2017. – godina hrvatskih vojnika, službenika i namještenika

 

Nakon najavljenog povećanja proračuna za obranu, koji bi u 2017. trebao iznositi 4.385 milijardi kuna, Ministarstvo obrane namjerava tijekom sljedeće, pa onda i narednih godina, poraditi na radnim uvjetima pripadnika OS RH. Prilikom nedavnog posjeta vojarni „Croatia“ u Zagrebu, premijer Plenković zgrozio se ograničenjima u dijelu vojničkih obroka – točnije, izostankom juhe i salate uz glavno jelo. No taj je posjet očito višestruko urodio plodom – najprije je izboreno povećanje proračuna, a sada i izjednačavanje subvencije za prehranu za vojnike, dočasnike i časnike.

Tako će 01. siječnja 2017. na snagu stupiti novi Pravilnik o prehrani, prema kojem će svi, bez izuzetka, imati pravo na puni obrok. Ujedno će se time izjednačiti subvencija za prehranu, koja će za sve iznositi 22 kune. Pravilnik je zadnji put mijenjan 2015. godine, no sama izmjena tog dokumenta ne mijenja suštinski Pleterov problem – upitnu kvalitetu hrane i katastrofalno iskombinirane obroke. Jer tko bi normalan vojniku na straži dao večeru koja se sastoji od kruha, konzerve ribica, čoko-namaza, malog soka, naranče i glavice luka?!?

To, međutim, nije jedino što će se mijenjati – među ostalim, povećat će se i mjesečne naknade za dragovoljne ročnike. One će s postojećih 1.190 kuna skočiti na 2.000 kuna. Ovim povećanjem od nekih 100 eura trebalo bi animirati mlade ljude za dragovoljno služenje vojne obveze, ne bi li se spriječila katastrofa o kojoj smo već pisali – skori manjak kadra za profesionalnu vojsku.

U neposrednoj budućnosti MORH namjeravati pojačati ulaganje u teretane i sportsku opremu, kao i učestalost zdravstvenih pregleda za djelatne vojne osobe. Uz već najavljenu izgradnju smještajnog objekta na Hrvatskom vojnom učilištu, za što je izrađena projektna dokumentacija i osigurano višegodišnje financiranje, kao i uz novi kompleks dežurnog borbenog dvojca u 91. ZB (koji bi uskoro trebao biti otvoren), nešto novaca će se tijekom 2017. sliti i u adaptaciju određenih drugih aktivnih vojnih lokacija. Kojih točno – tek će se vidjeti. U predstojećem proračunu koji samo što nije ugledao svjetlo dana, trebalo bi se povećati i izdvajanje za pomoć Oružanih snaga civilnim institucijama. Naglasak bi, prije svega, bio na jačanju obuke i nabavi nove specijalizirane opreme.

Već u svojim prvim javnim istupima u svojstvu ministra obrane, Damir Krstičević najavljivao je da će se tijekom svog mandata „maksimalno fokusirati na čovjeka, na uvjete života i rada naših ljudi u vojarnama, na standard vojnika, dočasnika i časnika“. Upravo u skladu s tim najavama, predstojeća 2017. trebala bi biti „godina hrvatskih vojnika, službenika i namještenika“, u kojoj je fokus stavljen na poboljšanje radnih uvjeta za sve pripadnike OS RH, s time da bi, kao i u ratno vrijeme, prvi na listi za poboljšanje bili vojnici, a tek na začelju časnici i konkretni zapovjednici postrojbi. No sigurno je da ne treba očekivati čuda, već će – s obzirom na povećanje proračuna od 300-tinjak milijuna kuna, od kojih se ne može sve sliti za radne uvjete hrvatskih vojnika – prije biti riječ o „sitnom vezu“ koji bi nakon četverogodišnjeg mandata aktualne postave u MORH-u trebao sumirano rezultirati barem jednim nedvojbenim korakom naprijed.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.