Posjet pripadnicima OS RH u Poljskoj

 

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom, posjetili su u ponedjeljak 5. veljače 2024. godine pripadnike 13. hrvatskog kontingenta koji se nalaze u NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u vojarni Bemowo Piskie u Republici Poljskoj.

U NATO aktivnosti ojačane Prednje prisutnosti u Poljskoj trenutno se nalazi 69 pripadnika 13. hrvatskog kontingenta, od kojih glavninu čine pripadnici Hrvatske kopnene vojske, odnosno Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske te pripadnici Hrvatskog vojnog učilišta, Zapovjedništva za potporu, Zapovjedništva za kibernetički prostor i Obavještajne pukovnije.

Ministar Anušić ovom je prilikom istaknuo kako mu je zadovoljstvo bilo susresti se i razgovarati s pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske u međunarodnom okruženju gdje su ponovo dokazali svoj profesionalizam, snagu, odgovornost i spremnost Hrvatske vojske.

Pripadnici kontingenata prije vas, a tako ćete i vi, dobivali su vrhunske ocjene za sudjelovanje u misijama, operacijama i aktivnostima. Hvala vam na tome i hvala vam na svemu što činite za Hrvatsku i hrvatski narod. Svjesni važnosti dobro obučene i opremljene Hrvatske vojske temeljem iskustava iz Domovinskog rata te nužnosti njezinog jačanja u vremenima značajno izmijenjene sigurnosne paradigme, Vlada Republike Hrvatske nastavlja procese modernizacije uvođenjem najmodernijih zapadnih tehnologija u naš obrambeni sustav”, istaknuo je ministar obrane Ivan Anušić.

Poručio im je kako vjeruje da će iz ove NATO aktivnosti ponijeti vrijedna znanja i vještine te ih ugraditi i u naše Oružane snage.

Admiral Hranj također je izrazio zadovoljstvo posjetom i poručio kako vojska pogotovo u današnja vremena podsjeća koliko je važna za očuvanje mira i sigurnosti: “Očekujem kako ćete svoje obaveze izvršavati odgovorno i savjesno te da ćete u suradnji sa kolegama iz savezničkih vojski pridonositi ugledu Saveza i jačati interoperabilnost”.

 

Autor: Aleksandar Španić, časnički namjesnik u mirovini i dugogodišnji novinar

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.