Pukovnik Križanec novi zapovjednik 91. ZB Pleso

 

Niz kadrovskih promjena u HRZ-u nastavljen je i danas, s dvije svečane primopredaje dužnosti. Tako je novi zapovjednik HRZ-a brigadni general Miroslav Kovač dobio i svog zamjenika, ujedno i načelnika Stožera HRZ-a, brigadira Matu Mikića. Mikić je jedan od rijetkih pilota nadzvučnog borbenog aviona MiG-21 koji se probio u sam vrh HRZ-a, a na donedavno Kovačevo mjesto dolazi s dužnosti načelnika stožera/zamjenika zapovjednika 91. zrakoplovne baze, u kojoj je proveo posljednjih 5 godina.

Brigadir Mikić završio je Zrakoplovnu vojnu akademiju u Zemuniku, gdje je 1988. stekao zvanje diplomirani inženjer prometa, smjer aeronautika – pilot aviona. Zboru narodne garde RH priključio se u rujnu 1991. Završio je i Squadron Officer School, Air University u SAD-u, te Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“ i Ratnu školu „Ban Josip Jelačić“ u Zagrebu.

Osim što je primio, brigadir Mikić jutros je i predao dužnost, i to dužnost zapovjednika 91. zrakoplovne baze HRZ-a. Umjesto dosadašnjeg zapovjednika, brigadira Darka Brajkovića, novi zapovjednik 91. baze na Plesu je pukovnik Michael Križanec. Križanec spada u prvu generaciju vojnih pilota školovanih u RH – 1997. završio je Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, smjer aeronautika – vojni pilot. Na Maxwell Air University u SAD-u završava naprednu časničku školu, te potom i magistrira iz područja „Vojna operativna znanost i umijeće“. Bio je zamjenik, a potom i zapovjednik Eskadrile višenamjenskih helikoptera u 91. ZB na Lučkom, a na mjesto zapovjednika te baze dolazi s dužnosti izvršnog časnika načelnika GS OS RH. Tijekom pilotske karijere, Križanec je letio na transportnim helikopterima – Mi-8, Mi-17 i Mi-171, te je bio prvi zapovjednik hrvatskog zrakoplovnog kontingenta u NATO-operaciji KFOR na Kosovu. Kao pripadnik OS RH sudjelovao je i u operaciji ISAF u Afganistanu. Kao izvršni časnik načelnika GS, Križanec je bio i član radne skupine MORH-a te OS RH za odabir i integraciju helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior za OS RH. Uz nekoliko domaćih i NATO-odlikovanja, Michael Križanec nositelj je i US Army Achievement Medal ’11.

Današnjom primopredajom dužnosti na čelu 91. ZB Pleso popunjena je 4-mjesečna praznina, nastala nakon što je u listopadu brigadir Darko Brajković, dotadašnji zapovjednik baze, imenovan na dužnost u stožeru HRZ i PZO-u.

I pukovnik Križanec i brigadir Mikić imenovani su na nove dužnosti još 15. veljače, odlukom Predsjednice RH i Vrhovne zapovjednice OS RH od 11. veljače ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.