Pred Odborom za obranu o nabavi aviona

 

Ministar obrane Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov danas su u zgradi MORH-a na Krešimircu ugostili članove saborskog Odbora za obranu, na čelu s njegovim predsjednikom Igorom Dragovanom. Odboru su ukratko predstavljeni projekti koje su MORH i OS RH pokrenuli ili realizirali tijekom prvih 6 mjeseci ove godine, te planovi do kraja ove 2017. godine, kao i Strateški plan Ministarstva obrane za razdoblje od 2018. do 2020. godine. Načelnik Šundov članovima saborskog Odbora za obranu prezentirao je stanje u OS RH, sudjelovanje u misijama i operacijama, međunarodnim vojnim vježbama, obuci, te projekte opremanja i modernizacije (opremanje OS RH helikopterima OH-58D Kiowa Warrior, kao i njemačkim topničkim sustavom PzH 2000).

No ono što tek predstoji, a odgađano je više od 15 godina, je projekt koji je ministar Krstičević okarakterizirao kao „najsloženiji i najvažniji projekt ne samo za Ministarstvo obrane, nego i za Republiku Hrvatsku“ – a to je projekt uvođenja višenamjenskog borbenog zrakoplova u HRZ i OS RH.

„Istražujemo sve mogućnosti i već mjesecima sustavno ispitujemo svaki segment i iskustva zemalja koje su nedavno prošle takav proces kupnje borbenog zrakoplovstva. Ono što će biti ključno kod izbora su tri segmenta: međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Ovo je višegodišnji projekt, projekt države, projekt nekoliko Vlada. Želimo da se iz ovoga projekta razvije gospodarska suradnja, prijenos tehnologije i da se otvore nova radna mjesta. Postupak će se voditi transparentno, sustavno će se ispitati svaki segment  kako bi krajnji izbor biti najbolji za Republiku Hrvatsku“,

rekao je Krstičević saborskim gostima. Definirano je uključivanje predstavnika svih državnih tijela sa svrhom osiguravanja nacionalnog konsenzusa, te upoznavanje sa svrhom, ciljevima i zadaćama OS RH u zaštiti zračnog prostora RH.

O hrvatskom borbenom zrakoplovstvu i nabavi novih aviona ministar obrane govorio je i prošloga tjedna (točnije u srijedu, 28. lipnja), sudjelujući u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“:

„Vi znate da zadnjih 16 godina mi odgađamo tu odluku. Možemo zamisliti, po meni, da nam se sutra nešto dogodi – mislim da ta komponenta nam je potrebna. Sigurno da Hrvatska vojska nije ista imamo li mi tu sposobnost – ja smatram da nije ni hrvatska država ista, da li imamo tu sposobnost ili nemamo. Moramo se sjetiti i naših svih osloboditeljskih operacija… i Oluje, i Bljeska… sigurno da one ne bi izgledale da nije bilo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, da nije bilo sjajnih hrvatskih pilota koji su odradili vrhunski posao sa kopnenim snagama, tako da… Evo mi sada u ovoj godini maksimalno radimo na istraživanju svih mogućih opcija, kako na jedan pametan, priuštiv način, da to nije samo trošak nego da je to i neka investicija… Gledali smo kako su i druge države to riješile, kako su Rumunji to riješili, Česi, Slovaci, Bugari, otišli smo i u Izrael da to sve skupa vidimo, prikupimo, i evo – imamo jako puno sada tog znanja.“

Na tadašnje pitanje voditelja što je sve u igri – Gripeni ili F-16, Krstičević je odgovorio:

Švedska je do sada jedina nudila novi zrakoplov

„Mi moramo povezati želje s mogućnostima. Prema tome, moramo odgovorno pripremiti taj projekat, idemo u natjecanje, želimo kroz 3 parametra da dođemo do odluke – želimo imati međudržavni sporazum jer to nije posao samo mene kao ministra, to je posao cijele vlade, nekoliko vlada, prema tome želimo da taj posao napravimo s nekom državom. Druga vrlo bitna stvar je cijena, i treća, ključna stvar je poslovno-gospodarska suradnja, offset. Znači da iz tog dijela dođe neko radno mjesto, dođe neka investicija u Hrvatsku, tako da je priča otvorena. Ja se nadam do 15. – 20.07. da ćemo poslati Zahtjev za ponudu prema državi Izrael, prema državi Sjedinjene Američke Države, državi Švedska, Koreja, Grčka, i nakon nekog vremena izanalizirat ćemo sve te ponude i predložiti ono što je najbolje.“

F-16 Block 52 iz sastava Ratnog zrakoplovstva Grčke Republike

Danas je pred članovima Odbora za obranu i službeno potvrđeno da će MORH sredinom ovog mjeseca (što je za 10-ak dana) uputiti zahtjev za ponudu za nabavu borbenog aviona u tih već spomenutih pet država. To su, kako je Krstičević i najavio: Sjedinjene Američke Države, Švedska, Južna Koreja, Izrael i Grčka, pri čemu su samo Izrael, Južna Koreja i Švedska odgovorile na svojedobno poslan “Request for Information” (RfI). Tu je Grčka svojevrsno iznenađenje, budući se ona sve donedavno nije spominjala kao moguće zainteresirana za prodaju svojih borbenih zrakoplova (ponajprije rabljenih zrakoplova F-16) Hrvatskoj. Do sada su se što službeno, što neslužbeno, spominjali slijedeći rokovi: između 15. i 20 srpnja spomenutim zemljama trebao bi se poslati zahtjev za ponudu („Request for Proposal“ – RfP), rok za odgovor na RfP bi vjerojatno bio 30. rujna, te nakon otvaranja i analiziranja ponuda donijela bi se konačna odluka do kraja ove godine.

U tom kontekstu treba gledati i najavljenu rotaciju zapovjednika, prije svega u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, gdje će se napokon pojačati uloga dosadašnjih pilota iz Eskadrile borbenih zrakoplova. Kako smo već ranije pisali, s prvim danom siječnja 2018. godine novi zapovjednik HRZ i PZO postaje brigadir Mato Mikić (bivši pilot MiG-a 21 i trenutno zamjenik zapovjednika HRZ-a), dok na čelo 91. ZB na Plesu (koja će biti dom budućih novih zrakoplova) dolazi pukovnik Željko Ninić, aktualni zapovjednik Eskadrile borbenih aviona (koji je također bio prisutan današnjem sastanku u MORH-u). Time na čelo baze koja će biti dom budućih novih zrakoplova (ukoliko do toga zaista i dođe) dolazi osoba koja tu bazu jako dobro poznaje, što će biti od velike važnosti jednom kada bude trebalo osigurati prikladnu infrastrukturu za nove letjelice. Novi zapovjednik Eskadrile borbenih aviona postat će bojnik Christian Jagodić, trenutno jedan od dvojice probnih pilota na zrakoplovu MiG-21.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.