Što će MUP-u anti-drone puška?

 

Ministarstvo unutarnjih poslova oglasilo je u srijedu, 9. kolovoza, nabavu bespilotne letjelice, termovizijske kamere za bespilotnu letjelicu, i puške za onesposobljavanje bespilotne letjelice. Od svega se naručuje po jedan komad, a ukupna procijenjena vrijednost predmeta nabave iznosi 377.000,00 kuna bez PDV-a. Sudeći prema jamstvima za ozbiljnost ponude, MUP očito računa na to da će anti-drone puška biti najskuplja. Tako jamstvo za ozbiljnost ponude za pušku iznosi 7.980,00 kn, za termovizijsku kameru – 2.040,00 kn, a za sam drone ili bespilotnu letjelicu tek 1.290,00 kn.

Buduća MUP-ova bespilotna letjelica treba biti u kompletu, koji osim samoga drona uključuje i tablet, daljinski upravljač, baterije i punjače. MUP je misli upotrebljavati „za zračno dnevno i noćno izviđanje mjesta događaja, rano uočavanje prijetnji, pronalazak traženih osoba, stvari i objekata pri akcijama potraga i spašavanja, te pomoć pri nadzoru određenih mjesta i područja“. Procjena vrijednosti za letjelicu je 43.000,00 kn bez PDV-a. Ista je namjena i za termovizijsku kameru za bespilotnu letjelicu, samo što je njena procijenjena vrijednost nešto viša, i iznosi 68.000,00 kn bez PDV-a.

Informativni prikaz anti-dron puške kakvu MUP želi nabaviti

Što se tiče anti-drone puške, MUP traži točno određeni model – HP 47. Pod namjenu stavljen je relativno široku opis, ali vezan za štićenu osobu i štićeno područje. Tako stoji da je namjena te puške „obrana i onesposobljavanje bespilotnih letjelica-dronova (Unmanned Aircraft Vehicles-UAV) u svrhu spriječavanja mogućeg oblika napada i/ili snimanja iz zraka na štićene osobe, objekte u posebnom nadzoru, te ostalih nezakonitih postupanja na štićenom području, tehnologijom ometanja frekventnog područja rada bespilotne letjelice-model HP Wust HP 47 (ili jednakovrijedan)“. Anti-drone puška ujedno je najskuplja od svih traženih sredstava – njena procijenjena vrijednost je čak 266.000,00 kn bez PDV-a. Izričito taj traženi model proizvodi njemačka tvrtka H.P.Marketing&Consulting Wüst, koja posljednjih 30-ak godina prodaje upravo različitu opremu za ometanje signala policijama i vojskama diljem svijeta.

MUP ponude prima do 5. rujna do 09:00 sati, nakon čega će se momentalno započeti s javnim otvaranjem ponuda. Rok donošenja odluke o odabiru ili poništenju iznosi 45 dana od dana isteka roka za dostavu ponude.

Anti-drone puška u Davosu

Švicarska policija u Davosu isprobava HP 47 (Photo: Simon Dawson/Bloomberg)

Sredinom siječnja ove godine švicarska policija došla je u žižu javnosti prilikom testiranja anti-drone puške, odnosno ometača signala bespilotne letjelice, u sklopu sigurnosnih priprema za Svjetski ekonomski forum u Davosu. Tom prilikom je testiran isti tip puške koju sada želi i MUP RH – HP 47 Counter UAV Jammer, a iz tvrtke H.P.Marketing&Consulting Wüst, koja proizvodi i prodaje ovu opremu, objasnili su da policija testira anti-drone pušku kako bi se uvjerila da je oprema spremna za prizemljenje bilo koje bespilotne letjelice koja bi mogla predstavljati bilo kakvu vrstu opasnosti za sudionike ili sam Forum. Švicarska policija bila je, naime, zabrinuta da bi bespilotne letjelice mogle biti korištene za fotografiranje i mapiranje položaja policije, obavještajaca i drugih sigurnosnih djelatnika – bilo za nadziranje njihovih kretanja i postupaka, bilo za sam napad.

HP47-Counter-UAV-Jammer

Iz njemačke tvrtke H.P.Marketing&Consulting Wüst potvrdili su da su posljednjih godina u porastu zahtjevi za razvoj i nabavu raznih uređaja i opreme specifične za tehnologiju bespilotnih letjelica, koje postaju sve jeftinije, a time i dostupnije. Donedavno su glavni kupci anti-drone pušaka bili s Bliskog istoka, koristeći ih kao obranu od potencijalnih terorističkih napada, no u posljednje vrijeme kupci su rasprostranjeni širom svijeta, izjavio je Steffen Wicker iz H.P.Marketing&Consulting Wüst za Bloomberg. Model anti-drone puške koji je koristila švicarska policija u Davosu, kao i njemačka policija u Berlinu tijekom posjeta američkog predsjednika Baracka Obame i u Hamburgu tijekom sigurnosne konferencije 2016. godine, HP 47 Counter UAV Jammer, karakterističan je po blokiranju signala bespilotne letjelice na udaljenosti većoj od 300 metara.

