Postrojava se prva pričuvna bojna OS RH

 

Sutra, u subotu, 08. studenog, na osječkom strelištu „Pampas“ održat će se postrojavanje prve pješačke bojne pričuvnog sastava OS RH. Kako je jutros priopćio MORH…

„angažiranjem pričuvnog sastava, odnosno razvrstane pričuve, osigurat će se ukupna obrambena sposobnost Oružanih snaga RH za provedbu redovnih i izvanrednih zadaća, te će se na taj način podići sposobnost reagiranja na razne opasnosti i prirodne katastrofe u Republici Hrvatskoj. Osnivanje pričuvnog sastava Oružanih snaga RH provodi se u nekoliko faza, a u prvoj fazi, za potrebe popune jedne pričuvne bojne, osim u Osijeku planirano je i  postrojavanje vojnih obveznika i u Dubrovniku.“

Kako smo već pisali na portalu Obris.org, najave ponovnog uspostavljanja pričuve pojavile su se prilikom prošlogodišnjeg donošenja novog paketa obrambenih zakona, no priče o veličini i organizaciji pričuvnog sastava mijenjale su se tijekom proteklih mjeseci. Posljednji se na tu temu izjasnio ministar obrane Ante Kotromanović u srpnju ove godine, najavljujući 2 pješačke bojne – jednu na jugu, drugu na istoku zemlje, te dugoročnije definiranje pričuvnog sastava u novom Dugoročnom planu razvoja OS RH.

U nedavno objavljenom Nacrtu DPR-a OS RH 2015.-2024. MORH je predvidio razne oblike pričuve, pri čemu bi ugovorna pričuva brojala do 1000 pripadnika, i pretežno bi obuhvaćala specifične vojne stručne specijalnosti neophodne za provedbu operacija koje zbog određenih razloga nisu pogodne za popunjavanje djelatnog sastava OS. Posebno je tu naglašeno visoko specijalizirano medicinsko osoblje za ROLE-2 (?!), te vrhunski sportaši koji bi po novome bili dio ugovorne pričuve. Razvrstanu pričuvu pak činili bi vojni obveznici osposobljeni za vojno-stručnu specijalnost tijekom služenja vojnog roka, dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u djelatnoj vojnoj službi ili kroz druge oblike osposobljavanja, pri čemu bi od ukupnog broja razvrstanih pričuvnika za njih do 20 000 bio određen raspored u pričuvne postrojbe (pješačke, topničke, PZO i logističke pukovnije, bojne inženjerije i veze. Nacrt DPR-a na načelnoj je razini definirao i nerazvrstanu pričuvu, no da li će se svi ti planovi i ostvariti, ili je tijekom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću došlo do nekih promjena po pitanju pričuve – vidjet će se nakon što MORH pošalje Vladi konačan prijedlog DPR-a za razdoblje od 2015. do 2024. godine.

Bez obzira na proces usuglašavanja i usvajanja novog DPR-a, nesmetano su tekle pripreme za postrojavanje prve pričuvne bojne. Početkom rujna, točnije 11. rujna ove godine, u vojarni „Vrbik“ u Osijeku provedena je metodno-pokazna vježba (MVP) „Mobilizacija pješačke bojne“. Vježbu je pripremilo i razvilo Zapovjedništvo za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ (ZOD „F.K.F.“), a uz djelatnike Zapovjedništva, u izvedbi su sudjelovali i pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, te Vojne policije. Cilj vježbe bio je uvježbavanje i praktični prikaz radnji i postupaka zapovjedništva pričuvne bojne i svih provoditelja mobilizacije u postupku ustrojavanja ratne postrojbe. Kako su tada priopćile OS RH, „ova MVP poslužit će kao dobar temelj u pripremama za prvo poslijeratno postrojavanje pričuvnog sastava OS RH, koje se planira provesti na području Osijeka i Dubrovnika u studenom ove godine“. Postrojavanje u Osijeku već je pred vratima, a ono u Dubrovniku bi se, prema neslužbenim najavama, trebalo dogoditi do kraja ove godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.