MUP napokon kupuje VHS-2

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u petak, 17. studenog, sa Željkom Pavlinom, direktorom karlovačke tvrtke HS Produkt, ugovor o nabavi tisuću jurišnih puški VHS-K2 za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Novu pušku će koristiti interventna, specijalna, temeljna i granična policija. Nakon potpisivanja ugovora delegacija MUP-a obišla je proizvodni pogon HS Produkta u Karlovcu, gdje im je prezentirana tamošnja ponuda jurišnih pušaka. U delegaciji Ministarstva unutarnjih poslova su uz ministra i zapovjednika interventne policije Damira Barića, također bili i glavni ravnatelj policije Nikola Milina, pomoćnik ministra Damir Trut, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Vjekoslav Hegedušić, te načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić.

Za direktora HS Produkta Pavlina ovo je rezultat i nastavak dugoročne suradnje i testiranja nekih izmjena te prilagodbi koje su napravili za MUP. No, “tek sada kada puška ulazi u operativnu uporabu, očekujem da ćemo dobiti sugestije“, kazao je Pavlin i dodao kako će njihova tvrtka od korištenja ovog oružja pri MUP RH imati dodatnu izvoznu referencu, što je bitno u situaciji kada HS Produkt 98 posto svoje proizvodnje izvozi. Potpisivanju ovog ugovora prethodilo je testiranje puške koje je omogućio Sporazum o poslovnoj suradnji potpisan krajem rujna ove godine. Prema ministru Božinoviću, spomenuto testiranje trebalo je trajati 60 dana, ali je završeno nešto ranije.

Prva testiranja 20 primjeraka VHS-2 u okviru MUP RH, streljana kod Vrbovca, 24. listopada 2017. godine

Policija je zadovoljna s performansama s kojima će se podići razina sigurnosti jer se radi o vrlo sigurnom proizvodu, ali podići će se i razina efikasnosti“, konstatirao je Božinović, dodavši kako je Ravnateljstvo policije u ovaj proces krenulo vrlo sistematično – svaki će policajac morati dobiti dozvolu da je obučen za korištenje ove puške, a instruktori i oružari također će biti licencirani od same tvrtke. Zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić rekao je da je testiranje jurišnih pušaka VHS bilo provedeno u dvije faze. “U prvoj fazi testirali smo osnovne karakteristike puške, a u drugoj fazi sve ustrojstvene jedinice su testirale pušku s obzirom na njezine specifičnosti i operativne potrebe različitih rodova policije. Zaključak svih je bio da puška u potpunosti zadovoljava sve naše potrebe“.

VHS-K2 rješava samo dio problema

Već mjesecima MUP RH muku muči po pitanju pribavljanja opreme za potrebe policije. Još sredinom rujna ove godine ministar Božinović potvrdio je učestale navode sindikata, iznijevši podatak kako je zbog raznih okolnosti MUP RH tada ostvario tek 51 posto javnih nabava planiranih za prvih 9 mjeseci 2017. godine. Kao prvo se krenulo rješavati pitanje čizama, o čemu smo pisali i na portalu Obris.org. Nakon toga su na red došle i jakne – još jedna rak-rana sustava opremanja MUP RH, čija je nabava ipak trebala eskalirati s dolaskom mjeseca studenog i hladnijeg zimskog vremena.

Ministar i predstavnici reprezentativnih sindikata o teškim temama opremanja i plaća

Nakon sastanka održanog 14. studenog s predstavnicima reprezentativnih sindikata u svome resoru, Božinović je i novinarima objasnio zašto se kasnilo s nabavkom policijske opreme. Tako, primjerice, zimske jakne nisu nabavljane posljednje tri godine i u trenutku njegova dolaska na čelo ministarstva negdje oko 5.000 policajaca nije imalo opremu koja im po pravilima pripada. Zato je osnovan tim na čelu s novim pomoćnikom ministra koji je u dva mjeseca uspio ispregovarati nešto što se nije pregovaralo godinama. U listopadu je plan bio da tijekom studenog i prosinca bude isporučeno oko 5.000 jakni, vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, obuće u vrijednosti gotovo 10 milijuna kuna, te dijelova policijske odore, hlača i košulja u vrijednosti oko 12 milijuna kuna – ukupno oko 27 milijuna interventnih nabava elementarne radne opreme.

Kako se čulo na konferenciji za tisak još 19. rujna, uspješno je izveden odabir dva dobavljača, od kojih se očekivalo da vrlo brzo isporuče oko 2.500 vjetronepropusnih jakni. “Prioritet Ministarstva je da se sa novim stručnim suradnicima uspješno provedu do sada neuspjeli postupci javnih nabava zbog čega su izvršene promjene unutar sustava“, rekao je tada ministar Božinović. Uglavnom, 14. studenog je rečeno kako bi do kraja godine trebala biti isporučena deficitarna oprema, uključujući tu i oko 4.700 jakni. Očekivanje je bilo da se opremanje jaknama provede fazno – “Jakne su počele dolaziti, nekih prvih par stotina komada je došlo i ono što je naš dogovor s proizvođačima – kad se određena količina, 200-300 jakni proizvede, da odmah dolazi u MUP“, zaključio je ministar Božinović.

Dio novopridošlog voznog parka MUP RH

Za MUP RH jednako je važna i nabavka balističke opreme, zaštitne odjeće, dijelova odore, kao i tehnike za potrebe granične policije te kriminalističkih istraživanja. Ministarstvo unutarnjih vozila je kroz postupak javne nabave od 27. prosinca 2016. godine za svoje potrebe nabavilo ukupno 726 vozila (odnosno 181 vozilo sedan  –  Grupa 1, te još 545 vozila karavan – Grupa 2), a početkom studenog je krenula isporuka prva 104 vozila s policijskim obilježjima iz spomenute kvote od 545 za 12 policijskih uprava diljem Republike Hrvatske. Kako se čulo još 19. rujna, plan je da do kraja ove godine MUP RH dobije oko 900 novih ophodnih vozila s policijskim obilježjima, 1.400 osobnih vozila, 400 motora, te 170 kombi vozila za privođenje.

Paralelno s time, MUP RH radi i na dugoročnijem projektu sređivanja resornih javnih nabava, načelno gledano u skladu s praksom koju MORH vodi već niz godina. U siječnju iduće godine tako bi se trebalo započeti sa sklapanjima okvirnih sporazuma o nabavi, čiju se vrijednost za početak procjenjuje na oko sto milijuna kuna. Takvi će novi sporazumi imati valjanost od dvije, tri godine, neki možda i duže, i njima će se stvoriti situacija predvidivosti po pitanju nabava. Njihovo će uvođenje koristiti i gospodarskim subjektima koji rade s MUP-om, budući će im biti olakšano dugoročnije planiranje proizvodnje. “To znači da se više nikada nećemo, barem dok mi vodimo ovaj sustav, dovesti u situaciju da nema opreme za policajce“, rekao je ministar Božinović, dodavši: “Sve ove godine novaca je bilo, ali oprema nije stizala iz raznoraznih razloga. To se više ne smije dogoditi“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.