CMS u MORH-u o domovinskoj sigurnosti

 

Za hrvatske prilike pomalo neobičan susret odigrao se jučer u Ministarstvu obrane RH – ministar obrane Damir Krstičević sa suradnicima i načelnikom GS OS RH ugostio je predstavnike Centra za mirovne studije, Gordana Bosanca i Juliju Kranjec, kako bi ih upoznao s tijekom rada na izradi budućeg zakona o sustavu domovinske sigurnosti i nove Strategije nacionalne sigurnosti. „Naša želja je bila od početka u ovaj proces uključiti sve zainteresirane državne institucije  i organizacije, civilno društvo, udruge, zainteresiranu javnost, privatni sektor, same građane“, rekao je ministar Krstičević, koji je gostima potom održao prezentaciju pod nazivom „Sustav domovinske sigurnosti-partnerstvo za sigurnost“. Dosadašnji stav Centra za mirovne studije je da Vlada ponajprije treba poraditi na uvođenju osnovne ljudske, a ne domovinske sigurnosti. Predstavljajući sustav domovinske sigurnosti, ministar obrane naglasio je da on nije preslikavan od drugih, već je temeljen na iskustvima stečenim u Domovinskom ratu.

„Cilj našeg modela, u kojemu sigurnost i sloboda nisu u sukobu, je omogućiti sigurnost, stabilnost i razvoj našeg društva. Promjenom sigurnosne paradigme i pojavom novih sigurnosnih rizika promijenjena je i proširena odgovornost za sigurnost“,

istaknuo je ministar Krstičević, dodavši da „Pitanje strategije nacionalne sigurnosti i sustava domovinske sigurnosti su nadstranačka pitanja i nama je potreban konsenzus po tim pitanjima i pozicije i opozicije“. Smisao novog sustava je partnerstvo za sigurnost svih segmenata sustava, ali i građana i privatnog sektora, kao odgovor na složene rizike.

Posebni savjetnik ministra Dragutin Repinc upoznao je predstavnike CMS-a s aktivnostima radne skupine za izradu Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti, predstavivši daljnje korake u izradi.

Kako ovakvo događanje zaista nije čest slučaj, a dosadašnja slična praksa Sigurnosno-obavještajne agencije iznimka je koja potvrđuje pravilo, ne iznenađuje da je Gordan Bosanac izrazio zadovoljstvo otvorenošću za dijalog Ministarstva obrane, naglasivši kako u “našim djelovanjima imamo puno zajedničkih točaka i vrijednosti”. CMS je sasvim sigurno zainteresiran za nastavak dijaloga i suradnje u izradi što djelotvornijeg sustava koji će uvažavati ljudska prava.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.