Pričuva – diskusija s civilnim društvom

 

Danas, 31. listopada, održan je radni sastanak predstavnika Ministarstva obrane RH i organizacija civilnog društva o pitanju ustrojavanja pričuve Oružanih snaga. Domaćini sastanka Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane, te general zbora Mirko Šundov, načelnik Glavnog stožera OS RH, ugostili su na Krešimirovom trgu predstavnike Centra za mirovne studije (CMS) iz Zagreba. Riječ je o udruzi građana koja s mirovne perspektive sustavno prati tematiku obrane i nacionalne sigurnosti u Hrvatskoj, a posljednjih je mjeseci aktivno promovirala zakonsko pravo na prigovor savjesti i u slučajevima poziva u pričuvu OS RH.

Predstavnicima Centra za mirovne studije prezentiran je koncept pričuvne komponente Oružanih snaga, uloga pričuve, prava te obveze pričuvnika i niz povezanih pitanja. Predstavnici MORH-a su nakon održane prezentacije iskazali otvorenost za daljnju suradnju te razmjenu mišljenja, a slični su se stavovi mogli čuti i od hrvatskih mirovnjaka. Prema navodima MORH-a, predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac sa suradnicama izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom i dobrom suradnjom s Ministarstvom obrane, osim toga iznio je pojedine sugestije na prezentiranu tematiku, te je iskazao i otvorenost za buduću suradnju Ministarstva obrane RH i Centra za mirovne studije.

Napomenimo da je CMS aktivno sudjelovao i u ovogodišnjem postupku izrade nove Strategije nacionalne sigurnosti, dok je baš na njihov prijedlog Ministarstvo obrane posljednjih dana pokrenulo ustrojavanje posebnog Povjerenstva za civilnu službu pri Ministarstvu za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku – kao posebnog državnog tijela ovlaštenog za odlučivanje o prigovorima savjesti uloženim od pojedinih osoba pozvanih u pričuvu Oružanih snaga RH.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.