, i u njoj postavile određene tehničke specifikacije, rekla je Tafra:

„Oni su se opredijelili za daljinski upravljanu stanicu 30 mm koja treba imati integrirani dvocijevni lanser protuoklopnih vođenih raketa, tzv. POVRS. To je jedno od modernijih rješenja, kako su mi kolege objasnili – znači, da na samom borbenom oklopnom vozilu postoji i protuoklopni sustav za vođenje, budući da sama stanica od 30 mm je za borbu protiv pješaštva i lako oklopljenih vozila, dok bi protuoklopni sustav imao mogućnost djelovanja na 4,5 km.“

Rafael Samson Mk II DUOS

Natječaj će biti javan i otvoren za sve, a prije konačnog odabira stručnjaci iz  Oružanih snaga testirat će sve ponuđene stanice da se vidi zadovoljavaju li tražene elemente.

I dok je članovima Odbora bilo skroz svejedno čime će, kako i za koliko biti opremljene hrvatske Patrije, vanjskim članovima Odbora, prije svega umirovljenom generalu Petru Stipetiću, činilo se da su nove igračke – preskupe. Stipetić je tako ustanovio da će oružna stanica koštati više nego Patrijino vozilo:

„Ja sam već zadnji put napomenuo da s tim programom Patria strahovito otežemo. Već deset godina se naoružavamo, biramo borbenu stanicu 30 mm, ni danas još nismo utvrdili jel’ to – to. Ugovor s Norvežanima jest, ali pitanje kakav je! I, stoji opremanje topom 30 mm. Sad se nameće opremanje raketnim lanserima, i to dvocijevnim – ne znamo koji su, kakvi su, čiji su – i predviđeno je 14 milijuna. To je malo preskupo.“

Domet od 4,5 kilometara može se, prema Stipetiću, postići i običnim, ručnim lanserom, čiji je krajnji cilj isti – djelovanje protiv tenkova ili protiv oklopnih transportera, dok je top prije svega pješačko naoružanje. No top od 30 mm ima domet od 1,5 do 2 kilometra, pa će raketni lanseri, pojasnila je Tafra, biti svojevrsna rezerva, posebno uzme li se u obzir cijena jedne rakete za takav sustav. Jedna takva raketa, a na tržištu su među poznatijima one sustava Spike i FGM-148 Javelin, košta oko 80 tisuća eura, pa je Tafra uvjerena da ih OS RH sigurno neće upotrebljavati ne bude li za to prijeke potrebe.

„Sve je to u redu, ali je prevelika cijena. Ako je cijena raketnog sustava 14 milijuna, ako je cijena topa koji se gore montira na transporter još nekih 20 milijuna, ako je… Pa to su onda… ne treba nam Patrie…“,

zaključio je Stipetić svoju raspravu.

Drugom vanjskom članu, Vlatku Cvrtili, nije bila sporna cijena, već je apelirao da se pri odabiru misli na domaću industriju, prije svega na slavonskobrodskog Đuru Đakovića.

„Mi imamo Đuru Đakovića, koji je ušao u partnerski odnos upravo računajući da će jednog dana biti taj natječaj. To je zapravo mali broj – bilo je planirano 16 komada, pa je smanjeno za pola, zbog financija – i pitanje je koliko će velikim firmama to biti na kraju krajeva interesantno… Ali, budemo vidjeli. Samo, na neki način da se vodi računa o tome da se u tehničkim specifikacijama već u prvoj fazi ne eliminira naša firma. Da joj se da ista šansa kao i drugima, ali ne da se kroz tehničku specifikacije eventualno eliminira. Ja bih bio najzadovoljniji da taj novac koji ide iz hrvatskog proračuna i završi u hrvatskoj tvrtci, bez obzira možda na neke stvari… i da u tom smislu podržimo hrvatsku industriju,“

rekao je Cvrtila.

Jedini doprinos saborskih zastupnika – članova Odbora bio je u tome što su jednoglasno podržali MORH u njegovoj namjeri da se nabavi 8 oružnih sustava.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.