Što donosi zrakoplovna suradnja s Mađarskom?

 

Današnji dan je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević proveo u službenom posjetu Mađarskoj, gdje ga je ugostio njegov kolega Tibor Benkő, ministar obrane Mađarske. U Budimpešti su ministri Krstičević i Benkő potpisali Sporazum između Vlada Republike Hrvatske i Mađarske o suradnji u području zrakoplovstva i protuzračnih aktivnosti (CPO) te Pismo namjere za Multinacionalno Divizijsko zapovjedništvo – Centar (MND-C).

Za razliku od prethodnih dojmova o mogućim dosezima spomenutog Sporazumom o suradnji na području zrakoplovstva i protuzračnim aktivnostima planira se postići bolja učinkovitost i efikasnija te fleksibilnija provedba zajedničkih zadaća hrvatskog i mađarskog zrakoplovstva, koje su definirane u okviru NATO-a. Naime, potpisani Sporazum daje stalni legitimitet provedbi letačkih aktivnosti jedne zemlje u zračnom prostoru druge zemlje bez prethodne najave i diplomatskog odobrenja (Diplomatic Clearance). U Sporazum su uključeni i letovi zrakoplova za potragu i spašavanje te druge usluge (meteo-potpora, aerodromske usluge, usluge kontrole leta i dr.), no navodno ne i suradnja pri poslu čuvanja zračnoga prostora. Također, ministar Krstičević osvrnuo se i na potpisano Pismo namjere o uspostavi Multinacionalnog Divizijskog zapovjedništva – Centar (MND-C) istaknuvši kako je u Hrvatskoj prepoznat potencijal mađarskog prijedloga suradnje u okviru Centra u čijoj uspostavi Hrvatska vojska sudjeluje ravnopravno od same inicijative kao jedan od osnivača. Mađarski ministar Benkő također je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem Sporazuma i Pisma namjere. Istaknuo je i važnost potpisivanja Sporazuma nakon višegodišnjeg usuglašavanja, koji on smatra dobrim za obje države te sredstvom jačanja sposobnosti NATO saveza.

Ministri su u Budimpešti položili vijenac kod Spomenika neznanom junaku

Ministri su izrazili zadovoljstvo izvrsnom suradnjom u području obrane, koja je potvrđena i zajedničkim sudjelovanjem u budućem Multinacionalnom središtu za obuku timova zračnih specijalnih snaga u Zadru i Regionalnom zapovjedništvu za specijalne operacije u Mađarskoj. Osvrnuvši se na obilježavanje 10. obljetnice članstva RH u NATO-u, Krstičević je istaknuo kako će se u Hrvatskoj tijekom svibnja 2019. održati međunarodna vojna vježba “Immediate Response”, čiji je početak planiran u Hrvatskoj, a završetak na teritoriju Mađarske. U njoj će sudjelovati oko 1.600 pripadnika Oružanih snaga iz 12 zemalja, među kojima i mađarski vojnici. Kako napominju iz Ministarstva obrane RH, ova je aktivnost značajna za obje države, prvenstveno u kontekstu vojne mobilnosti i prelaska državne granice te jačanja interoperabilnosti obiju vojski.

Photo: MORH/I.Firšt

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.