Projekt “Black Hawk” ide dalje

 

Točno 3 godine otkako je na saborskom Odboru za obranu 3. prosinca 2019. predstavljen projekt nabave 4 helikoptera UH-60M Black Hawk (od čega 2 iz donacije), u subotu 3. prosinca 2022. u Zagreb su stigla i zadnja 2 helikoptera od ukupno 4 nabavljena. Malo prije podneva, transportni avion C-17 Globemaster iz sastava Zračne Nacionalne Garde američke savezne države Tennessee (164. Airlift Wing iz Memphisa) sletio je na Pleso, noseći 2 potpuno nova helikoptera UH-60M Black Hawk s već ucrtanim oznakama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uz američkog otpravnika poslova Marka Fleminga i vojnog izaslanika, brigadira Matthewa Dennya, američku posadu pozdravili su i hrvatski domaćini – ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HRZ-a general Michael Križanec, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadir Ivan Miloš, načelnica Uprave za planiranje Glavnog stožera OSRH brigadna generalica Gordana Garašić, i drugi.

Nakon što su u veljači ove godine pristigla dva donirana Black Hawka, danas su dopremljena i ona dva kupljena, za koje je hrvatsko Ministarstvo obrane platilo 85 milijuna USD Vladi SAD-a. Ukupna ugovorena vrijednost hrvatskog opremanja sa 4 UH-60M Black Hawk je 138 milijuna USD, od čega je Vlada SAD-a krajem 2018. dodijelila Republici Hrvatskoj 53 milijuna USD nepovratnih sredstava za nabavu 2 helikoptera (najnoviji model) u standardnoj konfiguraciji Kopnene vojske SAD-a. Nije tada bila nikakva tajna da se ovi helikopteri nabavljaju prvenstveno za izgradnju zrakoplovnih snaga za specijalne operacije, ali i da će, prema planovima Ministarstva obrane i HRZ-a, obavljati i sve ostale zadaće koje trenutno obavljaju helikopteri Mi-8 i Mi-171Sh. No nabava helikoptera Black Hawk ujedno je i dio velikog načelnog projekta zamjene sovjetske zrakoplovne tehnike zapadnom, u ovom slučaju američkom. To je posebno na Plesu istaknuo načelnik GS OS RH, admiral Robert Hranj:

„Htio bih napomenuti da je to samo jedan od koraka u velikom projektu zamjene helikoptera koji su porijeklom iz država bivšeg Sovjetskog saveza sa helikopterima koji dolaze sa Zapada, prije svega za nas to su Sjedinjene Američke Države. Ovaj korak ćemo nastaviti u skladu s našim financijskim mogućnostima i u skladu sa pomoći koju očekujemo od američke strane. Oni svake godine nama izdašno pomažu, ne samo kroz realizaciju ovakvih projekata nego i kroz financijsku pomoć. Očekujemo da će to i dalje biti i, kao što je ministar rekao, idemo u tom smjeru dok ne zamijenimo sve helikoptere sovjetskog porijekla“.

Naime, ministar Mario Banožić je samo koju minutu ranije izrazio želju da se nastavi s nabavkom helikoptera Black Hawk:

Američki otpravnik poslova Mark Fleming i ministar obrane RH Mario Banožić

„Mogu se pohvalit da, evo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo osim što je bogatije sada za još 2  Black Hawka, značajno će ubrzati rad na njima u svim svojim zadaćama i operacijama. Ovo do sada, u ovom trenutku, možemo reći da svi naši piloti imaju preko 2 stotine sati na Black Hawku, koji su uključeni u let Black Hawka, i naravno da ćemo dalje ići u pravcu zajedničke suradnje sa zamjenom svega onoga što imamo iz sovjetske proizvodnje. Prije svega govorim za helikoptere Mi-8 i 171Sh koji su još u uporabi u Hrvatskoj vojsci. Na ovaj način zajedno sa Glavnim stožerom, sa Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom, ali isto tako i s ostalim granama kojima su uvijek helikopteri podrška u svim njihovim misijama i zadaćama… na taj način da ćemo jednim dugoročnim planom razvoja zamijeniti infrastrukturu koja dugo, dugo godina se vuče i koja sad već postaje polako i problem za nas s obzirom na sva ova izazovna vremena u kojima se nalazimo, osobito po pitanju održavanja i nabavke rezervnih dijelova“.

Koliko će ih se nabavljati, kaže Banožić, ovisi o zahtjevima koje će definirati HRZ i GS, te što će se zapisati u Dugoročni plan razvoja OS RH koji će, navodno, uskoro ugledati svjetlo dana. No prema Banožiću:

„Black Hawk je helikopter koji je jedan od najboljih trenutno u svijetu. Meni je želja da ih mi imamo u onom punom sastavu, kako sam i rekao, koliko to bude Hrvatska vojska tražila. Idealna brojka je 12, ja mislim da ćemo i doć’ do nje“.

