Samo bespilotno!

 

U ponedjeljak je na šibenskoj rivi bilo neuobičajeno živo. Kao uvod u dvodnevnu Konferenciju o ribarstvu, koja se 13. i 14. svibnja održavala u Šibeniku, na Rivi je bio predstavljen sustav nadzora i kontrole ribarstva u RH. Sustav čine plovila, stereoskopske kamere i monitoring centar, a osim njih prezentiran je i novi besposadni zrakoplovni sustav, nabavljen za zajedničke potrebe Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane. Prikazan je i prigodni filmić pod nazivom „Sustav nadzora i kontrole ribarstva u RH“.

Otvarajući Konferenciju o ribarstvu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, premijer Andrej Plenković naglasio je da je to ministarstvo do sada iz EU-Operativnog programa pomorstvo i ribarstvo povuklo 75 milijuna kuna za razvoj novih tehnologija, nabavu besposadnog zrakoplovnog sustava, brzih plovila i druge opreme za kontrolu ribarstva. „Na 750 plovila instalirani su uređaji za praćenje plovila i elektronski očevidnici što osigurava prijavu podataka ribolovu u pravom vremenu. Dakle, slika koju naši inspektori imaju je u realnom vremenu. Za manja plovila, ona koja još nemaju ugrađenu odgovarajuću tehnologiju, razvijena je posebna mobilna aplikacija  pomoću kojeg se šalju podaci o ulovu. Na taj smo način, vjerujem, rasteretili ribare svima nam poznate prilično ekstenzivne papirologije o kojoj smo govorili ranijih godina“, rekao je premijer Plenković, dodavši kako je u provedbi ovog sustava nadzora do sada educirano i ovlašteno čak 219 osoba iz Obalne straže, Pomorske policije, Carinske uprave, i čuvara prirode iz javnih ustanova. Uz buduće Središte za besposadne sustave u Puli, Plenković je najavio i njegovu „podružnicu“ u Sinju:

Dio sustava za nadzor ribarstva (Photo: MORH/J.Kopi)

„Mislim da je ovaj novi sustav sa šest bespilotnih letjelica koje će biti mobilne, dakle, uz temeljna sidrišta u Puli i Sinju, ovakav sustav njihovoga lansiranja, omogućuje nam kvalitetnu i cjelovitu kontrolu Jadranskog mora, a dvostruka namjena, dakle ne samo za kontrolu u području ribarstvene politike i ulova, nego i drugih zbivanja koja se događaju, od požara na otocima ili u priobalju, ili nekih drugih elemenata koji su više vezani uz Obalnu stražu, ove bespilotne letjelice donijet će dodatnu vrijednost Hrvatskoj u cjelini, u kontroli onog što se zbiva na našem dijelu Jadrana“.

U svom obraćanju potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je izvrsnu suradnju Ministarstva obrane s Ministarstvom poljoprivrede, a nabava besposadnih zrakoplovnih sustava koje će koristiti oba ministarstva i koji je najvećim dijelom financirana sredstvima Europske unije – rezultat je te suradnje.

Europskim novcem jačamo gospodarstvo, ali jačamo i sposobnosti Hrvatske vojske. Ova nabava je dobar primjer suradnje s Ministarstvom poljoprivrede na čemu ćemo i u budućnosti inzistirati“, istaknuo je ministar Krstičević, dodavši kako je potrebno dijeliti i udruživati resurse kako bi bili što racionalniji prilikom trošenja proračunskih sredstava, a to je jedno i od načela sustava domovinske sigurnosti.

„Prezentirani besposadni sustav predstavlja tehnološki iskorak za Hrvatsku vojsku, a nabavom ovog modernog sustava Republika Hrvatska, ponovno nakon Domovinskog rata, dobiva sposobnosti besposadnog izviđanja iz zraka“,

poručio je ministar obrane, naglasivši kako će nabavom prezentiranog sustava Hrvatska vojska iskoristiti sve mogućnosti koje pruža ovaj sustav te najavio ustrojavanje nove postrojbe Hrvatske vojske – Središta za besposadne zrakoplovne sustave, sa zapovjedništvom u Puli. Osim za zadaće nadzora i kontrole ribarstva, sustav će koristiti i OS RH u omjeru 40 posto, i to za potporu ostalim civilnim institucijama, kao i prilikom zadaća zaštite i spašavanja na moru, preventivnih nadzora tijekom protupožarne sezone, za rano otkrivanje požara, te za nadzor graničnog područja sa susjednim državama.

