Pripadnici OS RH na vojnom natjecanju u Minnesoti

 

Dok je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske posljednjih dana osjećalo potrebu s javnošću podijeliti tek da je ministar Mario Banožić svoj petak 9. travnja proveo nevezano sa svojim resorom, ali u sebi domaćem kraju, ne bi li u Vinkovcima sudjelovao “na konferenciji za medije povodom projekta Izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj“, promakla im je činjenica kako su baš za to vrijeme hrvatski vojnici u Sjedinjenim Američkim Državama branili čast OS RH. Naime, oni su posljednjih dana, od 8. do 11. travnja – po prvi puta do sada – sudjelovali u tamošnjem vojnom natjecanju “Best Warrior Competition 2021”, zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerima iz Nacionalne garde američke savezne države Minnesota.

Spomenuto natjecanje inače je dio čitavog niza takvih natjecanja koja se svake godine od 2002. održavaju širom obrambenog sustava SAD, u svojevrsnom piramidalnom ligaškom sustavu. Savezna država Minnesota svoje je ovogodišnje “Best Warrior” natjecanje održala na prostorima baze Camp Ripley – lokalitetu koji nije nepoznat ni hrvatskim dužnosnicima, budući su ga 2016. posjetili tadašnja predsjednica Grabar Kitarović i tadašnji načelnik OS RH Lovrić. Riječ je o vojno-vježbovnom kompleksu kojeg su tadašnji hrvatski dužnosnici izrijekom naveli kao uzor za daljnji razvoj vojnog poligona “Eugen Kvaternik” kod Slunja, u čijem razvoju posljednjih godina i aktivno sudjeluju SAD nizom namjenskih donacija za opremanje i građevinske radove. Inače, baš će se ove godine obilježiti i 25 godina suradnje Hrvatske i savezne države Minnesota u američkom programu “State Partnership Program” – što je okvir u koji se dobro uklapa i spomenuto sudjelovanje pripadnika OS RH u ovogodišnjem izdanju vojnog natjecanja “Best Warrior”, održanog tijekom posljednjih dana.

———————–

11.4.2021. – natjecanje “Best Warrior Competition 2021” u Minnesoti


———————–

Prema dostupnim materijalima, u natjecanju su ondje tijekom proteklih dana sudjelovala barem trojica pripadnika OS RH, a oni su sa svojim američkim kolegama prošli 15 zahtjevnih ispitnih točaka, U petak 9. travnja održana su odmjeravanja u fizičkoj spremnosti, gađanju raznim oružjem na tamošnjim strelištima, u vojnim vještinama, te prostornoj navigaciji, dok su se sudionici u subotu 10. travnja  natjecali u hodnji pod opterećenjem te savladavanju terenskog poligona s preprekama. Na kraju su jučer ujutro proglašeni i najbolji vojnik te dočasnik Nacionalne garde Minnesote za 2021. godinu, koji su počasno dobili sablju te borbenu sjekiru tomahawk, dok su drugima po redu u tom ovogodišnjem izboru dodijeljene počasne plakete.

U očekivanju ponešto više službenih detalja o ovom radnom i natjecateljskom boravku pripadnika OS RH u partnerskim Sjedinjenim Američkim Državama, slobodni smo s čitateljima podijeliti niz slika naših natjecatelja koje su posljednjih dana objavili iz Nacionalne garde američke savezne države Minnesota.

Post scriptum

Samo oko 14 sati nakon naše objave, o hrvatskom sudjelovanju na natjecanju “Best Warrior” u Minnesoti oglasile su se i Oružane snage RH na svojoj internetskoj stranici. Tom prilikom se moglo saznati da su u SAD na natjecanju sudjelovala ukupno tri pripadnika OS RH: “Uz američke vojnike, po prvi put natjecali su se i pripadnik Obavještajne pukovnije narednik Ivo Bašić, pripadnik Gardijske mehanizirane brigade skupnik Eugen Zorić i pripadnik Bojne NBKO skupnik Eddie Gubić“. Njih trojicu na zadaći je pratio časnički namjesnik Tihomir Slanac, provedbeni dočasnik u Uredu prvog dočasnika OSRH. Tom prilikom testiralo se spremnost i sposobnosti natjecatelja kroz provjere tjelesne spremnosti, pismene ispite, simulacije urbanog ratovanja i druge vojničke zadaće, a tri hrvatska vojnika natjecala su se uz potpuno iste uvjete kao i domaći pripadnici Nacionalne garde Minnesote.

Konkretno, odmjeravalo se u kvalifikacijskom i situacijskom gađanju iz puške i pištolja, u dnevnoj i noćnoj orijentaciji, u hodnji na 20 kilometara pod punom ratnom opremom, prelasku preko pješačkih prepreka, rastavljanju i sastavljanju naoružanja, radijskoj komunikaciji, reagiranju na improvizirane eksplozivne naprave, pružanju prve pomoći i MEDEVAC-u, a svi su natjecatelji prošli i ispit općeg vojnog znanja te pisanje eseja na zadanu temu. Uz sve navedeno, svakom natjecatelju ocijenjen je i vojnički izgled te ponašanje. U ukupnom poretku, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske zauzeli su izvrsno 2., 3. i 5. mjesto.

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.