Nedavne slike sustava DroneDefender na terenu kod Mosula u Iraku

Anti-drone puške, ili ometači signala, blokiraju prijenos signala između bespilotne letjelice i njenog operatera, te onemogućavaju daljinsko upravljanje i GPS navigaciju letjelica. Pri tome, bespilotni sustavi na meti djelovanja anti-drone puške po gubitku veze u pravilu ili krenu slijetati, ili pak ostaju lebdjeti na mjestu unutar tzv. nevidljivog oblaka kojeg je stvorio ometač signala. U tom trenutku bespilotnu letjelicu lako može onesposobiti snajper ili neko drugo sredstvo za hvatanje i obaranje.

Za razliku od ovih europskih primjera (koji su MUP RH oduševili toliko da je čitavu objavu za javnu nabavu oblikovao prema jednom konkretnom modelu opreme), zanimljivo je napomenuti kako se prošloga ljeta u rukama Oružanih snaga SAD u Iraku moglo vidjeti anti-drone pušku DroneDefender tvrtke Battelle – za koju se čulo i kako je u američku operativnu uporabu ušla nakon širih testiranja niza konkurentskih proizvoda (održanih u rujnu 2015. godine na poligonu Yuma Proving Ground u saveznoj državi Arizona). Njen je provjeren domet djelovanja oko 400 metara, a navodno najbolje radi u sklopu sa zasebnim mobilnim radarima koji osiguravaju otkrivanje bespilotnih letjelica u punome krugu i na udaljenostima dostatnim za davanje operateru anti-drone oružja nešto vremena za pripremu djelovanja. Za kraj napomenimo i da je spomenuti njemački sustav HP 47 ponešto masivniji, pa baterije nosi u stražnjem dijelu samog ometača (koji se naslanja na rame operatera, kao kod formom sličnih ručnih protuzračnih ili protuoklopnih sustava), dok američki DroneDefender antene ometača integrira u načelni oblik jurišne puške, a napajanje nosi u laganom ruksaku (ponešto sitnijem od onog pri usporedivom sustavu IHASAVAR, kojeg je turski Aselsan predstavio početkom ove godine).

Opasnost za zračni promet

Sudeći prema razlogu nabave anti-drone puške, i MUP RH ima sličnu namjeru korištenja ove inovativne opreme kao i njemačka i švicarska policija. No u jeku protupožarne sezone MUP bi mogao svoju opremu testirati i u manje anti-terorističke svrhe. Naime, nakon što su bespilotne letjelice postale dostupne čak i u rekreativne svrhe, počele su predstavljati i specifičan problem u zračnom prometu. Posljednjih nekoliko godina dronovi su uočavani i iznad požarišta u Dalmaciji – gdje su takve privatne letjelice najvećim dijelom korištene ne bi li za svoje operatere i slikom zabilježile svu snagu plamtećih požara. U takvoj situaciji nije nemoguć ni bliski susret takvih privatih bespilotnih letjelica s državnim vatrogasnim avionima Canadair ili Air Tractor. Upravo se više takvih situacija i dogodilo u Hrvatskoj, a posebno je ostao zapažen apel Oružanih snaga RH upućen javnosti krajem srpnja 2015. godine, koji je kazao:

Osim što nije dozvoljeno letjeti dronovima bez ispunjavanja zakonom propisanih uvjeta (Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova), takvim postupcima izravno se ugrožavaju životi letačkih posada koje gase požare. Ukoliko se na nekom požarištu tijekom djelovanja zračnih snaga uoči bespilotna letjelica, zračne protupožarne snage iz sigurnosnih razloga bit će prisiljene obustaviti sve akcije gašenja požara iz zraka i povući se s požarišta. OS RH stoga ovim putem pozivaju vlasnike bespilotnih letjelica da ih niti u kojem slučaju ne koriste u blizini požarišta na kojima u gašenju sudjeluju zračne snage, jer mogu uzrokovati rušenje zrakoplova i dovesti u pitanje živote članova posada kao i ljudi koji su na zemlji“.

Kako bi se ubuduće spriječile takve situacije, ne bi bilo naodmet ni da MUP RH svoju novu anti-drone pušku s vremena na vrijeme prebaci s poslova zaštite osoba ili lokacija na djelovanja u područjima požara koji iz godine u godinu učestalo haraju Hrvatskom. Naravno, u svim normalnim situacijama to bi bio tek uvod i u ozbiljnu te sustavnu zaštitu zračnog prostora oko niza bitnijih javnih i vojnih prostora – prema uzoru Sjedinjenih Američkih Država, koji smo već opisivali na portalu Obris.org.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.