Povećanje naknada za stražu, dežurstvo i rad na terenu

 

Povodom Dana OS RH, ministar obrane Damir Krstičević najavio je da će se u sklopu vraćanja materijalnih prava pripadnicima OS RH dodatno povećati naknade za stražu, dežurstvo i rad na terenu. To povećanje na snagu stupa 1. lipnja ove godine, a objavljeno je u tiskanom izdanju Narodnih novina od 29. svibnja, odnosno danas u online-izdanju.

Koje su novine u pitanju?

Po novome, naknada za rad u terenskim uvjetima povećat će se za 30 kuna po danu. Do sada, vojnici su kao naknadu za rad u terenskim uvjetima dobivali 100,00 kn neto po danu, a za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neravnim danom – 120,00 kn neto po danu. Od 1. lipnja ove godine će naknada za terenski rad iznositi 130,00 kuna neto po danu, a za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom – 150,00 kuna neto po danu.

Druga naknada koja se mijenja je naknada za stražarsku službu. Po dosadašnjoj praksi, naknada za stražarsku službu u trajanju duljem od 12 sati dnevno iznosila je 100,00 kuna neto po danu, a za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom utvrđenim zakonom – 120,00 kuna neto po danu. I ova naknada je od subote, 1. lipnja, viša za 30 kn, ili kako stoji u današnjoj odluci – „Djelatnoj vojnoj osobi pripada pravo na naknadu za stražarsku službu u trajanju duljem od 12 sati dnevno u iznosu od 130,00 kuna neto po danu, a za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom utvrđenim zakonom naknada iznosi 150,00 kuna neto po danu“. Ova odluka ima i dopunu, koja glasi: „Vrijeme potrebno za primopredaju stražarske službe obuhvaćeno je naknadom iz stavka 1. ove točke. U dane primopredaje stražarske službe pravo na naknadu iz stavka 1. ove točke pripada smjeni koja taj dan preuzima stražarsku službu“.

Treća promjena odnosi se na naknadu za dežurstvo, koja je povećana za 15, odnosno 30 kuna. Dosadašnja naknada za dežurstvo iznosila je 85,00 kuna neto po danu, odnosno 100,00 kuna neto po danu za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom utvrđenim zakonom i danom koji prethodi blagdanu. Po danas objavljenoj promjeni, ta je naknada različito povećana, odnosno: „Djelatnoj vojnoj osobi pripada pravo na naknadu za dežurstvo u iznosu od 100,00 kuna neto po danu, a za vrijeme angažiranja subotom, nedjeljom, blagdanom ili drugim neradnim danom utvrđenim zakonom i danom koji prethodi blagdanu naknada iznosi 130,00 kuna neto po danu“.

Podsjetimo da se u sklopu „mjera za vraćanje dostojanstva, te poboljšanje standarda i materijalnih prava pripadnika OS RH“, od početka svibnja ove godine na snazi nalazi i novi Pravilnik o prehrani. Novim Pravilnikom, koji je na snagu stupio 10. svibnja ove godine, izjednačavaju se prava korisnika besplatne i subvencionirane prehrane, tako da svi imaju pravo na istovrsni obrok koji se sastoji od juhe, glavnog jela, priloga, salate, kruha i deserta, uz mogućnost kombiniranja različitih sastavnica menija iz dnevne ponude jela. Tri puta tjedno (ponedjeljkom, srijedom i petkom) desert je dio redovnog menija za ručak.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.