MUP dobio pušku VHS, MORH naručio još

 

Tri tjedna nakon potpisivanja ugovora, HS Produkt jučer, 14. prosinca, isporučio je 1000 pušaka VHS-K2 Ministarstvu unutarnjih poslova RH. To je za sada prva tura domaćih jurišnih pušaka kupljenih za potrebe MUP-a, koje su time počele mijenjati dosadašnje šarenilo jurišnih pušaka u rukama raznih sastavnica policije. Prema ranijem dogovoru, isporučene puške bit će raspoređene u interventnu, specijalnu i temeljnu policiju, te slijedi provođenje programa certificiranja za rukovanje ovom jurišnom puškom. Svaki policajac morat će dobiti dozvolu da je obučen za korištenje puške VHS, dok će sam proizvođač, karlovački HS Produkt, licencirati MUP-ove instruktore i oružare. Prije potpisivanja ugovora o kupovini pušaka, instruktori specijalne i interventne policije, kao i Uprave za posebne poslove sigurnosti, Policijske akademije i MUP-ovi puškari testirali su VHS-2 u različitim uvjetima i taktičkim situacijama. Rezultati testiranja pokazali su kako ova jurišna puška, u odnosu na pušku koju policija trenutno koristi, pruža nemjerljivo veću sigurnost pri rukovanju, kako za policijske službenike koji rukuju oružjem, tako i za okolinu.

MORH – nastavak nabava

Dok MUP tek uvodi domaću pušku u svoje standardno naoružanje, MORH naručuje dodatne količine. Danas je objavom u Elektroničkom oglasniku Narodnih novina Ministarstvo obrane obavijestilo da je s HS Produktom sklopilo još 2 ugovora – jedan o nabavi dodatnih količina jurišne puške VHS-D2 i K2, kao i dodatne opreme za te puške, odnosno podcjevnih bacača granata 40*46 mm.

Vrijednost nabave bacača granata za VHS-2 procijenjena je na 1.774.747,50 kn (s PDV-om), a u obrazloženju ove nabave kaže se tek:

„Tvrtka HS PRODUKT d.o.o. iz Karlovca je razvila i usvojila proizvodnju bacača granata kalibra 40 mm za podcjevnu montažu na jurišnu pušku VHS-2, a isti je verificiralo stručno Povjerenstvo MORH-a. U prethodnim godinama ista je isporučila veći broj jurišnih pušaka VHS-2 u kalibru 5,56 mm i određeni broj bacača granata za podcjevnu montažu na jurišnu pušku VHS-2. U ovom postupku nabave se traži dodatna količina istog tipa bacača granata za kompletiranje isporučenih jurišnih pušaka VHS-2 s podcjevnim bacačima“.

Što se tiče nabave dodatne količine jurišnih pušaka VHS-D2 i K2, vrijednost je duplo veća od vrijednosti kupovine bacača granata, i procijenjena je na 3.491.250,00 s PDV-om. Također se ne navodi količina nabavljenog naoružanja, već se samo obrazlaže ovaj nastavak suradnje HS Produkta i MORH-a:

„Tvrtka HS PRODUKT d.o.o. je u suradnji s MORH-om započela razvoj nove inačice jurišne puške kalibra 5,56*45 mm VHS-D2 i VHS-K2 te je potpisan Ugovor UG-201-15-0028 o isporuci 50 komada navedenih pušaka, kako bi se kroz korištenje u postrojbama obavila verifikacija od strane stručnog Povjerenstva MORH-a za uporabu iste u OSRH. Proizvodnja navedenih pušaka je uspješno završena te su iste isporučene MORH-u i date na uporabu postrojbama OSRH.

Nakon provedenog testiranja predmetne puške potpisan je s tvrtkom HS PRODUKT d.o.o. novi ugovor o proizvodnji dodatne količine jurišne puške kalibra 5,56*45 mm VHS-D2 i VHS-K2 . Kroz realizaciju navedenog Ugovora završen je razvoj puške i uspostavljena serijska proizvodnja iste. U ovom postupku nabave sukladno raspoloživim financijskim sredstvima traži se isporuka dodatne količine jurišnih pušaka kalibra 5,56*45 mm VHS-D2 i VHSK2 za potrebe opremanja postrojbi OS RH“.

 

*Photo: MUP RH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.