Promjena na čelu HVU

 

Jutros je u vojarni “Petar Zrinski” na zagrebačkom Črnomercu svečano obilježena 26. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) „Dr. Franjo Tuđman“. Tom prilikom izvršena je i primopredaja dužnosti zapovjednika HVU-a između dosadašnjeg zapovjednika general-pukovnika Slavka Barića i novoimenovanog general-bojnika Mate Pađena. Službeno razrješenje generala Barića, koji odlazi u mirovinu, nastupa 31. prosinca 2017., a imenovanje generala Pađena stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Govoreći o obvezama koje su pred novim zapovjednikom, ministar  obrane Damir Krstičević je rekao kako je „siguran kako će u godinama koje su pred nama HVU u potpunosti biti uklopljen u našu visokoškolsku i znanstvenu zajednicu, dajući svoj neprocjenjivi doprinos našim sposobnostima, našoj sigurnosti i našoj snazi. U tom procesu nemojte zaboraviti na naše temelje – na naš pobjednički Domovinski rat!“.

„Posebno se ponosimo sveučilišnim studijskim programima koji su pokrenuti u suradnji sa sveučilištima u Zagrebu i Splitu“, rekao je načelnik GS OS RH general Mirko Šundov, istaknuvši i važnost svih vidova izobrazbe u kojima se na HVU-u školuju hrvatski dočasnici i časnici. Zahvalivši generalu Bariću na svemu što je napravio u razdoblju obnašanja svih svojih dosadašnjih dužnosti, generalu Pađenu Šundov je poručio da predano nastavi s razvojem HVU-a kao mjesta gdje se razvijaju i testiraju konceptualna te doktrinarna rješenja, gdje se propitkuje i eksperimentira, te da svojom snagom nastavi s izgradnjom HVU-a i da na svom putu znanjem oblikuje budućnost naših Oružanih snaga.

Novi zapovjednik general Pađen najavio je da će u fokusu njegovog djelovanja biti timski rad, kao i predanost u kontinuirani razvoj kompetencija djelatnika i polaznika.

General Barić preporodio HVU

Na oproštaju od aktivne službe u OS RH, general-pukovnik Slavko Barić rekao je da je od 1990. godine, kad je ušao u sustav organizacije obrane Hrvatske, nastojao služiti Domovini na najbolji mogući način. Svoju posljednju dužnost u vojnoj karijeri shvatio je kao osobni izazov, istaknuo je, te nabrojao sva postignuća koja je HVU ostvario posljednjih godina na putu da postane visokoobrazovna ustanova koja će postići najviše standarde, integrirana u civilnu sveučilišnu i znanstvenu zajednicu.

Iskreno rečeno, teško je prepoznati Hrvatsko vojno učilište danas u usporedbi s onim stanjem kada ga je preuzeo general-pukovnik Slavko Barić, 1. studenog 2012. godine. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo na Črnomercu u Zagrebu. Započnimo simbolično, s imenom koje je od negdašnjeg “Petar Zrinski” s 18. rujnom 2015. godine izmijenjeno u “Dr. Franjo Tuđman”. Uz to, obnovljen je čitav niz austrougarskih zgrada, koje su desetljećima vidno tražile ozbiljnije građevinske zahvate – što je kod mnogih pobudilo dojam kako sam kompleks HVU nije tako dobro izgledao još od doba cara i kralja Franje Josipa I. Na istočnom dijelu kompleksa su nakon više desetljeća uklonjeni montažni objekti, te je pokrenut ciklus izgradnje novih objekata – započet sa zgradom budućeg hotela za goste i vanjske predavače. Uređen je i kadetski klub, kao mjesto okupljanja vojnih kadeta i rada Kadetskog zbora, oblika njihova studentskog organiziranja u skladu s praksama civilnih akademskih institucija u Republici Hrvatskoj.

Osim materijalne obnove, posljednjih je godina HVU krenuo i u široku akademsku obnovu. Temeljem formalizirane suradnje sa Sveučilištem u Zagrebu, pokrenuti su novi studiji akreditirani prema Bolonjskome procesu i priznati u nacionalnome sustavu visokoga školstva. Za početak je tu bila riječ o dva dodiplomska studijska programa (Vojno inženjerstvo, te Vojno vođenje i upravljanje), kojima se sprema dodavati i barem još jedan srodni vojni program – Vojno pomorstvo. Uz te promjene nastavnih planova i prakse, aktivno se radi i na transformaciji HVU, od današnjeg statusa vojne postrojbe – prema neovisnije ustrojenoj akademskoj instituciji zasebnog pravnog identiteta. Da bi to bilo moguće u potpunosti provesti, zasnovan je i prvi hrvatski vojno-znanstveni časopis “Strategos”, čijom će akreditacijom u bazama znanstvenih časopisa postati moguće objavljivanje znanstvenih i stručnih članaka za nastavno i istraživačko osoblje HVU – što je jedan od temelja sustava akademskog napredovanja u struci i zvanjima.

