Napokon oformljeno Povjerenstvo za priziv savjesti

 

Nakon više od 6 mjeseci otkako je Ministarstvo obrane počelo ponovno pozivati pričuvni sastav, a priziv savjesti postojao uglavnom samo na papiru, Vlada je danas napokon krenula rješavati ovo pitanje. Na jutrošnjoj 88. sjednici, Vlada RH donijela je „Odluku o osnivanju Povjerenstva za žalbe povodom prigovora savjesti i imenovanju predsjednice i članova Povjerenstva“. Kako prigovor savjesti i civilno služenje u novije doba spadaju pod resor Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, tako je i obrazloženje ove Vladine odluke pripalo ministrici Nadi Murganić:

„Kako je od mjeseca rujna 2017. godine Ministarstvo obrane počelo provoditi aktivnosti na ustrojavanju pričuvnog sastava OS RH pozivanjem u pričuvni sastav, pojedini vojni obveznici na poziv uložili su prigovor savjesti. Sukladno Zakonu o civilnoj zaštiti… službi, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je odluku o osnivanju povjerenstva kao prvostupanjskog tijela koje odlučuje o zahtjevima povodom prigovora savjesti. Kako bi mogli isti uložiti žalbu na rješenje povjerenstva, potrebno je donijeti Odluku o osnivanju povjerenstva za žalbe povodom prigovora savjesti i u skladu sa Zakonom o civilnoj službi to povjerenstvo imenuje na prijedlog resornog Ministarstva Vlada RH. Stoga predlažemo da se imenuje Povjerenstvo za žalbe povodom prigovora savjesti, njegov predsjednik i 2 člana, koja čine diplomirani pravnik, obveznik civilne službe i predstavnik nevladine udruge na mandat od 4 godine. Članovi Povjerenstva nemaju pravo na novčanu naknadu za taj rad“.

MORH je krajem listopada 2017. održao savjetovanje s civilnim društvom po pitanju pričuve i priziva savjesti

Jednoglasnom odlukom, Vlada je u Povjerenstvo za žalbe povodom prigovora savjesti imenovala: Dijanu Matić kao predsjednicu i Ivana Matića kao zamjenika predsjednice Povjerenstva. Naredne 4 godine u Povjerenstvu će sjediti još i Marijan Gašparac i Gordan Bosanac kao članovi, te Vladimir Šomen i Miren Špek kao zamjenici članova. Gašparac i Šomen imenovani su iz redova obveznika civilne službe, i obojica su državni službenici zaposleni u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U istom statusu je i novoimenovana predsjednica Povjerenstva Dijana Matić, koja je također zaposlenica Ministarstva za demografiju. Temeljem zahtjeva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ured za udruge Vlade RH je iz redova organizacija civilnog društva predložilo za člana Povjerenstva za žalbe Gordana Bosanca, člana Centra za mirovne studije, a za zamjenika člana Povjerenstva za žalbe Mirena Špeka, člana Udruge za podršku žrtvama i svjedocima.

Centar za mirovne studije i Kuća ljudskih prava do sada su u nekoliko navrata upozoravali na mogućnost ulaganja prigovora savjesti, ali i na nemogućnost rješavanja tih prigovora, budući da je Ministarstvo za demografiju i ostalo, kasnilo s formiranjem povjerenstva. Kako stoji u popratnom Vladinom dokumentu, do sada nikome nije odbijen zahtjev povodom prigovora savjesti, ali „očekuje se odbijanje nekih zahtjeva za civilnu službu“, što bi moglo dovesti i do žalbenih postupaka.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.