Dežurni dvojac HRZ-a presreo izraelski putnički zrakoplov

 

Na zahtjev NATO zapovjedništva u Torrejonu u Španjolskoj (CAOC – Combined Air Operations Centre), jutros oko 9 sati intervenirao je dežurni dvojac MiG-ova 21 iz sastava HRZ-a. Oni su u zračnom prostoru iznad Bregane dočekali putnički zrakoplov Boeing 747-400 aviokompanije El Al i prepratili ga do iznad Slavonskog Broda, kada je on napustio zračni prostor RH. Ova intervencija bila je dio šire kontinentalne akcije zaštite zračnog prostora, u kojem su sudjelovali zrakoplovi više europskih zemalja, prateći izraelski zrakoplov za kojeg je bila dojava o bombi na letu od New Yorka do Tel Aviva.

Putnici izraelskog zrakoplova iznenadili su se ugledavši švicarski FA-18 (Izvor: AP)

Putnici izraelskog zrakoplova iznenadili su se ugledavši švicarski F/A-18C (Izvor: AP)

U trenutku kada je izraelski zrakoplov u francuskom zračnom prostoru prilazio švicarskoj granici, američke vlasti alarmirale su Francusku i Švicarsku, nakon čega je uslijedila brza akcija vojnih zrakoplova. Švicarsko Ratno zrakoplovstvo oglasilo se priopćenjem, potvrđujući angažman dva zrakoplova F/A-18C Hornet jutros oko 08:30 sati, pri čemu se čulo jako probijanje zvučnog zida. U tzv. “hot-mission”, švicarski lovci prepratili su izraelski zrakoplov do austrijskog zračnog prostora. Kako javljaju strani mediji, tu su alarmirane i snage talijanskog ratnog zrakoplovstva. Iako su prema hrvatskim medijima Talijani kasnili s intervencijom, na slovenskoj se medijskoj sceni moglo čuti da je Italija ipak uspjela intervenirati sa ukupno 2 lovačka zrakoplova EF2000, koji su tom prilikom također probijali zvučni zid nad Slovenijom (nad Novim Mestom, što su zabilježili i slovenski seizmografi) – što bi opet lako moglo ukazivati na određeno kašnjenje i hitno približavanje ruti izraelskog putničkog zrakoplova na izlasku iz Slovenije. Ministrstvo obrambe Republike Slovenije napominje i da je izraelski zrakoplov nad Slovenijom bio oko 10 minuta, nakon čega je prepraćen do zračnog prostora iznad Dobove (praktično pa u Hrvatsku). Nakon tog posla oni su se podzvučnom brzinom vratili u svoju matičnu bazu u Italiji, a NATO zapovjedništvo u Torrejonu odlučilo je podići Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, koje je bez ikakvih dvojbi uspješno odradilo svoj zadatak.

Pisanje stranih i domaćih medija oko 13 sati i 30 minuta priopćenjem je potvrdilo i Ministarstvo obrane RH. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

 „Dva borbena zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) MiG 21 danas, u utorak, 5. srpnja 2016., po zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC ) izvršili su presretanje izraelskog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Radilo se o Izraelskom zrakoplovu Boing 747, koji je bio na letu iz SAD-a prema Izraelu, za koji je dobivena dojava o potencijalnoj prijetnji bombom.
Nadležno NATO zapovjedništvo nešto prije 9,00 sati izdalo je zapovijed za praćenjem zrakoplova tijekom preleta kroz zračni prostor Republike Hrvatske, te je dežurni borbeni dvojac, od 09:07 do 09:20 sati, izvršio presretanje i praćenje od ulazne točke kod Bregane do izlazne točke jugoistočno od Slavonskog Broda.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama predviđenim za takav postupak.
Cjelokupni zračni prostor NATO-a jedinstven je prostor i sve snage brzog odgovora koje provode zadaće air policinga djeluju koordinirano i sinkronizirano pod zapovijedanjem NATO CAOC-a (Combined Air Operations Centre), koje je nadležno za pokretanje procedure presretanja.“

Nakon HRZ-a, El Al-ov zrakoplov prepratilo je još nekoliko europskih ratnih zrakoplovstava. Tako je i Ministarstvo odbrane Republike Srbije potvrdilo da su jutros lovci MiG-29 dežurne postrojbe iz zračne luke Batajnica presreli avion izraelske aviokompanije, i pratili ga čitavim njegovim preletom iznad Srbije. Konačno, ulaskom u zračni prostor Izraela njega je preuzelo tamošnje ratno zrakoplovstvo i uspješno prepratilo do zračne luke Ben Gurion u Tel Avivu, gdje je on i sletio oko 13 sati po lokalnome vremenu. Glasnogovornica kompanije El Al potvrdila je da je za navedeni let pristigla anonimna dojava o podmetnutoj bombi, ali nije željela precizirati zbog čega zrakoplov nije prisilno sletio u neku od europskih zemalja. U tijeku je detaljan pregled zrakoplova u potrazi za mogućim eksplozivnim sredstvom.

Što se HRZ-a tiče, to je ukupno treća ovakva intervencija presretanja i preprate zrakoplova objavljena javnosti u posljednje vrijeme.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.