Priprema razvrstane pričuve za predmobilizacijsku obuku

 

Četiri mjeseca nakon što se digla buka zbog pozivanja dijela pričuve OS RH na obuku i osposobljavanje, prošloga je tjedna ono zaista i provedeno. Od ponedjeljka, 03. l ipnja, do petka, 07. lipnja, na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” u Slunju provedena je priprema ključnog osoblja razvrstane pričuve za provedbu predmobilizacijske obuke po modelu bojne grupe i predmobilizacijske obuke satnije pješaštva. Kako u svom priopćenju navodi Ministarstvoobrane RH, i ove godine nastavlja se proces obuke ključnog osoblja i postrojbi razvrstane pričuve Hrvatske kopnene vojske. U rujnu ove godine, kao primarna obučna skupina u predmobilizacijskoj obuci po modelu bojne grupe, sudjelovat će 1. pješačka bojna 1. pješačke pukovnije Zagreb ojačana postrojbama borbene potpore, a potom u listopadu slijedi i obuka pješačke satnije 4. pješačke pukovnije Pula. Aktivnosti koje će biti provedene u rujnu i listopadu predstavljaju oblik obuke koji zahtijeva i posebnu pripremu pričuvnika.

Nakon provedene prošlotjedne pripreme, zapovjednik 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije pukovnik Robert Knežić izrazio je zadovoljstvo visokim odazivom pričuvnika, kao i pokazanom razinom zanimanja i motiviranosti za obuku.

Organizacija obučnih aktivnosti u nadležnosti je Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan”, a u provedbi sudjeluju djelatnici 1., 3., 4. i 5. pješačke pukovnije pričuvnih snaga Hrvatske vojske i 2. topničko-raketne pukovnije, kao i pripadnici djelatnih postrojbi: Središta za obuku pješaštva i oklopništva, Središta za borbenu obuku, Pukovnije protuzračne obrane, topničko-raketne pukovnije, Inženjerijske pukovnije i Bojne veze.

Ministarstv6 oobrane podsjeća da je u rujnu i listopadu 2023. godine uspješno provedena predmobilizacijska obuka višerodnog sastava postrojbi razvrstane pričuve po modelu bojne grupe u kojoj je sudjelovala 1. pješačka bojna 2. pješačke pukovnije Osijek ojačana postrojbama borbene potpore, a nakon nje, uslijedila je i obuka satnije pješaštva 3. pješačke pukovnije Karlovac. Tako je protekle godine zaživio Koncept predmobilizacijske obuke po modelu bojne grupe, a njegova implementacija uspješno se nastavlja i u ovoj godini.

 

*Photo: ZOD/OS RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.