Jednakovrijednost pomoračkih zvanja i nešto opreme za HRM

 

U utorak 23. srpnja su u splitskoj vojarni „Admiral flote Sveto Letica Barba“ tri ministra – čelnici Ministarstva obrane (Damir Krstičević), Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (Oleg Butković) i Ministarstva poljoprivrede (Marija Vučković) potpisali 3 sporazuma za potrebe HRM i provedbe poslova Obalne straže.

Butković, Krstičević i Vučković – potpisnici 3 važna sporazuma (Photo: MORH/M.Čobanović)

Nesumnjivo najvažniji sporazum je onaj potpisan između Ministarstva obrane i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – „Sporazum o utvrđivanju uvjeta za stjecanje i obnovu svjedodžbi o osposobljenosti temeljem plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice i brodovima Obalne straže RH između MMPI-e i MORH-a“. Riječ je o priznavanju plovidbene službe ostvarene na ratnim brodovima Hrvatske ratne mornarice te brodovima Obalne straže RH i stjecanja zvanja u pomorstvu, a poštujući načela Međunarodne konvencije o standardima izobrazbe, izdavanju svjedodžbi i držanju straže pomoraca (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers – STCW) iz 1978. godine, kako je izmijenjena i dopunjena, i Pomorskog zakonika, Pravilnika o zvanjima i svjedodžbama o osposobljenosti pomoraca te Pravilnika o zvanjima i stručnim ispitima pomoraca u Hrvatskoj ratnoj mornarici. Naime, riječ je o još jednoj od situacija, u kojima se nepromišljenim izmjenama propisa svojedobno postiglo da se ljudima koji su plovili na brodovima u sklopu HRM, formalno nije priznavalo niti sekunde prakse u plovidbi sa gledišta civilnog pomorstva u RH. Pri tome, vojni pomorci ni sada nisu u potpunosti izjednačeni s civilnim, budući da to STCW ne dopušta, te je uređeno priznavanje tek do ranga prvog časnika. Vojni pomorci i dalje moraju polagati ispite i za plovne jedinice od preko 3.000 bruto registarskih tona, ali prelaskom u civilni sektor barem više ne kreću od nule.

Kako naglašava Ministarstvo mora u svom priopćenju, njime se po prvi puta u povijesti hrvatskog pomorstva ovim sporazumom utvrđuju opći uvjeti jednakovrijednosti pomoračkih zvanja u ratnoj mornarici sa zvanjima u trgovačkoj mornarici. „Republika Hrvatska je tradicionalno pomorska zemlja koja je prije svega poznata po kvalificiranim pomorcima. Može se reći da su pomorci hrvatski pomorski brend, cijenjen i tražen na svjetskom tržištu, stoga očekujem da će se ovakvim integriranim pristupom svim zanimanjima u pomorstvu oplemeniti razvojni planovi Republike Hrvatske, koja je jedna od vodećih država Europske unije u kvaliteti i brojnosti svojih pomoraca koji su globalno prepoznati kao vrhunski stručnjaci“, izjavio je ministar mora Oleg Butković. Ministru obrane Damiru Krstičeviću drago je da ovaj sporazum „ispravlja nepravdu te će, nakon 1998. godine bivši, sadašnji i budući pripadnici Hrvatske ratne mornarice imati jednaka prava kao i pomorci na trgovačkim brodovima. Ovo je još jedna potvrda kako ova Vlada brine o ljudima, koji su najvažniji dio sustava“.

Oprema za suzbijanje onečišćenja mora

Maja Markovčić Kostelac, direktorica EMSA-e, nedavno je u Lisabonu primila ministra obrane Krstičevića (Photo: MORH/M.Čobanović)

Drugi važan sporazum potpisan između Ministarstva mora i Ministarstva obrane je „Sporazum o zajedničkoj suradnji u provedbi Sporazuma o privremenom prijenosu imovine Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) na brigu Republike Hrvatske“. Temeljem ovog sporazuma je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture odlučilo ustupiti na privremeno korištenje Ministarstvu obrane, odnosno Hrvatskoj ratnoj mornarici, dva kompleta opreme za suzbijanje onečišćenja mora (sustav RO-TRAWL 1500, proizvod danske tvrtke DESMI, te norveški sustav NOFI CURRENT BUSTER 6, kojeg prodaje ALLMARITIM). Obuku pripadnika Obalne straže za korištenje ove opreme će Ministarstvu obrane RH organizirati i provesti EMSA, u Splitu i u splitskom akvatoriju. Nova sredstva će biti na raspolaganju, kako za vježbe na moru u organizaciji MMPI-a, tako i u slučajevima zajedničkog sudjelovanja MMPI-a i MORH-a, te u međunarodnim vježbama spremnosti za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora. Oprema tvrtke DESMI, nazvana Speed-Sweep, namijenjena je za prikupljanje sirove nafte, mazuta i grubih katranskih ulja. DESMI Speed-Sweep ispunjava zahtjeve čišćenja u različitim uvjetima na moru, i to kako na otvorenom moru, tako i unutar obalnog pojasa te u lukama. Drugi pribavljeni sustav je NOFI Current Buster 6, primjer najnovije tehnologije za izravno provođenje operacija odgovora na ugroze onečišćenja na moru, prvenstveno kod zagađenja mora raznim uljima i naftom. Ova oprema je namijenjena za prikupljanje sirove nafte i zauljenih tekućina sličnog viskoziteta, a sustav je provjeren u akcijama kod velikih onečišćenja u Meksičkom Zaljevu i na Aljasci, gdje je pokazao iznimno dobre rezultate.