No, uz velike promjene nastavnog dijela institucije HVU, pod pažljivim okom generala Barića ojačan je i istraživački dio ove institucije, posebice osnivanjem Centra za obrambene i strateške studije HVU-a “Janko Bobetko” u lipnju 2014. godine, koji uz izdavanje znanstvenog časopisa “Strategos” u posljednje vrijeme organizira i više zapaženih javnih događanja na aktualne teme s područja vojništva. Paralelno nedavnoj promociji drugog broja časopisa javnosti je predstavljen i tekući projekt izrade “Leksikona obrambenog nazivlja” – knjige koju HVU radi u suradnji s Leksikografskim zavodom, i koja će popuniti jednu od bolnih praznina u hrvatskoj vojnoj znanosti. Na kraju, spomenimo i da je za privlačenje mladih HVU ustalio dane otvorenih vrata, sada već redovnu manifestaciju na kojoj se svi potencijalni kadeti upoznaju sa vojnim studijskim programima, ali i svakodnevicom vojničkog života koji će ih očekivati ako uspiju upisati studij na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.

Tko je general Mate Pađen?

Novi zapovjednik HVU general-bojnik Mate Pađen rođen je 24. rujna 1962. u Ogulinu. U obranu suvereniteta RH uključio se u rujnu 1991. godine kao dragovoljac Domovinskog rata, a zatim kao pripadnik 143. brigade HV-a. Od vojnika tijekom Domovinskog rata prolazi niz stožernih i zapovjednih dužnosti: zapovjednik topničke bitnice, zamjenik i zapovjednik topničko-raketnog divizijuna, načelnik topništva brigade, zapovjednik Zbornog mjesta Ogulin zaključno s dužnošću zapovjednika brigade, a potom i pukovnije.

Nakon Domovinskog rata obnašao je niz visokih i odgovornih voditeljskih dužnosti, većinom u obrambenoj politici, planiranju i međunarodnoj vojnoj suradnji, uključujući dužnosti načelnika Odjela za provedbu programa MPRI (Military Professional Resources Inc.) u Glavnom stožeru Oružanih snaga RH 1996., načelnika Uprave za obrambenu politiku u Ministarstvu obrane 1998. – 2000., zamjenika načelnika te načelnika Uprave za vojnu strategiju i obrambeno planiranje 2000. – 2003., kao i načelnika Uprave za obrambeno planiranje i međunarodnu vojnu suradnju 2003.-2007. U studenome 2007. Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske imenovan je na dužnost vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama, a u travnju 2008. godine imenovan je i na dužnost vojnog izaslanika Republike Hrvatske u Kanadi sa sjedištem u Washingtonu DC. Po povratku iz SAD-a imenovan je na dužnost zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske za operacije 1. listopada 2012., a 1. lipnja 2014. preuzima dužnost direktora Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Od 1. ožujka 2015. do 31.prosinca 2017. nalazi se na dužnosti vojnog predstavnika Republike Hrvatske pri NATO-u i EU-a u sastavu stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri NATO-u u Bruxellesu. U čin general-bojnika promaknut je 29. ožujka 2013. godine.

Na Vojno-tehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1987. godine kada stječe zvanje diplomiranog inženjera strojarstva. Od vojne i slijedno-rastuće izobrazbe general Pađen završio je: Zapovjedno-stožernu školu na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski u Zagrebu 1994/95.godine, Vojno-diplomatsku školu Ministarstva obrane RH u Zagrebu 1995. godine, Prijelazni tečaj za stožerne časnike na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu 1996. godine, Školu stranih jezika na Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu 1996. godine, Defense Language Institut u San Antoniu u Sjedinjenim Američkim Državama 1997. godine, te ICAF – NDU u Washingtonu DC, SAD, 1997/98.godine. Na Sveučilištu nacionalne obrane (National Defense University, Washington DC), 1998. godine završava Industrial College of Armed Forces i stječe akademsku titulu magistra znanosti iz područja strategije nacionalnih resursa. Pohađao je još i Senior Executive Course u George C. Marshall Centru u Garmisch-Partenkirchenu u SR Njemačkoj 1999. godine i GFOAC (Generals Flag Officers and Ambassadors’ Course) NATO Defense College u Rimu, Italija, 2007. godine.

 

Photo: HVU/M. Sever

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.