Promjena na čelu HRZ i PZO

 

Izvor: MORH/OS RHBrigadni general Miroslav Kovač od danas je novi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane. Svečana primopredaja dužnosti između dosadašnjeg zapovjednika general-bojnika Dražena Ščurija i njegovog nasljednika Kovača održana je u vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu van očiju javnosti i medija, ali zato pred vrhom Ministarstva obrane i GS OS RH. Generalu Kovaču situacija u HRZ-u nije nepoznata, budući da na mjesto zapovjednika dolazi s dužnosti načelnika Stožera – ujedno i zamjenika zapovjednika HRZ i PZO, koji je neko vrijeme bio praktički i zapovjednik dok je general Ščuri iz zdravstvenih razloga bio onemogućen u obavljanju dužnosti.

„Čast mi je što ću voditi ovu vrlo zahtjevnu granu i trudit ću se da ona što bolje i efikasnije funkcionira“,

istaknuo je novi zapovjednik HRZ-a u svom nastupnom govoru. Vrlo skoro Kovača očekuje borba za očuvanje nadzvučne komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a uz nešto sreće onda i izbor novog borbenog zrakoplova za HRZ i OS RH.

Izvor: MORH/OS RH

Brigadni general Miroslav Kovač, novi zapovjednik HRZ i PZO

Kovačevo imenovanje na čelo HRZ-a nije nikakvo iznenađenje – još 2014. godine glasno se spekuliralo da će naslijediti Ščurija, za kojeg je tada, navodno, bilo rezervirano mjesto u Glavnom stožeru. Kovač je, baš kao i svi dosadašnji zapovjednici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, „helikopteraš“ – u ratu je letio na transportnim helikopterima i zaradio nekoliko odličja. Rodom iz Galovca kod Zadra, Kovač je 1985. završio Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zadru, odakle je potom u činu poručnika raspoređen na dužnost pilota u Protupodmorničkoj eskadrili u Splitu. Zboru narodne garde priključuje se u kolovozu 1991. godine, a u i nakon Domovinskog rata obnašao je niz dužnosti – počevši od zapovjednika voda za bojno djelovanje, zamjenika zapovjednika eskadrile, zapovjednika eskadrile do zapovjednika 93. zrakoplovne baze u Zemuniku. Tada je ujedno i punih 5 godina bio na dužnosti zapovjednika Protupožarnih namjenskih snaga. Svojedobno ga je pratio glas da navodno uživa veliko povjerenje bivšeg zapovjednika HRZ-a generala Vlade Bagarića, ali i „najviših političkih sfera“. U srpnju 2012. Kovač je imenovan za načelnika Stožera – zamjenika zapovjednika HRZ i PZO-a. U čin brigadnog generala Kovač je promaknut 01. lipnja 2014.

Dosadašnji zapovjednik HRZ-a obnovio je eskadrilu nadzvučnih zrakoplova

Dosadašnji zapovjednik HRZ-a obnovio je eskadrilu nadzvučnih zrakoplova

Zanimljivo je da je dosadašnji zapovjednik HRZ, general Dražen Ščuri prije točno godinu dana, dakle 18. veljače 2015., hospitaliziran zbog srčanih tegoba. Unatoč oporavku, bolest je ipak poremetila neke planove za napredovanje, zbog čega se već neko vrijeme Ščuriju predviđa premještaj u Kinu na mjesto vojnog izaslanika (umjesto Joze Miličevića), ili pak odlazak u mirovinu. Na mjesto zapovjednika HRZ-a general Ščuri bio je od svibnja 2011., naslijedivši na tome mjestu generala Vladu Bagarića, smijenjenog nakon sudara i pada dvaju MiG-ova nedaleko Slunja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.