Premijera MUP-ove anti-drone puške

 

Posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj, treći u posljednjih 5 godina i prvi u njegovome svojstvu predsjednika Srbije, prošao je u znaku vrlo jakih mjera sigurnosti. Osim snajperista i policijskog helikoptera, na terenu je najzapaženije bilo novo MUP-ovo oružje, uočeno kod pripadnika Specijalne policije razmještene na Markovom trgu. Naime, jedan od specijalaca u rukama je držao novu anti-drone pušku, iznimno specijalizirani komad zaštitne opreme/naoružanja kojeg je MUP nabavio javnom nabavom s kraja prošle 2017. godine.

Wüst HP 47 Counter UAV Drone Jammer

Kako smo već pisali na portalu Obris.org, MUP RH je 09. kolovoza prošle godine oglasio nabavu (1) bespilotne letjelice, (2) termovizijske kamere za bespilotnu letjelicu i (3) puške za onesposobljavanje bespilotne letjelice. Baš ovo posljednje je velika novost u opremanju hrvatske policije, a ujedno i najskuplja stvar u ovom traženom setu – samo njenu vrijednost MUP je procijenio na 266.000,00 kn bez PDV-a. Pri tome, MUP je tražio točno određeni model puške (HP 47, poznat i pod nazivom „Drone Lance“), kojeg proizvodi njemačka tvrtka „H.P. Marketing&Consulting Wüst GmbH“, a namjena joj je „obrana i onesposobljavanje bespilotnih letjelica-dronova u svrhu spriječavanja mogućeg oblika napada i/ili snimanja iz zraka na štićene osobe, objekte u posebnom nadzoru, te ostalih nezakonitih postupanja na štićenom području“. Da ne bi bilo zabune, prema navodima dokumentacije za ovu javnu nabavu, MUP RH je nabavio samo jedan primjerak ovog oružja, čime su pomalo smiješni medijski napisi o „anti-drone puškama na zagrebačkim ulicama“.

Tri mjeseca nakon oglašene nabave, točnije 22. studenog 2017. godine, MUP RH je kroz Elektronički oglasnik javne nabave obavijestio i o dodjeli ugovora te isporuci roba iz spomenute javne nabave. Tako su bespilotna letjelica i termovizijska kamera kupljene od tvrtke „KING ICT d.o.o.“, dok je za anti-drone pušku najboljom od 3 pristigle ponude ocijenjena ponuda tvrtke „ALFATEC Group d.o.o.“ iz Zagreba. Njihova je ponuda iznosila 258.000,00 kuna bez PDV-a, odnosno 322.500,00 kn s PDV-om – što je onda i bilo prihvaćeno. Riječ je o komadu opreme kojim je u praksi započeto ukupno opremanje namjenskom anti-drone opremom u Republici Hrvatskoj.

Hikvision UAV-D04JAI

ALFATEC-ova ponuda je, prema MUP-ovom obrazloženju, jedina ispunila zahtjeve iz postavljenih tehničkih specifikacija, za razliku od anti-drone pušaka ponuđenih od tvrtki „REMEX d.o.o.“ i „KING ICT d.o.o.“ iz Zagreba. Ispunjenju zahtjeva očito je pridonijela činjenica da je jedino ALFATEC ponudio pušku traženog modela – baš „HP 47 Counter UAV Drone Jammer“ njemačke tvrtke „H.P. Marketing&Consulting Wüst GmbH“, za razliku od KING ICT-a koji je ponudio model „UAV-D04JAI“ kineske tvrtke „Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd.“, te REMEX-a koji je nudio „DroneGun MkII“ australskog proizvođača „DroneShield Ltd.“. Uz to, napomenimo i kako je ponuđena njemačka anti-drone puška jedina kompaktna (sve komponente su sadržane u samome oružju, čiji je baterijski sklop na stražnjoj strani uređaja, iza ramena korisnika), dok ponuđene kineske i australske inačice nužno dolaze s neophodnim dodatnim ruksacima za elektroniku i/ili baterije.

Battelle DroneDefender® V2
C-UAS Device

Zanimljivo je da se u slučaju australskog DroneShielda moglo nuditi kompaktnu varijantu njihove anti-drone puške (tzv. „DroneGun Tactical“), a po tom bi kriteriju u igru možda ušao i noviji „DroneDefender® V2 C-UAS Device“ američke tvrtke Battelle – no, do svega toga u MUP-natječaju iz prošle godine nije došlo. Uglavnom, za razliku od navoda pojedinih hrvatskih medija, na Markovom trgu danas definitivno nije bilo za vidjeti „pušku za hvatanje dronova mrežom“, a jednako tako ni ponegdje spominjani stariji „DroneDefender®“ poduzeća Battelle – već samo krajem 2017. godine kupljeni njemački sustav HP 47, doduše s antenskim sklopom ponešto vizualno sličnim spomenutim američkim anti-drone puškama.

Novonabavljena njemačka anti-drone puška pokazana je javnosti po prvi put na press-konferenciji ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, održanoj 22. prosinca prošle godine. Božinović je tom prilikom predstavio nabavu nužne opreme za policijske službenike, u ukupnoj vrijednosti od 34 milijuna kuna. Iako to tada nije bilo izrijekom istaknuto, zanimljivo je da se među pokazanim stvarima, između novih jakni i čizama, našla i nova MUP-ova anti-drone puška. O njoj se do danas praktički ništa nije čulo. MUP-ova je procjena očito bila da je današnji posjet Aleksandra Vučića dovoljno rizičan, a sam Vučić ultra-štićena osoba, da po prvi puta na ulicu iznese novu anti-drone pušku.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.