Hrvatski “Vulkani” u Poljskoj – paaali!

 

Na vojnom poligonu Bemowo Piskie u Poljskoj od ponedjeljka, 18. do srijede, 20. prosinca provedena je vježba u okviru integracije vatrene potpore tamošnje borbene skupine iz okvira NATO ojačane prednje prisutnosti. Na koordinacijskoj vježbi izravne vatrene potpore sudjelovali su pripadnici OS RH, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, pri čemu su OS RH sudjelovale s 4 SVLR „Vulkan“ 122 mm, OS SAD gađale su haubicom 155 mm i minobacačima 120 mm, 81 mm i 60 mm, dok su OS UK sudjelovali s izvidničkom satnijom kao prednjim motriteljima koji su navodili paljbu. To je druga vježba u kojoj sudjeluje hrvatska samohodna bitnica višecijevnih lansera raketa – krajem studenog na također na poligonu Bemowo Piskie održana je vježba bojevog gađanja, za koju su pripadnici OS RH dobili puno pohvala od američkih partnera.

Ovoga tjedna, druga vježba trajala je 72 sata, i provedena je sukladno planu obuke te nakon provedenih planskih i obučnih aktivnosti svih borbenih elemenata bitnice i koordinacije s časnicima za paljbenu potporu u stožeru borbene skupine. Cilj vježbe bio je što učinkovitije integrirati sve elemente vatrene potpore borbene skupine u potpori napadnih djelovanja bojne mehaniziranog pješaštva. Tijekom provedbe gađanja provjerena je obučenost svih elemenata bitnice, uz poštivanje mjera sigurnosti, napose pri rukovanju s raketnim streljivom. Usprkos lošim vremenskim uvjetima (niska temperatura, susnježica i magla), na raščlambi nakon djelovanja istaknut je visok profesionalizam i usredotočenost na zadaću svih pripadnika bitnice, te izvrstan vatreni učinak na ciljevima.

Bitnica je nakon provedene vježbe ocjenjena ocjenom “uvježbano” u svim elementima provedbe vježbe.

Osim terenske vježbe, ovoga tjedna je održan i dan za medije borbene skupine u Poljskoj. U utorak, 19. prosinca, časnici oružanih snaga zemalja koje sudjeluju u ovoj američki predvođenoj skupini poljskim su medijima govorili o svojim iskustvima u Poljskoj od početka angažmana i djelovanja s poljskom 15. mehaniziranom brigadom.

*Video: U.S. Army/Capt. Gary Loten-Beckford

*Photo: 1. HRVCON eFPBG-USA, U.S. Army – Capt. Gary Loten-Beckford/22nd Mobile Public Affairs Detachment

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.