Završena evaluacija ponuda za borbeni avion

 

MORH je danas kratko priopćio da je s jučerašnjim datumom završen proces evaluacije i validacije pristiglih ponuda za višenamjenski borbeni zrakoplov za potrebe HRZ i PZO.

“U skladu s planiranom dinamikom, 30. studenoga 2017. završena je faza validacije i evaluacije četiri pristigle ponude od strane Stručnog tima za provedbu pripremnih radnji oko nabave višenamjenskog borbenog aviona.

Završetkom faze validacije i evaluacije ponuda od strane Stručnog tima izrađena je Studija izvodljivosti koja je temelj za proces donošenja odluke na državnoj razini,”

stoji u priopćenju Ministarstva obrane. koje podsjeća da su temeljem zahtjeva za ponudom (RfP) zaprimljene 4 ponude:

“Sukladno upućenom zahtjevu do 3. listopada 2017. zaprimljeni su odgovori na zahtjev za ponudom od ponuditelja:  Helenske Republike, Države Izrael, Kraljevine Švedske i Sjedinjenih Američkih Država. Ponuditelji su države sa snažnom obrambenom, tehnološkom i industrijskom osnovom koje pružaju mogućnost tehnološkog i industrijskog razvoja Republike Hrvatske, povećanja zaposlenosti i investicija u hrvatsko gospodarstvo. Radi se o visoko razvijenim tehnološkim rješenjima, prijenosu znanja i iskustava koja otvaraju mogućnost razvoja deficitarnih industrijskih sektora direktno povezanih s nabavom aviona.”

Današnje MORH-ovo priopćenje potvrdilo je neslužbene informacije koje su se pojavile početkom tjedna da je stručni tim okončao posao analize i procjene ponuda. Neslužbeno, to je mišljenje već prije par dana poslano prema Vladi RH i Uredu predsjednice.

Konačna odluka ipak bi se trebala donijeti do kraja godine, budući da tijekom prosinca mišljenje i preporuka stručnog tima treba proći sve potrebne političke instance odlučivanja:

“Koraci u procesu donošenja odluke na državnoj razini uključuju mišljenja Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu, čiji su članovi: predsjednica RH, predsjednik Hrvatskog sabora, predsjednik Vlade RH, ministar nadležan za poslove obrane, ministar nadležan za  vanjske poslove, ministar nadležan za financije, načelnik Glavnog stožera OS RH, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora, savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za poslove obrane. Zadnji korak u procesu je Odluka o nabavi višenamjenskog borbenog aviona koju donosi Vlada Republike Hrvatske,”

pojasnio je MORH u svom jutrošnjem priopćenju, dodajući kako se – nakon što je punih 15 godina odgađana odluka o pokretanju procesa nabave borbenih aviona – sada konačno “Republika Hrvatska nalazi pred jednom od najvećih i najsloženijih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata – o zadržavanju sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora.”

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.