Na koji način i kojom dinamikom – to je predmet razgovora s američkim partnerima. Jedna od opcija je da Hrvatska donira Ukrajini svojih 14 helikoptera Mi-8, te da zauzvrat od SAD-a dobije povoljniji financijski okvir za kupovinu isključivo i jedino novih UH-60M. Zato je Banožić pomalo ljut na interpretacije o donaciji Black Hawkova – naime:

„Prije svega, nitko ništa ne dobija. Na ovaj način mi – kako smo do sada razvijali ove projekte – kroz politička tijela u Americi se uvijek osigura jedan dio financijskih sredstava koji je podrška hrvatskoj obrani na način da se za taj iznos onda kupuju sredstva u Americi. Dakle, doniran je novac, a ne oprema. Na takav način su nabavljeni i ovi helikopteri, ja vjerujem da ćemo tako nabavljati nove i ubuduće.“

O nabavi se mora brzo razmišljati, jer spomenutim „osmicama“ resursi ističu 2023. i 2024. godine, a tzv „ešicama“ (Mi-171Sh) 2026. i 2027. godine. No puno više od samih resursa Ministarstvo obrane brine zbog problema s nedostatkom rezervnih dijelova, što je dodatno pogoršano sankcijama za Rusku Federaciju.

„Ja računam da u tom roku i zamijenimo sve ovo što je bilo potrebno, s tim da računate također se vrši nabavka i u Ministarstvu unutarnjih poslova… Vi znate da Hrvatska vojska dobar dio zadaća obavlja za civilne potrebe prije svega, jer drugi resori nemaju te mogućnosti, i u ovom slučaju govorim i o resoru zdravstva… I Ministarstvo unutarnjih poslova očekuje, mislim, dva Bella do kraja ove godine koja bi služila za potrebe i civilne zaštite tako da bi se jedan dio poslova i rasteretio unutar Hrvatske vojske, ali isto tako resor zdravstva će vam potvrditi da oni dalje i rade na hitnom medicinskom prijevozu, odnosno na angažmanu na jedan drugačiji način kao do sada što smo to imali. Ovakav jedan balans prije svega je s ciljem da se Hrvatska vojska još unaprijedi svoje sposobnosti, ali isto tako se i druge institucije daju im se prilike da se razvijaju unutar svojih sektora“,

naglasio je Banožić. No osim samih helikoptera, vrlo uskoro nabavljat će se i dodatna oprema za ove sada prazne helikoptere, potvrdio je ministar Banožić. Iako se prvotno planiralo tu opremu za podršku operacija Specijalnih snaga riješiti već inicijalnom američkom donacijom, to na kraju nije bilo ugovoreno – tako da se predstojeća nabava dodatne opreme prvenstveno odnosi baš na potrebe Zapovjedništva za specijalne snage, ili kako je to u srpnju  ove godine definirao sada već bivši direktor Zrakoplovno-tehničkog centra Zdravko Klanac:

„Nije tajna.. Do kraja godine će MORH pokrenuti jedan natječaj vezano za nadogradnju Black Hawka ili upgrade… nije modernizacija nego nadogradnja… Radi se o nekim… mislim jednostavnijim… radi se o protubalističkoj zaštiti i radi se o dizalici, i tako još nekim stvarima. Mi imamo partnera iz Češke s kojim smo zajedno dobili posao modernizacije naših kanadera. Planiramo se s njima javiti na taj natječaj. Oni imaju Part 21 – to je dizajn organizacija, mi imamo Part 145 – to je … E sad… Do sad mi nismo bili više uključeni što se tiče održavanja Black Hawka. Moja neka pretpostavka je da će sa povećanjem broja Black Hawk helikoptera HRZ bit primoran da se osloni na nas. Mi smo već uspostavili kontakte i sa Sikorskym, koji proizvodi te letjelice, i po potrebi ćemo uputiti mehaničare u Poljsku da se obuče za te helikoptere. (…) Za 2 helikoptera nama se ne isplati uložiti 200-300.000 eura. Te obuke su izuzetno skupe. I održavanje certifikata je skupo“.

Skupa je i obuka pilota, pa iako nije htio govoriti o konkretnim brojevima, admiral Hranj rekao je kako ih trenutno imamo sasvim dovoljno:

„Za sada imamo dovoljno pilota za sva 4 helikoptera i dovoljno tehničara za sva 4 helikoptera. To je proces koji nikad neće stat. Već za sljedeću godinu planiramo nove pilote za obuku, od sad pa nadalje stalno ćemo pilote. To je proces koji nikad neće stat“.

“Pun k’o šipak”

Hangari za smještaj sada već 4 helikoptera Black Hawk još uvijek nisu izgrađeni – izgradnja parkirnog hangara je u postupku, dok će gradnja radioničkog hangara tek početi negdje sljedeće godine, i završiti kroz nekih 9 do 10 mjeseci. No, ugovor s odabranim ponuđačem – tvrtkom Graditelj svratišta – u vrijednosti od 69.950.266,60 kn (uključujući PDV) još uvijek nije potpisan, pa najprije treba riješiti tu „sitnicu“. Što se parkirnog hangara tiče (čija gradnja stoji 17.746.158,99 kn s PDV-om), ministar Banožić očekuje da će vrlo skoro biti završen, a do tada – najnovije pristigli helikopteri bit će smješteni na „rezervnoj poziciji“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.