Prva obuka s novom opremom na ŠB-73 (Photo: OJI HRM)

Prva tura EMSA-obuke za rad s opremom za suzbijanje uljnog onečišćenja moraveć je provedena početkom ovog mjeseca – 3. i 4. srpnja ove godine, na brodu BŠ-73 „Faust Vrančić“, u luci Lora i u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva. Temeljem Sporazuma između MMPI i EMSA-e, oprema je ustupljena na korištenje Republici Hrvatskoj, te je krajem lipnja iz Italije dopremljena u Split. Potom je ova konkretna sredstva MMPI ustupilo na operativno korištenje MORH-u, odnosno Obalnoj straži RH. Da brod BŠ-73 „Faust Vrančić“ svojim tehničkim karakteristikama predstavlja idealnu platformu za korištenje ove opreme, potvrdilo se i tijekom protekle obuke, priopćili su iz HRM, najavljujući da Obalna straža nastavlja samostalno uvježbavanje procedura i razvoj SOP-ova u radu s tim novozaprimljenim sredstvima.

Privremena upotreba ove ekološke opreme će, očekuju u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, „premostiti jaz do završetka postupka nabave novog broda, specijaliziranog čistača mora“. Ministar Butković, kojem itekako odgovara ovakva privremena suradnja s Obalnom stražom RH, tom se prilikom i zahvalio izvršnoj direktorici EMSE, Maji Markovčić Kostelac te osoblju EMSE na potpori u realizaciji ovog projekta. Ujedno je zahvalio i na dugogodišnjoj potpori koju je EMSA pružila Republici Hrvatskoj u provedbi drugih projekata, kao što je provedba vježbi „Jadran 2017“ i „Adriatic 2018“. „Sklapanje Sporazuma između MMPI-a i MORH-a predstavlja dugoročnu suradnju između dva Ministarstva u pogledu razvoja sposobnosti Republike Hrvatske u očuvanju suvereniteta Republike Hrvatske, kao i zaštite i očuvanja morskih bogatstava i morskog okoliša u području unutarnjih morskih voda, teritorijalnog mora i zaštićenog ekološko ribolovnog pojasa“, rekao je ministar Butković na svečanosti potpisivanja Sporazuma te istaknuo kako je ovom zajedničkom suradnjom (MMPI, EMSA, MORH) Hrvatska dobila najsuvremeniju opremu za sprečavanje i sanaciju onečišćenja na moru, a time je postala i najznačajniji centar na Jadranu za zaštitu mora od onečišćenja.

Još malih brodica

Treći potpisani dokument je „Sporazum o nabavi dva plovila za nadzor morskog ribarstva u sklopu zadaća i nadležnosti MORH-a“, sklopljen između Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede. Tim sporazumom utvrđuju se uvjeti zajedničke suradnje u nabavi i korištenju dva plovila za potrebe provedbe nadzora i kontrola morskog ribarstva, predviđenih u sklopu zadaća i nadležnosti Obalne straže RH. Ministarstvo poljoprivrede službena plovila nabavlja putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., a ukupna procijenjena vrijednost nabave iznosi max. 13.000.000,00 kn (s PDV-om). Službena plovila su u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede, koje ih materijalno i financijski zadužuje u razdoblju od pet godina od datuma primopredaje. Kao i u slučaju nedavne nabave bespilotnih letjelica, korištenje ove opreme podijeljeno je između 2 ministarstva – plovila će se koristiti za kontrolu ribarstva najmanje 60%, dok je preostalo vrijeme godišnjeg korištenja namijenjeno za potrebe MORH-a. Riječ je o dvije gumene brodice sa zatvorenom kabinom duljine oko 14 metara, gdje se nabava prve brodice očekuje do kraja veljače, a druge do kraja ožujka 2020. godine.

Ministarstvo poljoprivrede je u svibnju predstavilo novu opremu za kontrolu ribarstva

Novoj ministrici poljoprivrede Mariji Vučković to je bio prvi ovakav javni događaj nakon prošlotjedne potvrde u Saboru, pa je u prigodnoj izjavi podsjetila na neke projekte svog prethodnika Tomislava Tolušića: „Brinemo o sigurnosti naših ribara i očuvanju ribarskih resursa. Ovo je samo nastavak dobre suradnje između triju ministarstava, a podsjetit ću da je Ministarstvo poljoprivrede putem ribarskog EU fonda sufinanciralo i nabavilo najmoderniju opremu za nadzor i kontrolu ribarenja i teritorijalnog mora. Riječ je o investiciji od 75 milijuna kuna u besposadni zrakoplovni sustav, brza plovila, nove motore za starija plovila ribarske inspekcije, službena vozila, stereoskopske kamere za mjerenje veličine tuna, elektroničke očevidnike za plovila te računalnu opremu. Planiramo i dalje ulagati u naše ribare, ribarsku inspekciju i pomorsku sigurnost. Jednim od danas potpisanih sporazuma nabavljamo još dva plovila za kontrolu ribolovnih aktivnosti na moru“. I opet, Obalna straža RH je tu zgodan potporanj, dok nekog suštinskog ujedinjavanja hrvatskih resursa na Jadranu nema ni na horizontu.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.