Spomenuti besposadni sustavi kupljeni su prošle godine od izraelske tvrtke „Aeronautics Ltd.“, koja ih je u Hrvatskoj premijerno predstavila i na netom završenoj vojnoj izložbi ASDA 2019. Slučajno ili ne, baš danas, 15. svibnja, napunit će se točno godinu dana otkako su ministar poljoprivrede RH Tomislav Tolušić i zamjenik predsjednika Uprave Aeronauticsa Daniel Eshchar potpisali Ugovor o nabavi besposadnog zrakoplovnog sustava za potrebe kontrole ribarstva. Upravo je Tolušić u ponedjeljak u Šibeniku i predstavio spomenuti besposadni sustav na šibenskoj Rivi:

Besposadne letjelice imaju raspon krila od 4,4 metra i domet od oko 150 kilometara, a u zraku mogu provesti 6 sati. Opremljene su izuzetno kvalitetnim kamerama koje tijekom leta snimaju sva plovila koja se nalaze na moru, a mogu snimati i noću. Uz postojeće sustave praćenja plovila ova vizualna nadogradnja omogućit će potpunu kontrolu našeg mora u realnom vremenu. Jadran je more čiji eko-sustav, riblji fond i čistoću moramo i želimo sačuvati. Odlučili smo se za održivo ribarstvo, a to znači da imamo dva prioriteta: zadovoljne ribare i visoki stupanj zaštite ribljeg fonda u Jadranu. Danas smo predstavili jedan od najmodernijih sustava zaštite“.

Maksimalni godišnji ciklus korištenja ovog sustava iznosi 1.500 sati, pa se za njegovu cjelinu očekuje životni vijek od oko 15 godina. To bi moglo značiti da godišnje korištenje ovog sustava nije zamišljeno baš previše ambiciozno. Od toga bi, prema najavama, obrambenome sustavu trebalo na raspolaganju stajati oko 600 njegovih sati godišnje (ili u prosjeku 50 sati mjesečno), što možda ide u prilog dugogodišnjem korištenju, ali bi se lako moglo pokazati iznimno skromnom satnicom u slučaju aktivne službe tijekom ikakvih ozbiljnijih nepogoda ili katastrofa.

Ministarstvo poljoprivrede je na svoju web-stranicu stavilo i popis nabavljene opreme, pri čemu je posebno izdvojeno 7 najvažnijih komada opreme. To su: (1) besposadni zrakoplovni sustav (ukupne vrijednosti od 46.510.000 kn), (2) 2 brza plovila (proizvođač Olimp Nautica iz Pule, vrijednost: 13.000.000 kn), (3) 24 službena vozila (ukupne vrijednosti 3.460.000 kn), (4) novi motori za postojeća starija plovila ribarske inspekcije (ukupno 6 motora kupljena od tvrtke Pabulum d.o.o. iz Šibenika, vrijednost: 2.120.000 kn), (5) stereoskopske kamere za mjerenje veličine tuna (4 nova kompleta kamera AM100 s pripadajućom opremom kupljena od tvrtke AQ1 Ltd iz Australije, vrijednost: 1.695.000 kn), (6) elektronički očevidnici za nadzor ribarskih plovila (150 komada kupljenih od zagrebačke tvrtke STORM d.o.o., ukupna vrijednost: 1.993.000 kn), te (7) prijenosna računala (120 laptopa i printera kupljeno kod KING-ICT d.o.o., ukupna vrijednost: 2.056.000 kn).

———————–

———————–

Središte u Puli, satnija u Sinju

Još u veljači ove godine, prilikom prezentacije plana javne nabave u 2019. godini, ministar obrane Damir Krstičević najavio je osnivanje Središta za besposadne sustave kao jednog od ključnih ovogodišnjih projekata.

„Što se tiče središta za bespilotne letjelice, to je isto nova sposobnost koja je bitna… Gledat ćemo letjelice onoga koji je pobijedio na natječaju. Vi znate da je to bio zajednički projekat Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva obrane, nositelj je bilo Ministarstvo poljoprivrede. Znači, gledat ćemo one letjelice koje su pobijedile… To je nova sposobnost, s ciljem da Hrvatska može bolje, sustavnije prikupljati informacije od strateškog interesa“,

rekao je tada Krstičević.

