PP NOS i alkohol

 

Večeras je Dnevnik Nove TV izvijestio o novom skandalu u Oružanim snagama RH, točnije u Namjenski organiziranim snagama za potrebe protupožarne sezone (PP NOS). Krajem srpnja 20 pripadnika Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) iz Slavonije, koji su za potrebe PP NOS bili smješteni u Divuljama, „opustilo se i popilo“. U večernjim satima u nadzor je došla Vojna policija i provela alkotest, koji za neke nije dobro završio. „Kod 9 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu, čime su isti počinili povredu vojne stege. (…) Spomenuti pripadnici udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, sukladno standardnoj proceduri, izviješteni su svi koji se nalaze u crti zapovijedanja“, potvrdio je MORH priču novinarke Ivane Pezo Moskaljov. Devet pripadnika GOMBR-e odmah je prijavljeno Vojno-stegovnom sudu, te su momentalno poslani kućama. Kažnjen je i zapovjednik protupožarnog voda, ali puno blažom kaznom – on je završio samo s opomenom.

General Krešo Tuškan, zapovjednik vojnog dijela Operativnog vatrogasnog zapovjedništva

Spomenuti pripadnici GOMBR-e bili su dio ovogodišnjih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga, spremni za brzu intervenciju  u roku od sat vremena od dojave do izlaska na teren. Za takvu vrstu posla kobna može biti i kap alkohola. Hrvatska kopnena vojska ove protupožarne sezone sudjeluje s 200 pripadnika, razmještenih u Kninu, Sinju, Benkovcu, Divuljama i Pločama. Ove je godine najviše požara bilo u Šibensko-kninskoj županiji, baš ondje gdje su „veseli“ vojnici i bili na intervencijama. U toj je županiji bilo čak 16 od ukupno 37 požara zabilježenih od početka ove protupožarne sezone.

Inače, samo ove godine Vojna policija je pokrenula oko 200 postupaka po različitim osnovama (ne samo zbog alkoholiziranosti), zatraživši utvrđivanje stegovne odgovornosti. S obzirom na dosadašnjih 240 dana prođenih u ovoj godini, ispada da je Vojna policija postupala gotovo svaki radni dan. No to je još uvijek u okvirima prosjeka – tijekom 2018. godine Vojna policija je postupala u 395 događaja, a 2017. – u 407. Kako je izgledala statistika za prošlu godinu – znat će se valjda u rujnu, kada bi napokon trebalo biti objavljeno Godišnje izvješće o obrani u 2019. godine. U posljednjem objavljenom Godišnjem izvješću o obrani, onom za 2018. godinu, stoji da je Vojna policija provela 89 preventivnih nadzora suzbijanja zlouporabe alkohola, te 34 preventivna nadzora suzbijanja zlouporabe droge. No kakav je ishod tih nadzora – u Godišnjem izvješću za 2018. ne piše.

Samo godinu dana ranije – 2017. godine, dogodio se veliki skandal – po prvi puta od sudjelovanja u međunarodnim operacijama potpore miru hrvatski su vojnici poslani kući, i to zbog alkohola. Te su godine 3 pripadnika OS RH i vojni kapelan u hrvatskom kontingentu poslani kući iz NATO misije Ojačane prednje prisutnosti (eFP) u Poljskoj, nakon što su ih poljski vojni policajci testirali na alkohol, a test je ispao pozitivan. Krajem 2019. godine zbog alkohola su u Hrvatsku vraćena 3 pripadnika OS RH, koji su boravili u Austriji zbog vojne vježbe. U veljači ove godine dvojica hrvatskih vojnika vraćena su iz NATO misije eFP u Litvi – oni su pak bili pozitivni na testu za drogu.

Posljednjih godina je u nekoliko navrata iz samog vojnog vrha bilo naglašavano kako OS RH rade na principu nulte tolerancija na kršenje stege, što je 3. ožujka ove godine potvrdio i admiral Rpbert Hranj pri preuzimanju dužnosti načelnika GS OS RH. Iako se tada od njega moglo čuti: „Insistirat ću na redu i stezi kao temeljnim preduvjetima za to što ću promovirati i osiguravati, prvenstveno osobnim primjernom, ali i kroz sustav zapovijedanja i nadzora. U traženju toga zagovarat ću načelo nulte tolerancije na nevojničko i nestegovno ponašanje“, očigledno je da se tu zapravo radi o nastojanju koji itakako teče. Jer dok neki zagovaraju red i rad, drugima je bliži pristup – ako prođe, prođe.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.