Vojni studiji na višoj razini

 

Baš nakon što su u petak, 22. rujna, kadeti 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa „Vojno inženjerstvo“ i „Vojno vođenje i upravljanje“ položili svečanu prisegu na HVU, Vlada je na Markovom trgu donijela „Odluku o pokretanju postupka za ustrojavanje diplomskih sveučilišnih studija, integriranih preddiplomskih i diplomskih sveučilišnih studija, te poslijediplomskih studija za potrebe OS RH“. Što to zapravo znači, objasnio je ministar obrane Damir Krstičević koji je na sjednicu Vlade došao upravo nakon svečanosti na HVU:

„Oružanim snagama RH trebaju visokoobrazovani kadrovi, trebaju nam nove sposobnosti kako bismo učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našim građanima. Već su ustrojeni preddiplomski studiji ‘Vojno vođenje i upravljanje’, i ‘Vojno inženjerstvo’, koji su se počeli izvoditi 2014. godine u trajanju od 4 godine, i po završetku polaznici stječu akademski naziv prvostupnika izabranog studija. Ovom odlukom predlaže se pokrenuti postupak za ustrojavanje i akreditiranje za potrebe Oružanih snaga diplomskog sveučilišnog studija ‘Vojno inženjerstvo’ i ‘Vojno vođenje i upravljanje’, te integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija ‘Vojno inženjerstvo’ i ‘Vojno vođenje i upravljanje’. Prijedlog je da se navedeni studiji počnu izvoditi u akademskoj godini 2018.-2019., a provodit će se u Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman i sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu. Ovom odlukom predviđeno je pokrenuti postupak za ustrojavanje i akreditiranje poslijediplomskog sveučilišnog doktorskog studija, i specijalističkog studija za potrebe OS, čiji će nositelj biti Sveučilište u Zagrebu. Poslijediplomski studij počet će se izvoditi završetkom postupka ustrojavanja i akreditiranja, a najkasnije do početka akademske godine 2022.-2023“.

Krstičević se zahvalio ministrici obrazovanja Blaženki Divjak i Ministarstvu obrazovanja na potpori, kojoj je potom, na njeno veliko iznenađenje, premijer Plenković dao riječ. Nakon što je na brzinu sabrala misli, ministrica Divjak je rekla: „Ja bih samo dodala da je izuzetno važno da smo sada krenuli s ovom odlukom koja, zapravo, predstavlja nadogradnju na preddiplomske studije koje smo pokrenuli prije nekoliko godina. Ja se stvarno veselim da ćemo nastaviti ovaj rad. Ja sam imala tu sreću pa sam radila i u onoj prvoj grupi koja je predlagala i ove preddiplomske studije, tako da me nastavak rada i ova inicijativa stvarno veseli i Ministarstvo znanosti i obrazovanja daje podršku.“ Vlada je potom jednoglasno prihvatila ovaj prijedlog.

Svečana prisega 108 kadetkinja i kadeta (Photo: MORH/M. Čobanović)

Radi se, dakle, o 4 studija: (1) diplomski sveučilišni studij „Vojno inženjerstvo“, (2) diplomski sveučilišni studij „Vojno vođenje i upravljanje“, (3) integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij „Vojno inženjerstvo“, te (4) integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij „Vojno vođenje i upravljanje“, sa zagrebačkim Sveučilištem kao nositeljem i početkom iduće akademske godine 2018./2019. Tu su još i dva nova studija (1) poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij i (2) poslijediplomski specijalistički studij za potrebe OS RH, koji tek trebaju proći postupak ustrojavanja i akreditiranja, kako bi se mogli početi izvoditi najkasnije do početka akademske godine 2022./2023.

To nije jedina novost koja očekuje Hrvatsko vojno učilište u bližoj budućnosti. Na svečanoj prisezi 15. naraštaja kadeta OS RH ministar obrane najavio je predstojeću transformaciju HVU u sveučilište, te potpunu integraciju u sveučilišnu zajednicu RH. Prema već ranije donesenoj odluci, s prvim danom sljedeće godine HVU dobiva i novog zapovjednika, generala Matu Pađena, dok će aktualni zapovjednik, general Slavko Barić, kojem pripadaju velike zasluge za transformaciju HVU, otići u mirovinu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.