MORH dogovorio helikoptere Black Hawk?

 

Kada je početkom tjedna u Ministarstvu obrane prezentirana vježba „Velebit 18 – združena snaga“, ministar obrane Damir Krstičević pozvao je novinare da prisustvuju vježbi, ali i jednom događaju koji će se održati neposredno prije. „Želim i vas pozvati u onaj drugi petak, dan prije početka vježbe, kada ćemo predstaviti ovdje jedno novo, jako sredstvo HV. Za sada bih stao na tome“, rekao je Krstičević. No u kuloarima se već neko vrijeme čuje da će to novo sredstvo biti 2 helikoptera UH-60 Black Hawk, čiju bi nabavu ministar obrane trebao javnosti predstaviti krajem sljedećeg tjedna.

Da se razgovara o nabavi 2 ova dva helikoptera, ministar obrane potvrdio je prije točno godinu dana. „Razgovaramo sa SAD-om, našim ključnim partnerom, saveznikom u području obrane, o ta dva Black Hawka za naše specijalne snage. Mi vodimo računa da uvežemo ovaj cijeli paket i taj paket sposobnosti koji je također… koji nam je bitan, i evo, nadam se da će sve u svoje vrijeme se povezati upravo s ciljem da prijeđemo na zapadnu tehnologiju“, najavio je Krstičević krajem listopada prošle godine.

Pregovori su, kako se neslužbeno saznaje, rezultirali donacijom 2 helikoptera UH-60 Black Hawk s bogatim paketima dodatne opreme, u vrijednosti od oko 55 milijuna dolara, o čemu se i u SAD-a i u Zagrebu razgovaralo s predstavnicima Pentagona te Lockheed Martina. Američka strana, navodno, donaciju iz programa Excess Defense Articles (putem koje su nabavljeni i helikopteri OH-58D) nastoji vezati uz hrvatsku obvezu da u dogledno vrijeme nabavi još helikoptera UH-60, kao zamjenu za postojeće starije ruske helikoptere Mi-8 iz sastava HRZ-a. Zamjena ovih helikoptera te prelazak na zapadnu tehnologiju već je neko vrijeme predmet razgovora hrvatskog državnog vrha, što je u nekoliko navrata najavljivala i sama predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica je još krajem 2016. objavila da je već donesena odluka o nabavi novih transportnih helikoptera, i to najvjerojatnije baš Sikorsky UH-60 Black Hawk. No, pripadajuća taktičko-tehnička studija navodno je izrađena tek nedavno.

Brigadni general Perica Turalija, zapovjednik ZSS-a OS RH

Buduća dva hrvatska Black Hawka trebala bi biti u sastavu Zapovjedništva specijalnih snaga, što je vrlo bitno u kontekstu budućeg NATO Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga, koji bi se do kraja 2019. trebao formirati u 93. ZB u Zemuniku. Time bi specijalne snage OS RH dobile i svoju vlastitu zračnu komponentu zapadnog podrijetla, koju trenutno nemaju, već se operativno koriste helikopterima Mi-8 i Mi-171 iz sastava HRZ ili letjelicama saveznika.

Pri svemu tome ostaje otvoreno i pitanje poreza koje bi MORH morao platiti na takvu doniranu tehnologiju. Ako su ispravne procjene vrijednosti ove donacije, onda bi se već i iznosi tih poreznih rashoda penjali dobrano iznad 5 milijuna eura, kolika je zakonska granica iznad koje MORH mora pribaviti mišljenje saborskog Odbora za obranu o takvome poslu (budući da članak 6 stavak 2 Zakona o obrani kaže: „Odbor iz stavka 1. ovoga članka daje mišljenje Ministarstvu obrane o nabavi za potrebe obrane za vrijednosti veće od 5,000.000,00 eura prije pokretanja postupka javne nabave“). Naravno, zaseban formalni korak bi tu predstavljala i citirana obveza pribavljanja saborskog mišljenja „prije pokretanja postupka javne nabave“ – znači, moguće nakon javnih najava posla, ali definitivno prije ikakvog fizičkog dolaska novih helikoptera u ruke OS RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.