Prošle godine, točnije 13. rujna, hrvatska je Vlada donijela odluku da općini Ližnjan daruje dio nekretnina i zemljišta vojnog aerodroma u Puli, kojima je do sada raspolagalo Ministarstvo obrane, dok ostatak vojnog dijela aerodroma i nadalje ostaje na korištenje MORH-u i OS RH.

U vojarni Pula predviđen je razmještaj manje postrojbe Zapovjedništva za potporu, Pričuvne pješačke pukovnije HKoV, te pripadnika budućeg novog Središta za besposadne zrakoplovne sustave – ukupno 150 ljudi, čiji će razmještaj teći kroz naredne 2 godine, u fazama, ovisno o ostvarenju preduvjeta za život i operativni rad. Dio pripremnih radova već je počeo, a dio će tek započeti. Nedavno je Ministarstvo obrane objavilo javni natječaj (pregovarački postupak s prethodnom objavom) za izvođenje radova adaptacije i sanacije građevine br. 14 u ZB Pula, u vrijednosti od 3.200.000,00 kn. Natječaj je, uz oznaku „žurno“, objavljen u petak, 26. travnja 2019. godine, da bi rok za dostavu ponuda bio već u ponedjeljak, 6. svibnja 2019. do 14 sati. Uzme li se u obzir da je unutar tih tjedan dana bila dva vikenda, te Praznik rada (ukupno 5 neradnih dana), ispada da je za podnošenje ponuda bilo osigurano tek 5 i pol radnih dana. Zaista žurno, nema što!

Prvoga travnja, prilikom obilježavanja 12. obljetnice ustroja Gardijske mehanizirane brigade u Sinju, Krstičević je najavio da će, osim u Puli, jedna satnija s modernim besposadnim zrakoplovnim sustavima biti razmještena i u prošle godine ponovno uspostavljenoj vojarni u Sinju.

MUP i MORH – nova kupovina bespilotnih letjelica

Nešto duži rok ipak je osiguran za kupovinu novog mini besposadnog zrakoplovnog sustava, koju je MORH oglasio 10. svibnja ove godine. Nabava vrijedna 2.400.000,00 kn također će se osigurati kroz pregovarački postupak s prethodnom objavom, a rok za podnošenje ponuda je 3. lipnja 2019. do 13.00 sati. Ovom prilikom MORH traži 3 letjelice opremljene dnevno-noćnim senzorom, u kompletu s jednom zemaljskom nadzornom postajom (ZNP) i zemaljskim podatkovnim terminalom (ZPT). Isporuka ovog sustava treba biti najkasnije do 30. studenog ove godine. Zanimljivo je da MORH u ovom slučaju traži da ponuđači u 2. stupnju postupka jamče ozbiljnost ponude u apsolutnom iznosu od 72.000,00 HRK bez PDV-a, te uredno izvršenje ugovora u iznosu 10% vrijednosti ugovora bez PDV-a.

Slovenski UAV Bramor na izložbi ASDA 2019

Aktualnom trendu nabave bespilotnih letjelica pridružilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova. Naime, MUP je 15. travnja ove godine objavio natječaj za kupovinu bespilotnih letjelica malog, srednjeg i velikog dometa, ukupne vrijednosti od 26.640.000,00 kn bez PDV-a. Unutar te sume, najskuplje su letjelice velikog dometa (2 komada za 16.931.200,00 kuna bez PDV-a), potom one srednjeg dometa (3 komada za planiranih 9.472.000,00 kuna bez PDV-a), i na kraju letjelice malog dometa (2 komada za planiranih 236.800,00 kuna bez PDV-a). Postupak je ograničene prirode, a rok za podnošenje ponuda istekao je 30. travnja u podne. MUP također u drugom stupnju postupka traži bankovno jamstvo za ozbiljnost ponude, i to za svaku grupu posebno: Grupa 1 – 7.100,00 kuna, Grupa 2 – 284.100,00 kuna, Grupa 3 – 507.900,00 kuna, koje će morati važiti do isteka roka valjanosti ponude, a isplatit će se i u slučaju da ponuditelj odustane od svoje ponude ili ne dostavi ažurirane popratne dokumente. Da je, primjerice, MORH tražio nešto slično od ponuđača borbenih aviona, sada bi s tako dobivenim novcem mogli pokrivati troškove traženja novih ponuđača i obrade novih ponuda.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.